Vesti
Društvo

Poslednja faza izgradnje Srednjoškolskog centra. Kada će se useliti učenici i profesori?

Radovi na izgradnji Srednjoškolskog centra u Lapljem Selu su u poslednjoj fazi. Iz Opštine Gračanica očekuju da sve bude završeno do kraja septembra. Da li će se tri srednje škole sa svojim učenicima useliti tada, još se ne zna. Direktor Gimnazije Dejan Denić kaže za RTV Kim da je očekivao da će nova školska godina početi u novom objektu.
Poslednja faza izgradnje Srednjoškolskog centra. Kada će se useliti učenici i profesori?
Srednjoškolski centar u Lapljem Selu (Foto Kim)

Odluka o izgradnji Srednjoškolskog centra usvojena je u Skupštini opštine Gračanica još 2011. godine. Radovi su počeli šest godina kasnije na zemljištu koje je dodelila opština 2013. godine. Iako su predviđanja bila da će zgrada u kojoj će biti smeštene tri srednje škole - Gimnazija, Ekonomsko-trgovinska i Medicinska, biti završena do 2019. godine, radovi su se odužili, a predstavnici lokalne vlasti više puta su obećavali skoro okončanje.

Tako je i predsednik opštine Srđan Popović pre godinu dana najavljivao kraj radova za 21. novembar 2020. godine, da bi u novogodišnjem intervjuu za RTV Kim kazao:

"Znate kako, u svakom poslu postoje određene prepreke u radu, pa isto tako i sa Srednjoškolskim centrom. Više puta smo najavljivali da će biti završeno u nekom roku, međutim, što zbog problema tehničke prirode, što zbog kovida, zbog pandemije koja nas je zatekla, neke stvari su odlagane, ali ono što je najbitnije je da od svih tih ideja i od svega što radimo i planiramo, da od toga ne odustajemo. Sve ono što smo obećali ćemo završiti", kazao je tada Popović.

Na ponovljeno pitanje RTV Kim kada se očekuje završetak radova na izgradnji Srednjoškolskog centra iz opštinskog Odeljenja za obrazovanje su pisanim putem odgovorili:

"Završetak radova na objektu Srednjoškolskog centra u Lapljem Selu planiran je za kraj septembra. Od izvođača radova dobili smo informaciju da je završen drugi sprat objekta. U toku su radovi koji se privode kraju na prvom spratu i prizemlju", naveli su nadležni iz Odeljenja za obrazovanje Opštine Gračanica.

Zgrada Srednjoškolskog centra u Lapljem Selu ima 8.007 m2 (prizemlje i dva sprata), sa pratećim sportskim terenima koji su smešteni na parceli od 7.900 m2. Projekat finasira EU.

"Vrednost ulaganja EU u Srednjoškolski centar u Gračanici iznosi gotovo 2,7 miliona evra", naveli su iz Kancelarije EU u Prištini.

 

 

Iz Opštine Gračanica su bili još precizniji:

"Vrednost projekta ’Srednjoškolski centar’ iznosi 2.716.087,90€", saopštili su.

Osim u novoj zgradi, radovi se odvijaju i u starim školama. Radnici Gimnazije koja od 1999. godine koristi prostorije OŠ "Miladin Mitić" u Lapljem Selu sređuju školsku zgradu i dvorište. Objekat se kreči spoja, a iza zgrade se kosi trava.

"Mi ovde sređujemo jer su ti zidovi malo oštećeni i prljavi pa zbog toga. Ako odlazimo odavde, da ostavimo čisto, da bude kako treba", u šaljivom tonu kaže direktor prištinske Gimnazije Denić.

I on priznaje da je direktorima tri škole obećavano da će se u novi objekat useliti mnogo ranije, ali da još uvek čekaju poziv da u njega pređu.

"Mi smo očekivali da Srednjoškolski centar krene sa radom od 1. septembra. Prema nezvaničnim informacijama, trebalo je da se krene od septembra, ali zašto nije, ne znam. Predviđeno je da, osim učionica, imamo kabinete za fiziku, biologiju, hemiju, informatiku. To je sve predviđeno i opremljeno. Dobili smo i opremu i čekamo da to instaliramo kada budemo prešli u Srednjoškolski centar", kaže Denić.

Njegov kolega iz Medicinske škole Miodrag Živić takođe čeka poziv za preseljenje.

"Iskreno se nadam da će to biti što pre, jer smo stvarno skučeni sa prostorom. Ovde u Gračanici imamo četiri odeljenja, u Donjoj Gušterici četiri odeljenja, u Lepini četiri i u Plemetini četiri odeljenja. Prošle godine sam bio u Srednjoškolskom centru, stvarno ima dosta prostora, imamo kabinete koji će nam neizmerno značiti. Nadamo se skorom prelasku tamo, a kada će to biti, ja stvarno nema tu informaciju ", kazao je Živić za RTV Kim.

Zbog nedostatka adekvatnog prostora učenici većine osnovnih i srednjih škola na centralnom Kosovu od 1999. godine nastavu pohađaju u dve smene, vrlo često u istim prostorijama, s obzirom da koriste zgrade osnovnih škola. Prelaskom u zgradu Srednjoškolskog centra, prema očekivanju Dejana Denića, učenici i profesori ne bi morali da kreću sa nastavom od 7 časova ujutru, već bi nastava mogla da počne sat kasnije.Ostale vesti

Istraživanje: Kako smanjiti usamljenost kod starijih osoba?
Pružanje konkretne podrške starijim ljudima u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, kao što je kupovina namirnica, od suštinskog je značaja za smanjenje usamljenosti, pokazalo je novo istraživanje Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) i Univerzitetskog koledža u Londonu, sapšteno je iz UNFPA Kosovo.
  • 28.01.2022
Zajednički bukvar za male Albance od naredne godine
Kako je i najavljeno, Ministarstvo prosvete Kosova i Ministarstvo prosvete Albanije objavili su danas poziv za prijavu na konkurs za zajednički Bukvar, uz radnu svesku.
  • 28.01.2022
Humanitarna hrišćanska zajednica „Radosti moja“, podelila svetosavske paketiće
Deca u Goraždevcu dobila su danas svetosavske paketiće od Humanitarne hrišćanske zajednice „Radosti moja“. Predhodnih dana ova organizacija posetila je i Orahovac i Veliku Hoču.
  • 28.01.2022
Agencija za informacije i privatnost primila oko 200 pritužbi
Agencija za informisanje i privatnost je primila 43 pritužbe u vezi sa zaštitom ličnih podataka i još 147 pritužbi na pristup javnim dokumentima. Konačne odluke su donete u oko 80 odsto slučajeva.
  • 28.01.2022
Mlađi osnovci neposredno, ostali kombinovano
Tim za škole doneo je odluku da od 31. januara 2022. godine, učenici od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola nastavu pohađaju neposredno, dok će učenici od petog do osmog razreda obrazovno-vaspitni rad pratiti po kombinovanom modelu i ići u školu dan za danom, podeljeni u dve grupe, saopšteno je na sajtu Ministarstva prosvete Republike Srbije. 
  • 28.01.2022
Pandemija promenila navike korisnika droge u Evropi
Pandemija korona virusa uticala je na navike korišćenja droge u evropskim zemljama, pri čemu je porasla konzumacija kanabisa, a smanjila se zloupotreba klupskih droga, ekstazija i derivata amfetamina MDMA, pokazuje istraživanje Evropske agencije za droge (EMCDDA).
  • 27.01.2022