Vesti
Društvo

Potpisan sporazum o izgradnji stanova za stanare iz kontejnerskog naselja na Padalištu

Ugovor kojim se omogućava izgradnja 34 stambene jedinice u Suvom Dolu za socijalno ugrožene porodice i raseljena lica iz kontejnerskog naselja „Padalište“ potpisale su predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić i direktorka Danskog saveta za izbeglice (DSI) Kristen Stec. Ceremoniji potpisivanja u Gračanici je prisustvovao i ministar za zajednice i povratak Goran Rakić. Inače, stanovnici kontejnerskog naselja na Padalištu su od juče bez struje zbog, prema rečima stanara, dugovanja od 29.000 evra.
Potpisan sporazum o izgradnji stanova za stanare iz kontejnerskog naselja na Padalištu
Potpisivanje ugovora o izgradnji 34 stambene jedinice u Suvom Dolu (Foto Kim)

Izgradnjom ovog objekta biće rešeno stambeno pitanje porodica koje godinama žive u nehigijenskim uslovima u kontejnerskom naselju u Gračanici. 

„Rešavanje pitanja kolektivnog centra Padalište u Gračanici je značajno za našu opštinu, ali ono je najvažnije za korisnike, za ljude kojima se trajno rešava stambeno pitanje. Ovo je jedna važna i teška ljudska priča koja dobija pozitivni epilog. Ostaćemo posvećeni ljudima. Jedva čekam početak radova na terenu“, navela je predsednica opštine Gračanica.

Šubarićeva je naglasila da su stambenom zbrinjavanju tridesetak stanara ovog naselja doprinele organizacije i mediji koji godinama izveštavaju o tome, ali i institucije.

„Ovo ne bi bilo moguće bez naših partnera iz Ministarstva za zajednice i povratak, Kancelarije Evropske unije i Danskog saveta, našeg velikog prijatelja koji sprovodi ovaj projekat. Zbog toga svima njima upućujemo veliku zahvalnost u ime naše opštine, u ime naših građana, u ime korisnika“, istakla je ona.

Izgradnju stambenih jedinica će finasirati Ministarstvo za zajednice i povratak i Kancelarija EU na Кosovu.

„Veoma sam srećna što nastavljamo našu saradnju sa Ministarstvom za zajednice i povratak i Opštinom Gračanicom, radeći na ovom projektu socijalnog stanovanja koji se fokusira na pronalaženje trajnog rešenja za raseljena lica i druge ugrožene porodice, posebno ljude koji borave u kolektivnom centru u Gračanici. U bliskoj saradnji sa našim partnerima, Danski savet se raduje realizaciji veoma uspešnog projekta koji će obezbediti dostojanstven život raseljenim porodicama kojima će biti pružena pomoć“, istakla je direktorica Stec.

„To je jedna vizija, pre svega našeg ministarstva, nastavićemo da radimo na ovim projektima i siguran sam da će do kraja ove godine problem trajno biti rešen za porodice koje žive u zaista nehumanim uslovima u 21. veku. Već sledeću novu godinu dočekaće u uslovima adekvatnim za život kakav treba da živimo“, kazao je ministar Rakić.

Kolika će biti kvadratura ove zgrade i koliko će njena izgradnja koštati još uvek je nepoznato, s obzirom da predstavnici Opštine Gračanica, Ministarstva za zajednice i povratak i Danskog saveta nisu želeli da odgovaraju na pitanja novinara.

Ipak, zna se da će izgradnja obuhvatiti zelene i komunalne površine, kao i otvorene objekte i igrališta za decu. Rok za izgradnju stambenih jedinica je kraj 2022. godine.

Kontejnerskom naselju u Gračanici isključena struja

Dok se najavljeni stanovi ne izgrade, stanovnici kontejnerskog naselja u Gračanici od juče su bez struje. Zoran Ilić, koji u kontejnerskom naselju živi sa troje maloletne dece i trudnom suprugom, za Medija centar kaže da im je struja isključena, jer nije izmiren dug.

“Od 13 sati juče nemamo truju celu noć, eto već i ceo dan. U kontejneru je hladno, morao sam decu i ženu trudnu da odvedem kod njenog brata u stan. Tako smo proveli noć. Ovi ovde ljudi su se smrzavali, evo Tanja i da ne nabrajam sve ljude koji su se obukli u džempere, kape i tako smo proveli noć. Nisu mogli da nam uključe struju zbog tog velikog duga, ja mislim da je oko 29.000 evra. Zbog toga su navodno KEK i Albanci isključili, kao nemaju ništa sa srpskom opštinom, imaju sa kosovskom. Danas je bio KFOR, iz srpske opštine, kosovske i Ljiljana Šubarić je rešila da nam pomogne”, kaže Ilić.

“Katastrofa, evo smrzli smo se, kako nam je, ledara, dolazimo ovde kod Zorana da se grejemo, ne pitaj me, celu noć sam spavala sa kapom i sa šalom i ovako obučena. Svi obećavaju brda i doline, a kad dođe nema nikoga. Ajde, ja ću nekako i pod ćebe i pod jorgan, ali ova deca gde će, gde ćeš ovo dete od dve godine da staviš pod ćebe i pod jorgan”, kaže Danićeva.

Na pitanje novinarke Medija centra čija je odgovornost što je stanovnicima kontejnerskog nasilja isključena struja i ko taj problem treba da reši, gradonačelnica Gračanice Ljiljana Šubarić je rekla:

“Upoznati smo sa tim. Već smo juče preduzeli neke korake, kontaktirali smo predstavnike u KEDS-u, a mi ćemo zajedničkim snagama upravo sa Danskim savetom, Ministarstvom za zajednice i povratak i opštinom pokušati da nađemo privremeno rešenje dok sam projekat ne bude završen", rekla je Šubarićeva.Ostale vesti

Preko Metohije do Gazimestana
Retki su mladi iz centralne Srbije, a naročito iz Beograda koji imaju želju da samoinicijativno organizuju putovanje do srpskih sredina u Metohiji. Oni koji žele da dođu, teško da će naći informacije gde mogu da odsednu, naprimer, u Goraždevcu.
  • 27.06.2022
Program Vidovdanskih svečanosti nastavljen je održavanjem Vidovdanske svečane sednice Skupštine grada Priština. Obeležili su je tradicionalna igra i pesma, ali i dodela priznanja najzaslužnijim pojedincima i ustanovama.
  • 27.06.2022
Svečano otvoren Multimedijalni interaktivni centar u Mitrovici
U Kosovskoj Mitrovici je svečano otvoren Multimedijalni interaktivni centar koji se nalazi u blizini hrama Svetog Dimitrija.
  • 27.06.2022
Pošta Srbije počinje izdavanje vaučera za godišnji odmor
Pošta Srbije počela je sa izdavanjem 200.000 vaučera za putovanja u Srbiji nakon što je Vlada Srbije danas usvojila Uredbu o uslovima i načinu dodele i korišćenja sredstava za podsticanje unapredjenja turističkog prometa domaćih turista na teritoriji Srbije za 2022. godinu.
  • 27.06.2022
Heroji u doba koronavirusa: Gračanicu najviše posećuju strani turisti
Institucije u Prištini nisu zainteresovane za saradnju sa srpskim umetnicima i kulturnim stvaraocima, rekao je u emisiji Heroji u doba koronavirusa direktor “Galerije umetnosti Priština”, sa sedištem u Gračanici Nebojša Jevtić. Ova ustanova koja na Kosovu funkcioniše u sistemu Republike Srbije, godišnje, prema rečima Jevtića, organizuje oko deset raznih izložbi.
  • 27.06.2022
Maturanti u Gračanici polagali test iz maternjeg
Maturski ispit iz Srpskog jezika kojim se obeležava završetak osnovnog obrazovanja i čiji su rezltati preduslov za upis u srednje škole, polagali su danas osmaci u Gračanici. Većina učenika sa kojima smo razgovarali planira da upiše srednju Medicinsku školu.
  • 27.06.2022