Vesti
Društvo

Posledice poplava u Kuzminu

Nakon što se povukla voda iz dvorišta i kuća meštana Kuzmina sagledava se šteta. Porodici Jolić uništeno je čitavo prizemlje, sa svim uređajima i nameštajem. Predstavnici Privremenog organa opštine Kosovo Polje došli su da procenjuju kolika je šteta.
Posledice poplava u Kuzminu
Posledice poplave u Kuzminu (Foto Kim)

U poplavama u Kuzminu koje su nastale nakon izlivanja reke Drenice najviše su stradali Jolići. Posle nekoliko dana voda se povukla ali je za sobom ostavila mulj, blato i veliku štetu u čitavom prizemlju.

„Voda je ušla u petak, zadržala se do sinoć. Prvo smo se borili kako smo znali, izbacivali smo vodu, ali to je bila velika voda i nismo mogli da spasimo nikako i došlo je do ovoga. Izbacivali smo vodu krpama, kantama ali nije bilo leka, mnogo je bilo vode. Najmanje pola metra je bilo vode u kući“, priča Ivica Jolić.

Nakon povlačenja vode, porodica počinje da se suočava sa posledicama. Pošto im je pregoreo hidrofor, od petka nemaju ni vodu.

„Ne znam kolika je šteta, sve je uništeno. Ovo je kuća gde ne može da se stanuje, ne može da se živi, totalno je uništena. Ništa nije ostalo na prvom spratu, uništeno je sve. Kompletno sve. Ništa nismo mogli da spasimo. Voda je došla brzo. Podovi, vlaga je ostala u zidovima. I u dvorištu je sve potopila. Ostala je prljavština. Potporni zid je uništen. Imali smo ogradu i to je uništeno. Sve je uništeno, ne znam kako ću i šta ću“, ogorčen je Ivica.

Jolići su od petka bili potpuno blokirani, niti su mogli da izađu iz kuće, niti je ko mogao da im priđe.

Kuća Igora Ćirkovića nalazi se između dva kraka Drenice. Voda iz nabujale reke ušla je u kuću, pomoćne objekte i prodavnicu.

"Prodavnica je bila potpuno pod vodom, frižideri su bili pod vodom, oštećena je roba. Ušla nam je voda i u pomoćni objekat, tamo je oštećena zimnica, ugalj, drva, izgoreo nam je hidrofor. U kući je zahvatila donji deo, ostavu ispod stepeništa. Tu smo se borili da izbacimo vodu da se ne bi proširila po ostalim prostorijama".

"Do sada, koliko ja pamtim, nije bila ovolika voda. Ovo je bila nezapamćena voda, gde jednostavno čovek ne zna šta da radi. Voda dolazi, mi gledamo i ne znamo šta da radimo. Jednostavno ne postoji način da se braniš", kaže Igor Ćirković.

Živorada Cvetkovića zatekli smo kako iznosi uginulu živinu. Njemu, kao i komšijama voda je prodrla u kuću i pomoćne objekte.

“Imao sam žitarice, pšenicu oko 80 džakova, kukuruz u zrnu 100 džakova, kokoške, svinje, ugalj, drva, to je sve odnela voda. U kući su stradali podovi, kreveti, frižider, zamrzivač. Nismo imali vremena ništa da podignemo, niti da spasimo bilo šta jer je tako brzo voda naišla da smo jedva decu izvukli iz kuće. Ništa drugo nije moglo da se spasi. Gledali smo i ništa drugo”, kaže Živorad.

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovo Polje Ljubiša Ćirković danas je zajedno sa članovima Komisije za procenu štete obišao oštećene porodice.

„Opština Kosovo Polje krenula je u evidentiranje štete koja je nastala i računamo da ćemo uz pomoć Kancelarije za Kosovo i Metohiju, kao što nam je stalno izlazila u susret, da će i sada izaći u susret i obeštetiti ovaj narod koji je faktički doživeo katastrofu. Pojedini su doživeli katastrofu, može se reći“, kaže predsednik PO Kosovo Polje Ljubiša Ćirković.

U selu Kuzmin voda je zahvatila trinaest dvorišta, a prodrla je u više od pet kuća, kaže Ćirković.

Kuzmin se nalazi u opštini Kosovo Polje. Trenutno broji stotinak domaćinstava sa oko 400 stanovnika.Ostale vesti

Iguman Janjić sa Federičijem o Kosovu
Iguman manastira Visoki Dečani otac Sava Janjić istakao je u objavi na Tviteru da je "Kfor značajan garant stabilnosti na Kosovu".
  • 17.01.2021
Protest ispred SANU zbog izjave Kostića o Kosovu
Ispred Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) u Beogradu je održan protestni skup stotinak građana zbog izjave njenog predsednika Vladimira Kostića o Kosovu. Oni su držali zastave Srbije i Rusije i zastavu s konturom Kosova i natpisom "Nema predaje".
  • 16.01.2021
Vladika Teodosije obišao poplavljena domaćinstva u Lepini i Radevu
Eiskop raško-prizrenski Teodosije je juče obišao poplavljena domaćinstva u Lepini i Radevu, dodelivši novčanu pomoć, hranu i higijenske pakete za 20 najugroženijih porodica, saopšteno je iz Eparhije raško-prizrenske.
  • 16.01.2021
Petković: Stigla pomoć narodu ugroženom poplavama na Kosovu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da je stigla pomoć srpskom narodu na Kosovu ugroženom poplavama, uprkos tome što je njemu onemogućen ulazak na Kosovo.
  • 15.01.2021
KP: Oprez u saobraćaju zbog poledice
Kosovska policija apeluje na učesnike u saobraćaju da budu pažljiviji u vožnji zbog poledice na putu uzrokovane poplavama i padom temperature.
  • 14.01.2021
Dostavljena oprema za bržu sanaciju štete od poplava
Talas poplava koje su pogodile Kosovo u srpskim sredinama zahvatio je 250 stambenih objekata kao i 250 hektara javnih površina, puteva i okućnica, a komisije za evidentiranje štete na terenu sagledavaju detalje plavljenja. 
  • 14.01.2021