Vesti
Društvo

Posledice poplava u Kuzminu

Nakon što se povukla voda iz dvorišta i kuća meštana Kuzmina sagledava se šteta. Porodici Jolić uništeno je čitavo prizemlje, sa svim uređajima i nameštajem. Predstavnici Privremenog organa opštine Kosovo Polje došli su da procenjuju kolika je šteta.
Posledice poplava u Kuzminu
Posledice poplave u Kuzminu (Foto Kim)

U poplavama u Kuzminu koje su nastale nakon izlivanja reke Drenice najviše su stradali Jolići. Posle nekoliko dana voda se povukla ali je za sobom ostavila mulj, blato i veliku štetu u čitavom prizemlju.

„Voda je ušla u petak, zadržala se do sinoć. Prvo smo se borili kako smo znali, izbacivali smo vodu, ali to je bila velika voda i nismo mogli da spasimo nikako i došlo je do ovoga. Izbacivali smo vodu krpama, kantama ali nije bilo leka, mnogo je bilo vode. Najmanje pola metra je bilo vode u kući“, priča Ivica Jolić.

Nakon povlačenja vode, porodica počinje da se suočava sa posledicama. Pošto im je pregoreo hidrofor, od petka nemaju ni vodu.

„Ne znam kolika je šteta, sve je uništeno. Ovo je kuća gde ne može da se stanuje, ne može da se živi, totalno je uništena. Ništa nije ostalo na prvom spratu, uništeno je sve. Kompletno sve. Ništa nismo mogli da spasimo. Voda je došla brzo. Podovi, vlaga je ostala u zidovima. I u dvorištu je sve potopila. Ostala je prljavština. Potporni zid je uništen. Imali smo ogradu i to je uništeno. Sve je uništeno, ne znam kako ću i šta ću“, ogorčen je Ivica.

Jolići su od petka bili potpuno blokirani, niti su mogli da izađu iz kuće, niti je ko mogao da im priđe.

Kuća Igora Ćirkovića nalazi se između dva kraka Drenice. Voda iz nabujale reke ušla je u kuću, pomoćne objekte i prodavnicu.

"Prodavnica je bila potpuno pod vodom, frižideri su bili pod vodom, oštećena je roba. Ušla nam je voda i u pomoćni objekat, tamo je oštećena zimnica, ugalj, drva, izgoreo nam je hidrofor. U kući je zahvatila donji deo, ostavu ispod stepeništa. Tu smo se borili da izbacimo vodu da se ne bi proširila po ostalim prostorijama".

"Do sada, koliko ja pamtim, nije bila ovolika voda. Ovo je bila nezapamćena voda, gde jednostavno čovek ne zna šta da radi. Voda dolazi, mi gledamo i ne znamo šta da radimo. Jednostavno ne postoji način da se braniš", kaže Igor Ćirković.

Živorada Cvetkovića zatekli smo kako iznosi uginulu živinu. Njemu, kao i komšijama voda je prodrla u kuću i pomoćne objekte.

“Imao sam žitarice, pšenicu oko 80 džakova, kukuruz u zrnu 100 džakova, kokoške, svinje, ugalj, drva, to je sve odnela voda. U kući su stradali podovi, kreveti, frižider, zamrzivač. Nismo imali vremena ništa da podignemo, niti da spasimo bilo šta jer je tako brzo voda naišla da smo jedva decu izvukli iz kuće. Ništa drugo nije moglo da se spasi. Gledali smo i ništa drugo”, kaže Živorad.

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovo Polje Ljubiša Ćirković danas je zajedno sa članovima Komisije za procenu štete obišao oštećene porodice.

„Opština Kosovo Polje krenula je u evidentiranje štete koja je nastala i računamo da ćemo uz pomoć Kancelarije za Kosovo i Metohiju, kao što nam je stalno izlazila u susret, da će i sada izaći u susret i obeštetiti ovaj narod koji je faktički doživeo katastrofu. Pojedini su doživeli katastrofu, može se reći“, kaže predsednik PO Kosovo Polje Ljubiša Ćirković.

U selu Kuzmin voda je zahvatila trinaest dvorišta, a prodrla je u više od pet kuća, kaže Ćirković.

Kuzmin se nalazi u opštini Kosovo Polje. Trenutno broji stotinak domaćinstava sa oko 400 stanovnika.Ostale vesti

Poskupelo gorivo na Kosovu
Na benzinskim pumpama na Kosovu pre samo nekoliko dana cena za litar dizela iznosila je 0.89 centi, dok se sada litar prodaje po 0.94 centa, prenosi Reporteri.
  • 18.01.2021
Problem sa strujom u centru Gračanice, građani najavljuju protest
Blizu 50 domaćinstava u samom centru Gračanice, među kojima su i poslovni i privredni subjekti, se već dve nedelje suočava sa problemima u snabdevanju električnom energijom. Meštani planiraju protest, kazao je za RTV Kim Miroslav Arsić, vlasnik mesare i restorana „Arsa“.
  • 18.01.2021
Počelo drugo polugodište u srpskim školama na Kosovu
U školama na Kosovu koje nastavu pohađaju prema planu i programu Ministarstva prosvete Republike Srbije počelo je drugo polugodište. Nastava se odvija po modelu koji se primenjivao od septembra meseca, tvrde direktori ovih obrazovnih ustanova.
  • 18.01.2021
“Heroji u doba koronavirusa”: Za oporavak privrede na Kosovu potrebne dve godine
Zbog pandemije koronavirusa Kosovo je izgubilo tri milijarde evra, a kriza koju je prouzrokovala pandemija dovela je do gašenja oko 20.000 preduzeća, usled čega je preko 50.000 radnika ostalo bez posla, rekao je u emisiji „Heroji u doba koronavirusa“ predsednik Alijanse za biznis Kosova Agim Šahini. Govoreći o posledicama pandemije na srpske privrednike predsednik Asocijacije srpskih privrednika u Gračanici Saša Sekulić, kazao je da je situacija alarmanta i da je samo na teritoriji opštine Gračanica od početka pandemije ugašeno oko 40 malih biznisa.
  • 18.01.2021
Jalovište kod Leposavića izlilo se u Ibar
Deo jalovišta u Leposaviću kombinata "Trepča" u ranim popodnevnim satima obrušilo se u reku Ibar. Meštani kažu da se žale već godinama, a iz Trpeče poručuju da je problem već saniran, ukazujući na nedavne poplave. Planirano je zatvaranje starog i otvaranje novog jalovišta u blizini rudnik.
  • 17.01.2021
Iguman Janjić sa Federičijem o Kosovu
Iguman manastira Visoki Dečani otac Sava Janjić istakao je u objavi na Tviteru da je "Kfor značajan garant stabilnosti na Kosovu".
  • 17.01.2021