Vesti
Društvo

Posledice poplava: Cvejići pretrpeli ogromnu štetu, pomoć stigla samo od crkve

Tokom januarskih poplava jedno od najpogođenijih sela bilo je Donja Gušterica u opštini Gračanica. Porodici Cvejić voda je prodrla u kuću i pomoćne objekte. Šteta je ogromna, a pomoći od institucija još uvek nema.
Posledice poplava: Cvejići pretrpeli ogromnu štetu, pomoć stigla samo od crkve
Predrag Cvejić, Donja Gušterica (Foto Kim)

U velikim poplavama koje su zimus pogodile centralno Kosovo, na udaru se našla i Donja Gušterica. Voda se izlila iz rečnog korita s jedne strane, a nadolazila je i sa brda iz pravca susednog Livađa i Sušice, sa druge. Dvorište porodice Cvejić, na ulasku u selo, bilo je potpuno poplaveljeno. Velika količina vode prodrla je u kuću, pomoćne objekte, automobil... Uništen je nameštaj, električni uređaji, potopljena živina, nastradale svinje, žito i hrana za stoku, ali i velika količina domaće rakije.

„Sve što je imalo jedno domaćinstvo je uništeno, zimnica... Rakija koja je bila u podrumu, oko 1000 litara, voda je okrenula svu burad i to se prosulo. Pumpom smo izbacili. Pomešalo se sa vodom i to više nije bilo za upotrebu. Pšenica, preko dva vagona, je poplavila, umirisala se... Moramo da bacimo to. Nešto smo već bacili, još preostalo da se baci“, kaže Predrag Cvejić.

Šteta je ogromna, dodaje, domaćin.

„Dali smo zahtev u opštini. Negde oko 14.000 evra je procenjena šteta. Samo rakija od 1000 litara je 5.000 evra. Šteta je ogromna, ali sami ne možemo da je nadoknadimo. Treba sve da se obnovi, da krenemo od nule“, priča on.

Iako su predstavnici Opštine Gračanica, ali i Kancelarije za Kosovo i Metohiju najavljivali pomoć za stanovništvo pogođeno poplavama, do Cvejića ona do sada nije stigla.

„Osim crkve koja mi je izašla u susret, iz opštine niko. Samo su se slikalli i više niko nije došao. Išli smo par puta i zvali ih da dođu, oni neće. Dali smo zahtev kod predsednika Srđana Popovića, ali tamo nam nam kažu – „ostavite broj telefona, pa ćemo da vas pozovemo“. Zvali smo Vladicu Trajkovića da dođe, on je obećavao da će doći i tek pre dva dana je bio njegov zamenik. Mi smo ga zamollili da tu vodu koja dolazi preusmere jer svake godine imamo problem sa poplavama. Samo dođu slikaju se i niko nas više ne pogleda. Crkva nam je dala pločice, ali greota je da nam crkva pomaže.Gde je ta država, ta vlast? Niko ništa“, priča Predrag.

Predrag živi sa suprugom Danijelom, poreklom iz Albanije, i sinom koji boluje od teške bubrežne bolesti. Trenutno je na dijalizi u Beogradu. Od iste bolesti je izgubio prvu suprugu i devetogodišnju ćerku. Mnogo ga je tragedija zadesilo u životu, a česte poplave mu stvaraju dodatne poteškoće.

Ove poslednje u januaru su dostigle visinu do jednog metra, objašnjava na slabijem srpskom Predragova supruga Danijela. „Januar je bio, voda je bila hladna, sneg. Mesec dana mi je trebalo da očistim sve. Blato je bilo preko 30 centimetara. Komšija nam je spremao hranu deset dana. Dolazio je čovek iz opštine doneo je tri litra vode, kilogram šećera, dve konzerve riba i to je to“, kaže Danijela.

Poplavljeno žito koje su izneli iz garaže širi neprijatan miris. U dvorištu smo zatekli i dosta uništenog nameštaja: tepihe, kućne aparate, kadu, u garaži pregorele televizore....U kući su zamenjene pločice a sa oštećenih i buđom zhavaćenih zidova su sami počeili da uklanjaju malter. Kada će sve da obnove, ne znaju, jer sami od jedne penzije to ne mogu.

Direktor Odeljenja Javnih službi u Opštini Gračanica Vladica Trajković nam je kazao da se raspodelom sredstava ugroženima od poplava bavi kabinet predsednika opštine. Sa gradonačelnikom Srđanom Popovićem još uvek nismo mogli da zakažemo razgovor.

Petković danas u Donjoj Gušterici

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković će u okviru posete Kosovu, posetiti i Donju Guštericu. Međutim, u agendi Petkovića se ne nalazi susret sa porodicom Cvejić. Planirano je da obiđe dve porodice pogođene poplavama, Gorana Šubarića i Siniše Lazića.Ostale vesti

Kancelarija za KiM finansira uređenje puta ka seoskom groblju i crkvi u Velikoj Hoči
Na zahtev meštana i opštine Orahovac u toku je uređenje puta ka seoskom groblju i crkvi u Velikoj Hoči, sa izgradnjom parkinga i pristupnog stepeništa, koje finansira Kancelarija za KiM.
  • 26.07.2021
Malim virtuozima potrebna nova harmonika
Jovanu i Nikoli iz Parteša, koji spadaju među najbolje mlade harmonikaše sa Kosova, su potrebni novi instrumenti.
  • 26.07.2021
Na Kosovu Dan žalosti zbog 10 poginulih u nesreći u Hrvatskoj
Predsednica Kosova Vjosa Osmani proglasila je ponedeljak za Dan žalosti u čast kosovskih građana koji su tragično izgubili život u jučerašnjoj saobraćajnoj nesreći u Hrvatskoj.
  • 26.07.2021
Uručene književne nagrade „Grigorije Božović“
U porti manastira Devine vode nedaleko od Zvečana danas su, nakon liturgije posvećene Presvetoj Bogorodici Trojeručici koju je služio vladika Teodosije, dodeljene nagrade Društva književnika Кosova i Metohije.
  • 25.07.2021
Merdare: Iz pravca centralne Srbije ka Kosovu zadržavanje sat vremena
Kolona vozila duga oko 150 metara formirana je na prelazu Merdare, iz pravca centralne Srbije ka Kosovu, navodi se na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova.
  • 25.07.2021
Koha: Revizor zabeležio niz prekršaja i u opštini Gračanica

Kancelarija državnog revizora (KDR) utvrdila je niz kršenja tokom revizije sprovedene u opštini Gračanica, prenosi Koha.

  • 24.07.2021