Vesti
Društvo

Potražnja za ogrevom nikad veća, građani u strahu od poskupljenja

Iako je tek završena grejna sezona, pojedini meštani centralnog Kosova su već počeli da se spremaju za narednu zimu. Poslednjih mesec dana znatno je porasla potražnja, ali i prodaja ogrevnog drveta i peleta. S obzirom da prodavci najavljajuju dalji rast cena, strahovi kupaca od poskupljenja su realni.
Potražnja za ogrevom nikad veća, građani u strahu od poskupljenja
Stovarište u Ajvaliji (Foto Kim)

Na ulicama Gračanice i okoline se svakodnevno mogu videti kamioni sa ogrevom. Ponuda je velika, jer je i potražnja porasla od kako su krenule najave da će za metar drva uskoro biti potrebno i do 70 evra.

Bljerim Vitija, vlasnik stovarišta u Ajvaliji, je za RTV Kim istakao da trenutno ima dovoljno ogrevnog drveta, ali da ga je po šumama sve manje što ga, kaže, zabrinjava.

"Trenutno ovde ima 3.500 kubika. Pre je bukva koštala 40 evra, a cerovina 45. Sada metar bukve košta 50 evra, a cerovina 55", naveo je on.

Vitija je dodao da cene rastu iz dana u dan, pa očekuje dalje poskupljenje ogreva.

"Biće skuplje za još po 10 evra po jednom metru. Mušterije već imam, svakog dana prodam po 50, 60 metara drva. U ponudi imam cerovinu, hrast, a i ostale vrste", objasnio je ovaj prodavac iz Ajvalije.

Meštani centralnog Kosova poslednjih nedelja gotovo manično kupuju drva za ogrev. Međutim, ima i onih koji to još nisu učinili.

"Grejem se na drva, iako ih još nismo kupili. Planiramo - čim budemo pri parama. Stalno poskupljuju, jeftino nema nigde. Malo se plašimo krize, sada je najkritičnije. Potrošimo najmanje deset metara tokom jedne zime, moramo da kupimo drva. Svakako ne možemo da se grejemo na vetar", rekao nam je neimenovani sagovornik u prolazu.

"Spremamo se za zimu. Ne koristimo drva, nego se grejemo na struju. Plašimo se poskupljenja, ne samo struje, već svih namirnica. Sve je poskupelo. Mislim da Ukrajina i Rusija nemaju veze sa ovim. Za naftu, za gorivo da, ali za namirnice ne. To je već kriva država, ne samo Kosovo i Srbija, već ceo svet", kazao je Zoran Ilić.

"S obzirom da je takvo podnevlje, grejem se na drva u kombinaciji sa električnom energijom. Ove godine još uvek nisam uspeo da se snabdem ogrevnim drvetom. Čujem da su cene iz dana u dan sve veće i veće i da jedan metar već košta 50 i nešto evra. Prethodnih godina sam praktikovao da kupim ogrev krajem jula, početkom avgusta. Međutim, sa ovakvim rastom cena, moraću da se obezbedim u najkraćem roku. Cene će sigurno ići još više, samo kad bi i plate išle malo gore - bilo bi lakše, ali.. Snaći ćemo se, šta da radimo", rekao je zabrinuto Siniša Đorđević iz Gračanice.

"Spremamo se pomalo za zimu, kupili smo drva. Važno da smo to obezbedili, a ostalo - kad bude. Plašimo se poskupljenja", navela je Mikica Trajković.

"Normalno da se spremamo za zimu, kao i svaki domaćin. Grejemo se na drva. Plašimo se poskupljenja zato što su nestabilne plate, penzije i sve. Ako računate uopšteno u svetu, biće krize sigurno - i gorivo i grejanje", prokomentarisao je još jedan sagovornik RTV Kim.

Osim onih koji se greju na drva, u strahu su i građani koji koriste pelet. Tokom prošle grejne sezone tona peleta je koštala oko 200 evra, dok je trenutno aktuelna cena od 350 evra po toni.

Pored meštana koji se greju na čvrsto gorivo, zabrinuti su i oni čija grejna tela rade na struju. Nespokoj među građanima postoji i zbog osetnognog poskupljena životnih namirnica, ali i goriva.Ostale vesti

Istraživanja: Nizak stepen poverenja u političare
Podaci dobijeni iz ovogodišnjeg istraživanja NVO Aktiv, “Analiza trendova - Stavovi srpske zajednice na Kosovu” pokazuju da je zadovoljstvo trenutnom političkom, ekonomskom i bezbednosnom situacijom veoma nisko. U poslednje dve godine poverenje prema političarima se dodatno urušilo. Ispitanici, njih 67 odsto kaže da na Kosovu ne postoje političke partije ili političari kojima veruju.
  • 28.11.2022
Dan zastave Albanije
Albanci širom sveta danas obeležavaju Dan zastave, odnosno 110. godišnjicu nezavisnosti Albanije. Na Kosovu se ovaj datum obeležava kao nacionalni praznik, pa većina javnih ustanova ne radi.
  • 28.11.2022
Nema više pola meseca odmora za lekare u srpskim sredinama – ukidaju se smene 15/15?

Lekari u zdravstvenim ustanovana koje na Kosovu rade u sistemu Republike Srbije obavešteni su pre nekoliko dana da im se od ponedeljka 28.11.2022. godine ukida rad po smenama po dosadašnjem principu 15/15 ( 15 dana rade, a 15 odmaraju).

  • 27.11.2022
Srbija postala članica Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju
Na sastanku Ministarskog saveta Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju u Tokiju ove nedelje, Srbija je konsenzusom izabrana za članicu, saopšteno je iz Vlade Republike Srbije.
  • 27.11.2022
Kišne šahte na meti lopova

Duž puta Gračanica - Laplje Selo - Čaglavica otvorene su 34 slivne šahte koje, u stanju u kakvom su, predstavljaju opasnost za vozače na putu, ali i pešake. Nadležni obećavaju rešenje problema do kraja godine.

  • 25.11.2022
Lik Rite Ore na poštanskim markama
Pevačica Rita Ora, koja je rođena u Prištini, postala je deo riznice poštanskih maraka Pošte Kosova.
  • 25.11.2022