Vesti
Društvo

Posledice pandemije po obrazovanje najmlađih

Pandemijska zaključavanja od marta 2020. su sprečila decu da normalno pohađaju školu. Umesto u učionicama, đaci su sedeli pred monitorom i slušali predavanja na daljinu. Je li to uticalo na njihovo bazično obrazovanje? Jeste, i to osetno.
Posledice pandemije po obrazovanje najmlađih
Ilustracija (Foto Pixabay)

Za potrebe jedne reprezentativne studije U Nemačkoj su testirani učenici koji su četvrti razred, poslednji osnovne škole u tamošnjem obrazovnom sistemu, pohađali uz zaključavanja. Kada su rezultati upoređeni sa pređašnjim, ustanovljeno je da su alarmantni, naveli su njeni autori iz Instituta za izučavanje školskog razvoja sa Univerziteta Dortmund.

Poređenje oko 4.300 učenika četvrtog razreda iz 2021. sa njihovim prethodnicima pet godina ranije je pokazalo da "pandemijska" deca slabije čitaju.

"Izgubljena polovina školske godine naopravi zaostatak u veštini čitanja koji ne može da se nadoknadi pojedinačnim merama poput dopunske nastave", rekla je za agenciju dpa direktorka IFS Nele Mekelveni.

"Ta deca startuju sa velikim problemima koji mogu da utiču na celo njihovo školovanje", rekla je ona.

Često smenjivanje učenja na daljinu i odlaska u školu, gubitak časova i hibridni modeli nastave uticali su na veštinu svih grupa učenika četvrtog razreda.

Tako je, na primer, udeo onih koji dobro i veoma dobro čitaju pao sa 44 odsto 2016. na 37 odsto u pandemijskoj 2021. Uz to, 28 odsto učenika je slabo ili veoma slabo čitalo, u poređenju sa 22 odsto pet godina ranije.

Autori naglašavaju da je četvrti razred posebno kritičan, jer učenici sa petim razredom prelaze u novu fazu školovanja i novu školu.

U Nemačkom sistemu, prva četiri razreda čine primarno obrazovanje, odnosno osnovnu školu.

Od petog, dete prema afinitetu i akademskoj sposobnosti polazi u neku od tri škole sekundarnog obrazovanja: glavnu školu, realnu školu ili gimnaziju.

Veština čitanja - stepen tečnosti čitanja i razumevanje teksta - deca posebno razvijaju u osnovnoj školi. Ta sposobnost je ključna za sve druge predmete i preduslov uspešnog obrazovanja, pojasnila je Mekelveni.

Učenici četvrtog razreda iz 2021. danas su u prvom razredu neke škole sekundarnog obrazovanja. Postavlja se pitanje kako prolaze sadašnji đaci četvrtog razreda osnovne škole, posle čak dve godine pandemije.

"To nije bio deo istraživanja, ali možemo pretpostaviti da ta deca još slabije čitaju", rekla je Mekelvenijeva.

Devojčice u proseku bolje čitaju od dečaka, mada uz slične razmere štetnih posledica pandemijske nastave. Deca iz porodica sa više od 100 knjiga u domu u proseku bolje čitaju od one koja kod kuće imaju malo knjiga. I tu je u obe grupe primetan pad po sličnoj stopi.

Razlika u veštini čitanja još više se produbila između dece sa migrantskim korenima i one koja ih nemaju.

Učenici koji uče pod manje povoljnim uslovima, na primer bez sopstvenog stola ili pouzdanog interneta, 2021. su čitali osetno slabije od vršnjaka sa dobrim uslovima.

Je li gubitak nadoknadiv? U Nemačkoj u mnogim mestima nedostaje nastavno osoblje, često upravo u osnovnoj školi, pa su pokrajinski ministri kulture nedavno razmatrali kako to može da se reši.

Političari se zalažu za reformu obrazovanja nastavnika, i narednih 10 godina trebalo bi, pre svega, da se obrazuje dovoljno nastavnika za sve stepene školstva.

Mekelvenijeva smatra da nadoknađivanje propuštenog treba da bude utkano u nastavu, ali da je važno i učenje prema individualizovanom planu za svakog učenika.

Za potrebe studije testirano je 4.290 učenika četvrtog razreda iz 111 škola. Učenici te generacije u Nemačkoj su od marta 2020. do testiranja u junu 2021 od 48 radnih nedelja samo 16 imali nastavu uživo.Ostale vesti

Laplje Selo: Restrikcije struje zbog radova na dalekovodu
Učestale restrikcije struje u Lapljem Selu i okolini se ovih dana događaju zbog radova na novom dalekovodu, rekao je za RTV Kim direktor Odeljenja javnih službi u Opštini Gračanica Vladica Trajković.
  • 11.08.2022
Zadržavanje na Merdaru dva sata, na Jarinju oko 60 minuta
Ukoliko ste krenuli sa Kosova ka centralnoj Srbiji, na prelazu Merdare čekaćete oko dva sata, dok je na Jarinju zadržavanje nešto duže od sat, navodi se na sajtu kosovskog Ministarstva unutrašnjih poslova.
  • 11.08.2022
Cena hleba u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu već duže vreme iznosi 70 dinara za osnovnu veknu, što je za 17 dinara skuplje u odnosu na maksimalnu dozvoljenu maloprodajnu cenu ovog proizvoda u centralnoj Srbiji, odnosno 12 dinara više kada se uporedi sa cenom hleba na jugu, gde jedna osnovna vekna košta 0,50 evra.
  • 10.08.2022
Mladi u Gračanici nezadovoljni letnjim provodom
Nešto manje od mesec dana pre početka nove školske godine omladina u Gračanici provodi vreme na lokalnom bazenu ili se baveći sportom. Jednom nedeljno ima bioskopskih projekcija, a u narednom periodu očekuju se muzički i filmski festivali. 
  • 10.08.2022
Velika Hoča: Opljačkane prodavnice neće raditi ni sutra
Vlasnici dva puta opljačkanih trgovinskih radnji za manje od dva meseca iz Velike Hoče su odlučili da ni sutra neće raditi jer nadležne institucije nisu ništa učinile da pronađu lopove. Poručuju da su ostali sami.
  • 10.08.2022
Laplje Selo: Počelo uređenje sportskih terena u osnovnoj školi
Mesec dana pred početak nove školske godine nastavljaju se infrastrukturni projekti na uređenju sportskih terena. Opštinsko odeljenje za omladinu u sport i Odeljenje urbanizma trenutno izvode radove u osnovnoj školi u Lapljem Selu.
  • 09.08.2022