Posle godinu i po dana u Lapljem Selu počela proizvodnja LED sijalica

Pogon za proizvodnju LED sijalica, rasvete, ulične i semaforske signalizacije i displejeva počeo je sa radom pre mesec i po dana.

Podeli ovaj članak sa:
 • Proizvodnja Led sijalica u Lapljem Selu (Foto Kim)

Firma Power of nature plus – Itech corporation registrovana pre godinu i po dana zbog birokratskih procedura i kašnjenja sa registracijom krenula je sa proizvodnjom tek nedavno.

"Bilo je problema, ali smo uspeli da dobijemo svu potrebnu dokumentaciju, sertifikate. Veliki problem je bio dobiti na Kosovu sertifikaciju, dobijanje licenci. To je trebalo da traje kraće, po našem mišljenju, ali je trajalo dosta duže. Sada smo krenuli i polako izbacujemo svoje proizvode", kaže vlasnik i direktor preduzeća Miloš Jokanović.

Od početka proizvodnje, Itech je na tržište plasirao nekoliko proizvoda. Osim na području Kosova, neki od proizvoda su poslati i u pančevačku "Petrohemiju".

"Proizveli smo uličnu LED lampu od 60 vati, zatim ROUD LED lampu koja je namenjena za regionalne puteve, sledeće nedelje krećemo sa proizvodnjom malo većih lampi i radimo devet vrsta industrijskih lampi od 35 do 150 vati. Radimo novu lampu od 100 vati, čekamo licencu i mislimo da ćemo na tržište Kosova i u regionu sa ovim modelom da napravimo bum. Tokom sledećeg meseca krećemo sa proizvodnjom displeja za autobuse, a za četiri meseca u planu je rad na semaforskoj signalizaciji", kaže Jokanović.

Iako zapošljava deset radnika, u fabrici smo zatekli samo vlasnika i dvojicu zaposlenih. Prema rečima direktora, ostali su na terenu.

"Radno vreme je od 9 do 17 časova. Trenutno nam je sedam radnika na montaži i svakog dana radimo u punom kapacitetu. Nadamo se da ćemo, u skladu sa potrebama kupaca, pojačati proizvodnju i izaći na tržište sa kvalitetnim proizvodom".

Jedan od zaposlenih, Lazar Kostić, je po struci tehničar. Posao je našao putem konkursa. Trenutno radi na sklapanju lampi, njihovom ugrađivanju i svemu što je potrebno za proizvodnju. Kaže da su uslovi za rad dobri i da ovo preduzeće ima kapacitet za dalji razvoj. Osim mogućnosti za posao, "Iteks", kako kaže, pruža i priliku za učenje i praksu srednjoškolaca.

"Uslovi su dobri, radimo podeljeni u grupama, svaki radnik ima svoj zadatak i radimo lančano. Ovaj projekat je od izuzetnog značaja za nas na Kosovu, s obzirom da je ovde omladina uglavnom bez posla. A ovaj posao može da posluži dobro i u edukativne svrhe, jer ne samo da radimo već učimo novi posao, usavršavamo se za nešto bolje".

Za razliku od menadžera Jokanovića, meštani Lapljeg Sela nisu preveliki optimisti kada je u pitanju ovo preduzeće. Podsećaju da su iz Opštine Gračanica najavljivali zapošljavanje 47 radnika. Od toga nije mnogo ispunjeno.

"Vidim da dva, tri momka dolaze i tu rade, otvaraju. I vlasnik dolazi, ali koliko je to u funkciji ne znam", rekao nam je jedan od komšija.

"Dolaze neka deca, evo jedan momak iz komšiluka tu radi. Sad, da li primaju neku platu, koliko znam, do sada nisu. Sada vidim da ponovo dolaze, ima jedno mesec dana, ali ne znam da li ima neke proizvodnje", kazala nam je gospođa iz obližnje prodavnice.

"To je trebalo da bude neka sportska hala, međutim sada neke LED sijalice proizvode. Kažu da su neki program uradili, nekoliko komada".

Vlasnik kaže da od potreba preduzeća zavisi broj radnika.

"U ovom trenutku nema toliko zaposlenih, ali je plan, zbog papira koje smo čekali osam meseci, razvoj je u narednih par meseci i treba da se napravi taj pomak i da se polako primaju radnici u zavisnosti sa potrebama tržišta. Radi se o privatnoj firmi i zahtevi tržišta, potencijali tržišta, određuju broj radnih mesta", kaže Jokanović, napominjući da rade na povećavanju kapaciteta i marketinga u vezi plasmana robe.

S obzirom da je nezaposlenost jedan od najvećih problema na Kosovu i razlog za odlazak mladih, proširenje kapaciteta ove firme i zapošljavanje radnika bi značilo mnogo, kažu meštani Lapljeg Sela.

"Značilo bi puno za omladinu, za ovu decu kaja su nezaposlena. Da zaposle deset, dvadeset momaka to bi mnogo značilo za ovo naše selo i za okolinu. Znamo kako je teško bez posla i mnogo bi značilo kada bi ova zgrada proradila u pravom smislu", kazao nam je jedan od meštana Lapljeg Sela.

"Mnogo bi značilo za Laplje Selo, Preoce, Čaglavicu i okolinu da ova fabrika proradi. Ja bih molio državne organe, opštinu Gračanica da malo ubrzaju to jer omladina ode", kaže meštanin Preoca.

Opština Gračanica je svojevremeno podržala otvaranje pogona u Lapljem Selu, dajući na korišćenje prostor koji je prvobitno bio namenjen za održavanje sportskih događaja. Bivši gradonačelnik Branimir Stojanović kaže da je zadovoljan, ikao nisu ispunjena sva očekivanja.

"Možda ne u onom obimu u kom su planirali, ali znam da sigurno rade i da proizvode, da prihoduju i da imaju određene poslove", kazao je Stojanović nedavno u emisiji "Dogovor!?" RTV Kim.

U proizvodni pogon i nabavku mašina i materijala za rad vlasnik je uložio više od 150 hiljada evra. Svi proizvodi "Itecha" su u smart sistemu sa energetskom efikasnošću, pa se po rečima Jokanovića očekuje uspeh, kako na domaćem, tako i na regionalnom tržištu.

Ostale vesti

 • Protest sportista u Kosovskoj Mitrovici

  Protest sportista u Kosovskoj Mitrovici

  Sportisti i sportski radnici u podne su održali miran protest ispred Kancelarije EU i Euleksa u severnom delu Kosovske Mitrovice zbog mera Prištine koje zabranjuju Srbima da se bave sportom.

 • Kolona Kforovih vozila ka severu?

  Kolona Kforovih vozila ka severu?

  Tanjug piše da je više od 45 vozila Kfora ušlo na sever Kosova, nešto pre 10.00 časova, i da se kreću u koloni u pravcu Leposavića. Iz Kfora još uvek nismo dobili potvrdu o pisanju beogradske agencije.

 • “Više pažnje o naslednom i pravu na imovinu u Građanskom zakoniku”

  “Više pažnje o naslednom i pravu na imovinu u Građanskom zakoniku”

  Na Kosovu je u toku proces izrade Građanskog zakonika. EU podržava Ministarstvo pravde u realiziaciji ovog projekta, a u samu izradu uključeni su i predstavnici pravosuđa i civilnog društva. Pravni stručnjaci iz srpske i albanske zajednice danas su u Gračanici diskutovali o budućem Zakoniku, davali svoje prepuruke i ukazivali na manjkavosti postojećeg zakona.

 • Udruženje „Šapa“ zahvalilo prijateljima

  Udruženje „Šapa“ zahvalilo prijateljima

  Predstavnici Udruženja za zaštitu životinja „Šapa“ iz Severne Mitrovice, večeras su na prigodnoj svečanosti uručili pojedincima i kolektivima zahvalnice za pomoć i podršku radu ovog udruženja.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane