Vesti
Društvo

Poslanica Samoopredeljenja osuđena na tri godine zatvora

Osnovni sud u Prizrenu izrekao je osuđujuću presudu protiv dvoje okrivljenih i oslobađajuću presudu za četvoro okrivljenih za krivično delo zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja.
Poslanica Samoopredeljenja osuđena na tri godine zatvora
Ilustracija (Foto Istock)

Sud je osudio poslanicu pokreta Samoopredeljenje, Jetmire Vrenezi na tri godine zatvora.

Osnovni sud u Prizrenu, Odeljenje za teška krivična dela pretresno veće – predsednik Kimete Kicaj i članovi Raima Eljezi i Refki Piraj, izrekao je osuđujuću presudu protiv optuženih Imera Tačija i Jetmire Vrenezi, jer su krivi:

– Da su 19. jula 2019. i 21. jula 2019. godine u Prizrenu u zgradi „Abi Çarshia“ u svojstvu službenih lica, koristeći službenu dužnost ili ovlašćenja, prekoračili svoja ovlašćenja u cilju nanošenja štete „Abi“ DOO Prizren, tako što:

– Optuženi I. T, u svojstvu direktora Inspektorata u Opštini Prizren, znajući da nemaju pravo da ruše objekat nakon što je oštećeni podneo zahtev za legalizaciju u skladu sa rešenjem MSPP od 27.08. 2018, daje saglasnost, organizuje i aktivno učestvuje u rušenju objekta „Abi“ DOO, u Prizrenu,

– Optuženi J. V., u svojstvu građevinskog inspektora, znajući da nemaju pravo da ruše objekat oštećenom, što je suprotno rešenju MSPP od 27. 08. 2018. godine, pored izvršenih pregleda na objektima, J. V. donosi zaključak o rušenju zgrade „Abi Çarshia“ u vlasništvu „Abi“ DOO dana 15. 07. 2019.

Ovim su u saizvršilaštvu izvršili krivično delo – zloupotreba položaja ili službenih ovlašćenja iz člana 414. st. 1-1 u vezi sa članom 31. Krivičnog zakonika Republike Kosovo.

Stoga Sud, u smislu Krivičnog zakonika i Zakonika o krivičnom postupku, osuđuje okrivljene:

– Okrivljenog I. T., na kaznu u iznosu od 2.000 evra, i kaznu zatvora u trajanju od tri godine.

– Okrivljenu J. V., na kaznu u iznosu od 2.000 evra i kaznu zatvora u trajanju od tri godine.

Okrivljeni – E.M.-T., A.T., I.B., i Š.K., oslobađaju se optužbi, jer nije dokazano da su izvršili krivično delo zloupotreba položaja ili službenog ovlašćenja iz člana 414. st. 2 u vezi sa stavom 1 i članom 31 Krivičnog zakona Republike Kosovo. Oštećeni „Abi“ DOO, upućuje se u redovni parnični postupak radi ostvarivanja imovinsko-pravnog zahteva.

Na osnovu svih dokaza, Sud je utvrdio da organi vlasti – optuženi – nisu poštovali važeće zakone i administrativna uputstva.

Protiv ove presude nezadovoljne stranke imaju pravo žalbe Apelacionom sudu.Ostale vesti

Sutra pitijada u Donjoj Gušterici
U okviru "Vidovdanskih dana" u Donjoj Gušterici Turistička organizacija Gračanice (TOG) će u koordinaciji sa Opštinom Gračanica sutra (26. juna) organizovati prvu pitijadu pod imenom "Кosovska pita", manifestaciju na kojoj će veštine u pripremi slatkih i slanih posnih kosovskih pita odmeriti domaćice, ali i muškarci skloni kulinarstvu.
  • 25.06.2022
Restoran u Prištini u znak protesta zabranio ’’ulazak bez viza’’ građanima EU
Jedan lokal u Prištini na ulazu je postavio tablu na kojoj piše da je zabranjen ulazak bez vize građanima Evropske unije.
  • 25.06.2022
KFOR donirao fotonaponske panele za ambulantu u Osojanu
Italijanski vojnici KFOR-a, regionalne komande Zapad, donirali su sistem fotonaponskih panela za ambulantu u Osojane.
  • 24.06.2022
Karadžić: Meštani Lapljeg Sela i Preoca najavljuju proteste zbog reke
Problemi koje meštanima opštine Gračanici stvaraju jalovina i smrad iz reke Gračanke danas su bili tema vanredne sednice SO Gračanica. Odbornik Ljubiša Karadžić kazao je da su meštani Lapljeg Sela i Preoca spremni na proteste. 
  • 24.06.2022
Studijski programi na Učiteljskom fakultetu u Leposaviću sve atraktivniji
Učiteljski fakultet Univerziteta u Prištini sa sedištem u Leposaviću ove godine upisuje novu generaciju studenata na osnovnim, master i doktorskim studijama.
  • 24.06.2022
Zubin Potok: Meštani sela Kovače 20 godina kubure sa strujom
Domaćinstva u selu Kovače u opštini Zubin Potok, već se godinama suočavaju sa problemom slabog napona električne energije. Prema rečima meštana, struja je toliko slaba da osnovni električni aparati vrlo često ne mogu da se koriste.
  • 24.06.2022