Vesti
Društvo

Posledice poplava u Kuzminu

Nakon što se povukla voda iz dvorišta i kuća meštana Kuzmina sagledava se šteta. Porodici Jolić uništeno je čitavo prizemlje, sa svim uređajima i nameštajem. Predstavnici Privremenog organa opštine Kosovo Polje došli su da procenjuju kolika je šteta.
Posledice poplava u Kuzminu
Posledice poplave u Kuzminu (Foto Kim)

U poplavama u Kuzminu koje su nastale nakon izlivanja reke Drenice najviše su stradali Jolići. Posle nekoliko dana voda se povukla ali je za sobom ostavila mulj, blato i veliku štetu u čitavom prizemlju.

„Voda je ušla u petak, zadržala se do sinoć. Prvo smo se borili kako smo znali, izbacivali smo vodu, ali to je bila velika voda i nismo mogli da spasimo nikako i došlo je do ovoga. Izbacivali smo vodu krpama, kantama ali nije bilo leka, mnogo je bilo vode. Najmanje pola metra je bilo vode u kući“, priča Ivica Jolić.

Nakon povlačenja vode, porodica počinje da se suočava sa posledicama. Pošto im je pregoreo hidrofor, od petka nemaju ni vodu.

„Ne znam kolika je šteta, sve je uništeno. Ovo je kuća gde ne može da se stanuje, ne može da se živi, totalno je uništena. Ništa nije ostalo na prvom spratu, uništeno je sve. Kompletno sve. Ništa nismo mogli da spasimo. Voda je došla brzo. Podovi, vlaga je ostala u zidovima. I u dvorištu je sve potopila. Ostala je prljavština. Potporni zid je uništen. Imali smo ogradu i to je uništeno. Sve je uništeno, ne znam kako ću i šta ću“, ogorčen je Ivica.

Jolići su od petka bili potpuno blokirani, niti su mogli da izađu iz kuće, niti je ko mogao da im priđe.

Kuća Igora Ćirkovića nalazi se između dva kraka Drenice. Voda iz nabujale reke ušla je u kuću, pomoćne objekte i prodavnicu.

"Prodavnica je bila potpuno pod vodom, frižideri su bili pod vodom, oštećena je roba. Ušla nam je voda i u pomoćni objekat, tamo je oštećena zimnica, ugalj, drva, izgoreo nam je hidrofor. U kući je zahvatila donji deo, ostavu ispod stepeništa. Tu smo se borili da izbacimo vodu da se ne bi proširila po ostalim prostorijama".

"Do sada, koliko ja pamtim, nije bila ovolika voda. Ovo je bila nezapamćena voda, gde jednostavno čovek ne zna šta da radi. Voda dolazi, mi gledamo i ne znamo šta da radimo. Jednostavno ne postoji način da se braniš", kaže Igor Ćirković.

Živorada Cvetkovića zatekli smo kako iznosi uginulu živinu. Njemu, kao i komšijama voda je prodrla u kuću i pomoćne objekte.

“Imao sam žitarice, pšenicu oko 80 džakova, kukuruz u zrnu 100 džakova, kokoške, svinje, ugalj, drva, to je sve odnela voda. U kući su stradali podovi, kreveti, frižider, zamrzivač. Nismo imali vremena ništa da podignemo, niti da spasimo bilo šta jer je tako brzo voda naišla da smo jedva decu izvukli iz kuće. Ništa drugo nije moglo da se spasi. Gledali smo i ništa drugo”, kaže Živorad.

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovo Polje Ljubiša Ćirković danas je zajedno sa članovima Komisije za procenu štete obišao oštećene porodice.

„Opština Kosovo Polje krenula je u evidentiranje štete koja je nastala i računamo da ćemo uz pomoć Kancelarije za Kosovo i Metohiju, kao što nam je stalno izlazila u susret, da će i sada izaći u susret i obeštetiti ovaj narod koji je faktički doživeo katastrofu. Pojedini su doživeli katastrofu, može se reći“, kaže predsednik PO Kosovo Polje Ljubiša Ćirković.

U selu Kuzmin voda je zahvatila trinaest dvorišta, a prodrla je u više od pet kuća, kaže Ćirković.

Kuzmin se nalazi u opštini Kosovo Polje. Trenutno broji stotinak domaćinstava sa oko 400 stanovnika.Ostale vesti

Dodelom nagrada obeležen Dan studenata Prištinskog univerziteta
Dodelom nagrada, danas je obeležen Dan studenata Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.
  • 23.04.2021
Patrijarh Porfirije: Sa premijerom Кrivokapićem postignuta saglasnost o Ugovoru
Patrijarh srpski Porfirije istakao je da je tokom jučerašnjeg dana postignuta saglasnost sa premijerom Crne Gore  Zdravkom Кrivokapićem oko potpisivanja temeljnog Ugovora između države Crne Gore i Srpske Pravoslavne Crkve.
  • 23.04.2021
Kanalizacija za deo stanovništva Gračanice još uvek samo obećanje
Meštani gornjeg dela Gračanice, prema Ajvaliji, od 2013. godine mole opštinske vlasti i nadležno ministarstvo da ih priključe na kanalizacionu mrežu. Obećanja su, tokom godina, stizala od više lokalnih zvaničnika, ali ona nažalost još nisu ispunjena. Za to vreme se stanovnici ovog kraja suočavaju sa nesnosnim smradom, đubretom i izlivanjem vode sumnjivog sadržaja pored njihovih kuća. Danas je i gradonačelnik Srđan Popović izrazio nadu da će opština "uskoro dobiti dozvolu Ministarstva za transport i da će problem biti rešen".
  • 22.04.2021
Sadnjom drvoreda u Gračanici obeležen Dan planete Zemlje
U gračaničkom naselju "Padalište" danas su predstavnici opštine i JKP "Ekologija" zasadili stabla ukrasnog barema. Na Dan planete zemlje gradonačlenik Srđan Popović je poručio meštanima da moraju čuvati životnu sredinu. 
  • 22.04.2021
U Gračanici je danas održan još jedan performans u znak podrške prebijenom Luki Dimitrijeviću. Njegovi prijatelji su ispred Policijske stanice u Gračanici nosili transparente kojim su zahtevali veće angažovanje policijskih i pravosudnih organa u rešavanju napada na ovog mladića. "Krajnji cilj je da se ova deca slobodno šetaju Gračanicom", kazao je Vladan Trifić iz Centra za mir i toleranciju.
  • 22.04.2021
NVO Aktiv aktivna i u Beogradu
Poštovanje ljudskih prava i sloboda, jačanje međuetničke saradnje, pomirenje, promovisanje demokratske kulture i građanskog aktivizma su već preko 12 godina glavni pravci rada nevladine organizacije Aktiv iz Severne (Kosovske) Mitrovice. O uspešnom radu, kao i jačanju organizacije, svedoči i novootvorena kancelarija u Beogradu.
  • 22.04.2021