Vesti
Društvo

Poslastičarstvo u Gori: Kolači po receptima iz stare Jugoslavije

Kadaifi, urmašice, krempite, šampite i boza poznati su goranski specijaliteti. Međutim, danas se u Dragašu i okolini u rashladnim vitrinama ovih poslastičarskih majstora može naći tek po koja baklava ili tulumbe.

Poslastičarstvo u Gori: Kolači po receptima iz stare Jugoslavije
Goranska baklava (Foto Kim)

Poslastičarski zanat se u Gori prenosio sa generacije na generaciju. Džumret Sadiku iz sela Mlike poslastičar je već 47 godina, a goranske specijalitete pripremao je u Prokuplju, Zvorniku i Peći. Svoj recept za čuvenu goransku baklavu ovaj majstor rado deli sa drugima.

“Svako ko ima volju može da se bavi ovim poslom, sa ovim zanatom nikada gladan nećeš ostati. Ne može puno da se zaradi, ali može dobro da se živi na selu. Meni se isplati, kolače pripremam od svojih sastojaka, imam krave i kokoške, tako da ne kupujem mleko i jaja”, kazao je Sadiku.

Selo Mlika leti ima 1.500 stanovnika, a zimi ih ostane oko tridesetak. Svoju poslastičarnicu, u kojoj prodaje i burek, ovaj vremešni majstor otvara samo zbog đaka koja pohađaju Ekonomsko-trgovačku školu u ovom mestu.

“Dešava se da me deca iz škole pitaju da ih naučim ovom zanatu. A ja ne krijem, svako ko je zainteresovan, ja ću mu pomoći”, naveo je Sadiku.

Gurbetlije širom sveta

Orhan Tosuni iz Gornje Rapče je nakon srednje škole nastavio da se bavi zanatom svog oca i strica.

“Poslastičarstvo je dobar i lep zanat. Ima prosperiteta, ali to zavisi od toga gde se radi. Nije da ovde nema prosperiteta u ovom poslu ali, trbuhom za kruhom, narod je otišao, pa je manje posla. Biće bolje”, uveren je Tosuni.

Poslastičarstvom se u Gori bave isključivo muškarci. Navode da je razlog pečalba. Oni su odlazili da rade širom sveta, dok su žene i deca ostajali kod kuće.

“Mi Goranci smo bili gurbetlije (nomadi, skitnice) i ovaj posao radili smo u Turskoj, a naši su bili pečalbari u Bugarskoj i u celoj bivšoj Jugoslaviji. Dan danas nas ima svuda. Zbog toga je zanat ostao muški posao, mada njime mogu da se bave i žene, možda i bolje od nas”, kazao je za RTV Kim Orhan Tosuni.

 


Nema poslastičare bez boze i baklave

Boza je bezalkoholni osvežavajući napitak od kvasca, vode, brašna i šećera. Stara je više od hiljadu godina, a u goranskim poslastičarnicama se služi uz orijentalne kolače.

“Boza je specijalitet Goranaca, mi je pripremamo na tradicionalan način, a recept je tajna. Kažu da ukoliko u poslastičari nemate baklavu i bozu, to nije poslastičara”, jasan je Orhan Tosuni.

Boza je bogata vitaminom B, pa je preporučljiva za sportiste, trudnice i porodilje.

Bogata klijentela oduvek traži kvalitet

Orijentalne goranske kolače, ali i alvu, bombone i karamele proizvodila je i prodavala porodica Ređeplar u Vojvodini. Najstariji potomak ove familije, Zija (72), danas u svom domu u Dragašu baklavu priprema isključivo po porudžbini.

“Naši kolači su bili cenjeni, pripremali smo krempite, šampite. Potražnja je tada bila veća, sada je sve preuzela konditorska industrija. Ipak, naši prozvodi su i danas traženi”, rekao je Ređeplar.

Orijentalni goranski kolači pripremaju se po starim receptima od potpuno prirodnih sastojaka.

“Moj deda je imao poslatičarnicu u Zemunu. On je govorio da se samo kvalitetom može osvojiti tržište i bogata klijentela. Mi kvalitetu posvećujemo dosta pažnje, pripremamo po receptima iz stare Jugoslavije”.

Poslastičarnica “Aroma” u Dragašu nudi i “moderne”, kremaste kolače. Dejan Šata (23) iz Broda nam je kazao da od tradicionalnih orijentalnih kolača pripremaju još samo baklave i tulumbe.

“Kadaif i šampitu ljudi sada slabo jedu. Pripremamo moderne kolače, više se prodaju od kolača sa šerbetom”, rekao je on.

Zbog nedostatka tržišta, ovaj burekdžija po profesiji u poslastičarnici svog oca prodaje kolače.

“Bilo bi lepo da se zanat nastavi, ali se mladi sada slabije bave ovim poslom, idu u inostranstvo. Ovde je pusto, Gora je potpuno opustela. Naroda ima samo leti”, navodi Dejan.

Prema podacima Instituta za srpsku kulturu, u Gori danas živi oko 10 hiljada Goranaca, dok ih je do pre ratnih sukoba bilo više od 20 hiljada. U poslednje dve decenije, mnogi su napustili rodni kraj u potrazi za boljim životom, a u svoje kuće u Gori se vraćaju još samo za Đurđevdan i godišnje odmore.

 Ostale vesti

Usvojen zahtev vezan za električnu energiju na Severu Kosova
Podrškom 61 poslanika u kosovskom parlamentu danas su usvojene preporuke skupštinskog odbora povodom zahteva da KOSTT obezbedi sredstva za pokrivanje troškova za električnu energiju na Severu Kosova.
  • 06.05.2021
USAID donira Kosovu 1,6 miliona dolara
Predsednica Kosova Vjosa Osmani je sa direktorkom USAID-a Lisom Magno i ambasadorom Sjedinjenih Država Filipom Kosnetom potpisala ugovor o grantu na osnovu kojeg će Kosovu biti donirano 1,6 miliona dolara.
  • 06.05.2021
Lokalizovan požar na divljoj deponiji
Požar na divljoj deponiji koja se nalazi između Ugljara i Preoca je lokalizovan, potvrdio je za RTV Kim direktor JKP „Ekologija“ Dejan Dimitrijević. 
  • 06.05.2021
Gori divlja deponija između Ugljara i Preoca
Između Ugljara i Preoca trenutno gori divlja deponija. Vatra se širi prema dalekovodu za struju.
  • 06.05.2021
Rama: Za letovanje u Albaniji nije potrebna potvrda o vakcinaciji

Premijer Albanije Edi Rama rekao je da Albanija neće nametati nikakve uslove ili prepreke onima koji ove godine žele da dođu na letovanje u tu zemlju, prenosi Ljajmi.

  • 05.05.2021
Vatrogasci: Humana profesija i rad u nehumanim uslovima

Danas se obeležava Međunarodni dan vatrogasaca kao podsetnik na dan kada je u požaru 1998. godine nastradalo pet australijskih vatrogasaca. Od izmeštanja iz Prištine nakon rata, u Lapljem Selu funkcioniše Vatrogasna služba. Loši uslovi rada, nedostatak opreme, kadrova i neregulisan status problemi su ovdašnjih vatrogasaca.

  • 04.05.2021