Vesti
Društvo

Poslednja faza izgradnje Srednjoškolskog centra. Kada će se useliti učenici i profesori?

Radovi na izgradnji Srednjoškolskog centra u Lapljem Selu su u poslednjoj fazi. Iz Opštine Gračanica očekuju da sve bude završeno do kraja septembra. Da li će se tri srednje škole sa svojim učenicima useliti tada, još se ne zna. Direktor Gimnazije Dejan Denić kaže za RTV Kim da je očekivao da će nova školska godina početi u novom objektu.
Poslednja faza izgradnje Srednjoškolskog centra. Kada će se useliti učenici i profesori?
Srednjoškolski centar u Lapljem Selu (Foto Kim)

Odluka o izgradnji Srednjoškolskog centra usvojena je u Skupštini opštine Gračanica još 2011. godine. Radovi su počeli šest godina kasnije na zemljištu koje je dodelila opština 2013. godine. Iako su predviđanja bila da će zgrada u kojoj će biti smeštene tri srednje škole - Gimnazija, Ekonomsko-trgovinska i Medicinska, biti završena do 2019. godine, radovi su se odužili, a predstavnici lokalne vlasti više puta su obećavali skoro okončanje.

Tako je i predsednik opštine Srđan Popović pre godinu dana najavljivao kraj radova za 21. novembar 2020. godine, da bi u novogodišnjem intervjuu za RTV Kim kazao:

"Znate kako, u svakom poslu postoje određene prepreke u radu, pa isto tako i sa Srednjoškolskim centrom. Više puta smo najavljivali da će biti završeno u nekom roku, međutim, što zbog problema tehničke prirode, što zbog kovida, zbog pandemije koja nas je zatekla, neke stvari su odlagane, ali ono što je najbitnije je da od svih tih ideja i od svega što radimo i planiramo, da od toga ne odustajemo. Sve ono što smo obećali ćemo završiti", kazao je tada Popović.

Na ponovljeno pitanje RTV Kim kada se očekuje završetak radova na izgradnji Srednjoškolskog centra iz opštinskog Odeljenja za obrazovanje su pisanim putem odgovorili:

"Završetak radova na objektu Srednjoškolskog centra u Lapljem Selu planiran je za kraj septembra. Od izvođača radova dobili smo informaciju da je završen drugi sprat objekta. U toku su radovi koji se privode kraju na prvom spratu i prizemlju", naveli su nadležni iz Odeljenja za obrazovanje Opštine Gračanica.

Zgrada Srednjoškolskog centra u Lapljem Selu ima 8.007 m2 (prizemlje i dva sprata), sa pratećim sportskim terenima koji su smešteni na parceli od 7.900 m2. Projekat finasira EU.

"Vrednost ulaganja EU u Srednjoškolski centar u Gračanici iznosi gotovo 2,7 miliona evra", naveli su iz Kancelarije EU u Prištini.

 

 

Iz Opštine Gračanica su bili još precizniji:

"Vrednost projekta ’Srednjoškolski centar’ iznosi 2.716.087,90€", saopštili su.

Osim u novoj zgradi, radovi se odvijaju i u starim školama. Radnici Gimnazije koja od 1999. godine koristi prostorije OŠ "Miladin Mitić" u Lapljem Selu sređuju školsku zgradu i dvorište. Objekat se kreči spoja, a iza zgrade se kosi trava.

"Mi ovde sređujemo jer su ti zidovi malo oštećeni i prljavi pa zbog toga. Ako odlazimo odavde, da ostavimo čisto, da bude kako treba", u šaljivom tonu kaže direktor prištinske Gimnazije Denić.

I on priznaje da je direktorima tri škole obećavano da će se u novi objekat useliti mnogo ranije, ali da još uvek čekaju poziv da u njega pređu.

"Mi smo očekivali da Srednjoškolski centar krene sa radom od 1. septembra. Prema nezvaničnim informacijama, trebalo je da se krene od septembra, ali zašto nije, ne znam. Predviđeno je da, osim učionica, imamo kabinete za fiziku, biologiju, hemiju, informatiku. To je sve predviđeno i opremljeno. Dobili smo i opremu i čekamo da to instaliramo kada budemo prešli u Srednjoškolski centar", kaže Denić.

Njegov kolega iz Medicinske škole Miodrag Živić takođe čeka poziv za preseljenje.

"Iskreno se nadam da će to biti što pre, jer smo stvarno skučeni sa prostorom. Ovde u Gračanici imamo četiri odeljenja, u Donjoj Gušterici četiri odeljenja, u Lepini četiri i u Plemetini četiri odeljenja. Prošle godine sam bio u Srednjoškolskom centru, stvarno ima dosta prostora, imamo kabinete koji će nam neizmerno značiti. Nadamo se skorom prelasku tamo, a kada će to biti, ja stvarno nema tu informaciju ", kazao je Živić za RTV Kim.

Zbog nedostatka adekvatnog prostora učenici većine osnovnih i srednjih škola na centralnom Kosovu od 1999. godine nastavu pohađaju u dve smene, vrlo često u istim prostorijama, s obzirom da koriste zgrade osnovnih škola. Prelaskom u zgradu Srednjoškolskog centra, prema očekivanju Dejana Denića, učenici i profesori ne bi morali da kreću sa nastavom od 7 časova ujutru, već bi nastava mogla da počne sat kasnije.Ostale vesti

Cirkus ’’Miškin’’ priredio senzacionalno veče publici u Goraždevcu
Cirkus ’’Miškin’’ uz podršku organizacije Amići di Dečani potrudio se da žiteljima Goraždevca jedno veče bude drugačije.
  • 07.08.2022
Kolone na prelazima, najduže čekanje na Merdaru

Na više prelaza na Kosovu i danas se beleže duža zadržavanja, a prema zvaničnim podacima najveće gužve su na Merdaru.

  • 06.08.2022
REM obrazložio odluku o izdavanju dozvola za nacionalnu frekvenciju
Savet Regulatora je zaključio da su svih 14 podnosilaca prijava – TV Pink, Nacionalna Hepi TV, Vesti, BK TV, Una, Nova S, N1, Prva, TV B92, KCN nacionalna, TV2, Tanjug TV, K1 i Kurir televizija – ispunili uslove iz konkursne dokumentacije.
  • 05.08.2022
Radio Goraždevac: Neko štiti osobu koja je pretila našim novinarima
Nakon pretnje koje je M.B. uputio novinarima Radio Goraždevca, javni tužilac u Peći je odredio pritvor od 48 sati za krivično delo pretnje ili zastrašivanja. Slučaj je zaveden pod brojem 2022-DA-1385. Dok su uzimali izjave, neko je pokušavao da utiče na dežurne policajce, javlja Radio Goraždevac.
  • 05.08.2022
Srbiji od EU 223,6 miliona evra

Ministarka za evropske integracije i Nacionalni IPA koordinator Jadranka Josimović saopštila je da je Evropska unija odobrila Republici Srbiji bespovratna sredstva od 223,615 miliona evra za investiranje u sedam projekata, od kojih su tri u sektoru transporta, dva u oblasti energetike i po jedan projekat u sektorima digitalne i socijalne infrastrukture.

  • 05.08.2022
Na prelazima duge kolone, na Merdaru se čeka i do 180 minuta
Na svim administrativnim i graničnim prelazima se beleže duža zadržavanja vozila u oba smera. U ranim jutarnjim satima kolone su nešto kraće, ali već nešto pre podneva na prelazu Jarinje je na ulazu na Kosovo bilo više od sto vozila u koloni, dok ih je na izlazu nešto manje.
  • 05.08.2022