Vesti
Društvo

Potpisan sporazum o uklanjanju divljih deponija

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović i direktor JКP „Ekologija“ Dejan Dimitrijević potpisali su danas sporazume o uklanjanju divljih deponija na teritoriji opštine.
Potpisan sporazum o uklanjanju divljih deponija
Divlja deponija u Ugljaru (Foto Kim)

Jedan od većih ekoloških problema na teritoriji opštine Gračanica predstavljaju upravo divlje deponije. Na teritoriji opštine Gračanica zabeleženo je oko 60 divljih deponija. O ovom problemu je nedavno izveštavala RTV Kim.

Predstavnici opštine Gračanica i JКP „Ekologija“ potpisali su dokumenta kojim su definisane obaveze u cilju njihovog bržeg i efikasnijeg uklanjanja, a Srđan Popović i Dejan Dimitrijević su građanima uputili apel da smeće ne bacaju na mestima koja za to nisu predviđena.

Popović i Dimitrijević su potpisali aneks ugovora o pružanju usluga, kojim je ta kompanija preuzela obavezu uklanjanja divljih deponija male i srednje veličine, a potom i sporazum o zajedničkom sufinansiranju projekta „Nabavka kamiona za odvoženje otpada“, saopšteno je iz Opštine Gračanica.

Nedavno je ovo komunalno preduzeće uklonilo divlju deponiju iz naselja Padalište u Gračanici a na tom mestu je zasađen drvored.

 Ostale vesti

Nemačka ukinula karantin za putnike sa Kosova
Nemačka vlada je zbog poboljšanja epidemiološke situacije olakšala putničke aranžmane iz nekoliko zemalja, sa liste visoko rizičnih zemlja uklonila je Kosovo, Severnu Makedoniju, Srbiju, Crnu Goru i još nekoliko zemalja.
  • 15.05.2021
Miletova polja divljeg luka na 1.800 metara nadmorske visine
Mile Veljković iz Sevca (opština Štrpce) od 1967. godine priprema biljne preparate na bazi meda. Kako je kazao, dok su drugi kupovali cigarete i piće, on je kupovao knjige o raznim biljkama koje danas bere i tretira, kako bi pomogao raznim ljudima.
  • 15.05.2021
OG: Poljoprivrednici dobili opremu za proizvodnju i skladištenje maline

Desetoro poljoprivrednika sa područja opštine Gračanica dobilo je neophodnu opremu za proizvodnju i skladištenje maline. "Plan nam je da podstaknemo i povećamo poljoprivrednu proizvodnju", rekao je predsednik opštine Srđan Popović.

  • 14.05.2021
Svega ima sem kupaca

Na Zelenoj pijaci u Gračanici meštani ove lokalne samouprave, ali i drugih opština na Kosovu, mogu nabaviti sveže voće i povrće, kao i rasade parike, paradajza, kupusa i lubenice. Prodavci nisu zadovoljni pazarima, ističu da je kupaca sve manje.

  • 14.05.2021
Ivan Zaporožac novi načelnik ŠU na Kosovu

Ivan Zaporožac doskorašnji direktor OŠ "Branko Radičević" u Kosovskoj Mitrovici, preuzeo je funkciju načelnika Školske Uprave za Kosovo i Metohiju, saznaje RTV Kim.

  • 13.05.2021
Digitalni zeleni sertifikat za lakša putovanja

Od danas, svi građani Republike Srbije, mogu preuzeti Digitalni zeleni sertifikat, odnosno potvrdu o izvršenoj vakcinaciji protiv kovida-19 i rezultatima različitih testiranja na zaraznu bolest SARS-CoV-2.

  • 12.05.2021