Vesti
Društvo

"Posledice psihološkog nasilja traju najduže"

U okviru kampanje "16 dana aktivizma", predstavnici misije Euleks, EU, Ministarstva pravde Kosova i nevladine organizacije "Žensko pravo" sprovode svoju kampanju protiv psihološkog nasilja nad ženama. 
Sa konferencije o problemu psihološkog nasilja nad ženama (Foto Kim)

"Nema nasilja, nema modrica" naziv je kampanje koja je danas promovisana u hotelu "Emerald" u Čaglavici. Učesnici skupa su istakli da su psihološki oblici nasilja mnogo zastupljeniji i mnogo teži ali da se žrtve, zbog nevidljivih znakova, ređe usuđuju da prijave zlostavljača.

Milica Ristović, učiteljica iz Leposavića, je žrtva i fizičkog i psihološkog nasilja u porodici. Ona kaže da jedno uvek ide sa drugim.

"Za mene je to bilo veoma teško i smatram da žrtva ne može da prođe kroz takav period sama. Uvek treba još neko sa strane, zato što žrtva u jednom trenutku krene da krivi sebe. Uvek treba neko sa strane da kaže: ’Stani! Dosta! To nije tako, pogledaj i drugu stranu’", rekla je ona.

Za izlazak iz nasilja Milica je imala podršku lokalne policije i Euleksa, ali ne i pravosudnih organa i socijalne službe.

"Naše pojedine sudije ne smatraju to kao nešto što je hitno, već (predmet) stoji u njihovim fiokama. Zatim, Centar za socijalni rad... To je isto jedna vrsta psihološkog nasilja. Zbog toga sam morala da se obratim NVO Žensko pravo i Ružici Simić, kako bih imala svedoka. Da li verujete da u jednoj državnoj instituciji morate da nađete svedoka da ono što je izrečeno, bude i potvrđeno?", kazala je Milica.

U okviru kampanje koju sprovodi NVO "Žensko pravo", širom Kosovske Mitrovice su postavljeni bilbordi koji ukazuju na problem psihološkog nasilja nad ženama.

"Da opet skrenemo pažnju da postoji psihološko nasilje, nevidljivo nasilje koje ostavlja daleko teže posledice na ženu. Potrebno je mnogo više vremena da žena izađe iz tog negiranja svoje ličnosti, kada ona više ne veruje sebi, kada ne zna da li je u pravu, kada još uvek veruje počiniocu nasilja da on sve zna, da je on uvezan u svim sistemima, da ima poznanstva", navela je Simićeva.

U Centru za rodne studije su sprovedena istraživanja o tome kako mladi doživljavaju nasilje i kako se prema njemu odnose. Ljuljeta Demoli kaže da su rezultati poražavajući.

"Reči koje se koriste kod mladih su ’kučko’, ’kurvo’. To su neke veoma teške reči koje imaju rodni normativ i koje se koriste samo za žene i devojke, koje su dosta iritantne i prouzrokuju nasilje. Posle ovih reči može doći i do fizičkog nasilja", rekla je ona.

Od pre dve godine u kosovskom krivičnom zakonu, nasilje u porodici je počelo da se tretira kao posebno krivično delo, pa se preopoznaje i psihološko nasilje kao oblik porodičnog nasilja, podsetio je danas Matijas Zander iz misije Euleks. On je rekao da je manipulacija žrtvama takođe oblik psihološkog nasilja.

"Ovde smo i da ukažemo na prepoznavanje te manipulacije koja se koristi od strane počinilaca prema žrtvi. Mi smo ovde da ukažemo na prijavljivanje psihološkog nasilja i takođe smo ovde da alarimiramo sve institucije od Policije Kosova, kancelarije Tužioca u vezi sa obavezama adresiranja psihološkog nasilja kao vrste nasilja u porodici", kazao je on.

Uprkos promeni Ustava Kosova, potrebna je i promena odgovarajućeg zakonodavstva kojom bi se podržala borba protiv nasilja nad ženama, smatra Ružica Simić. Ona napominje da žena koja se osmeli da prijavi nasilnika i bori se za svoja prava postaje kriva, a ne žrtva.

"Vrlo često, i u institucijama i u porodici, u društvu, ona postaje problem. Ona ne postaje centar svih nas, zajedno da počnemo da rešavamo njene probleme, nego postaje problem. Zato je potrebno podizanje svesti svih građana, žena, ali i podizanje svesti o senzibilizacije i edukacije ljudi u institucijama, kazala je ona.

Zamenica ministra pravde i koordinatorka za nasilje u porodici Nita Šalja je rekla da na Kosovu postoji malo informacija o psihološkom nasilju kao vrsti nasilja u porodici.

"Za adresiranje ovog nasilja potrebna je reakcija policijskih službenika, krivično gonjenje počinilaca tih krivičnih dela, uticaj svih profesija, ali i sposobnost preživelih žrtava da prepoznaju psihološko nasilje", kazala je ona.

Žrtve koje trpe bilo koji oblik nasilja mogu ga prijaviti Kosovskoj policiji na broj 192 ili u najbližoj policijskoj stanici.

Kampanja "16 dana aktivizma" trajaće do 10. decembra, kada će biti obeležen i Međunarodni dan ljudskih prava.

 Ostale vesti

Cirkus ’’Miškin’’ priredio senzacionalno veče publici u Goraždevcu
Cirkus ’’Miškin’’ uz podršku organizacije Amići di Dečani potrudio se da žiteljima Goraždevca jedno veče bude drugačije.
  • 07.08.2022
Kolone na prelazima, najduže čekanje na Merdaru

Na više prelaza na Kosovu i danas se beleže duža zadržavanja, a prema zvaničnim podacima najveće gužve su na Merdaru.

  • 06.08.2022
REM obrazložio odluku o izdavanju dozvola za nacionalnu frekvenciju
Savet Regulatora je zaključio da su svih 14 podnosilaca prijava – TV Pink, Nacionalna Hepi TV, Vesti, BK TV, Una, Nova S, N1, Prva, TV B92, KCN nacionalna, TV2, Tanjug TV, K1 i Kurir televizija – ispunili uslove iz konkursne dokumentacije.
  • 05.08.2022
Radio Goraždevac: Neko štiti osobu koja je pretila našim novinarima
Nakon pretnje koje je M.B. uputio novinarima Radio Goraždevca, javni tužilac u Peći je odredio pritvor od 48 sati za krivično delo pretnje ili zastrašivanja. Slučaj je zaveden pod brojem 2022-DA-1385. Dok su uzimali izjave, neko je pokušavao da utiče na dežurne policajce, javlja Radio Goraždevac.
  • 05.08.2022
Srbiji od EU 223,6 miliona evra

Ministarka za evropske integracije i Nacionalni IPA koordinator Jadranka Josimović saopštila je da je Evropska unija odobrila Republici Srbiji bespovratna sredstva od 223,615 miliona evra za investiranje u sedam projekata, od kojih su tri u sektoru transporta, dva u oblasti energetike i po jedan projekat u sektorima digitalne i socijalne infrastrukture.

  • 05.08.2022
Na prelazima duge kolone, na Merdaru se čeka i do 180 minuta
Na svim administrativnim i graničnim prelazima se beleže duža zadržavanja vozila u oba smera. U ranim jutarnjim satima kolone su nešto kraće, ali već nešto pre podneva na prelazu Jarinje je na ulazu na Kosovo bilo više od sto vozila u koloni, dok ih je na izlazu nešto manje.
  • 05.08.2022