Vesti
Društvo

Posustaje ekonomija u evrozoni

Aktivnosti u industriji evrozone usporile su u aprilu pod pritiskom otežane nabavke i poskupljenja koji su zakočili ponudu i potražnju, pokazalo je istraživanje američke kompanije S&P Global.
Posustaje ekonomija u evrozoni
Ilustracija (Foto Pixabay)

Indeks menadžera nabavke koji vodi S&P Global pao je u aprilu za jedan poen u odnosu na mart, i sada je na najnižem nivou u poslednjih 15 meseci.

Proizvodnja je u celoj evrozoni gotovo stagnirala u aprilu, zabeleživši najslabiji rast od juna 2020, rekao je glavni ekonomista S&P Globala Kris Vilijamson, prenosi Hina.

On je istakao da su rat u Ukrajini i novi lokdaun u nekim delovima Kine zaoštrili probleme s nestašicom delova, a smanjena je potražnja zbog poskupljenja i pojačane neizvesnosti u prognozama za privredu.

Poremećaji u nabavci i transportu rezultirali su produžavanjem rokova isporuke, a proizvođači su na poskupljenja sirovina, delova, rada i energije reagovali najvećim podizanjem cena otkako je u decembru 2002. godine počeo da se objavljuje indeks menadžera nabavke.

Čini se da će se trendovi u industriji pogoršati, procenio je Vilijamson i dodao da posustajanje potražnje signalizira pad aktivnosti u industriji evrozone u narednim mesecima, s obzirom na aktuelni nivo zaliha.

Ukratko, proizvodni sektor evrozone na pragu je teškog perioda pada proizvodnje i rasta cena, zaključio je Vilijamson.Ostale vesti

U najnovijoj zajedničkoj studiji Međunarodne organizacije rada (MOR) i Dečjeg fonda Ujedinjenih nacija (UNICEF) objavljeno je da je širom sveta radno angažovano više od 160 miliona dece, što znači svako deseto dete uzrasta od pet do 17 godina.
  • 21.05.2022
Računi za struju po starim tarifama

Regulatorna kancelarija za energetiku (RUE) prihvatila je odluku kosovskog Apelacionog suda da suspenduje odluku o uvođenju novih tarifa za električnu energiju. Novi računi za struju će dolaziti po starim tarifama, koje su važile pre poskupljenja u februaru ove godine.

  • 21.05.2022
Školama na severu Kosova donacija od tri miliona dinara
Školama na severu Kosova danas je uručena donacija u vrednosti od oko tri miliona dinara, a koju je obezbedila Fondacija za decu i mlade "Gnezdo" Grada Beograda.
  • 20.05.2022
Jevtić sa Devenportom o rešavanju problema u opštini Štrpce
Šef misije OEBS-a na Кosovu, ambasador  Majkl Devenport posetio je danas opštinu Štrpce i tom prilikom se sastao sa predsednikom opštine Daliborom Jevtićem. 
  • 20.05.2022
Eparhija raško-prizrenska traži efikasnu vladavinu prava za SPC

Eparhija raško-prizrenska izražava duboku zabrinutost zbog nepoštovanja odluke Ustavnog suda u Prištini koji je 20. maja 2016. godine pravosnažno i konačno potvrdio vlasništvo manastira Visoki Dečani na prostoru od 24 hektara zemlje koja okružuje manastir.

  • 20.05.2022
Festival ’’Mirdita, Dobar dan’’ od 25. maja u Beogradu
Ovogodišnje, deveto izdanje festivala “Mirëdita, Dobar dan!” biće otvoreno u sredu, 25. maja u 18:00 časova izložbom “Sve naše suze”, a festivalski program trajaće do 28. maja na nekoliko lokacija u Beogradu, saopštili su danas organizatori.
  • 20.05.2022