Vesti
Društvo

Poskupljenja na severu Kosova

U radnjama u Kosovskoj Mitrovici došlo je do povećanja cena svih mlečnih proizvoda koji se uvoze iz centralne Srbije, a trgovci najavljuju da će narednih dana doći do povećanja cena i ostalih proizvoda.

Litar i po jogurta "Kravica", koji je do juče koštao u Kosovskoj Mitrovici 130 dinara, danas se prodaje za dvadeset dinara skuplje, a čašica istog jogurta koja je koštala 30 sada košta 40 dinara.

Do najnovijeg poskupljenja na severu Kosova dolazi nakon što je pre dva dana počela naplata dažbina na robu koja se na Kosovo preko prelaza Jarinje i Brnjak uvozi na sever pokrajine.

Vlasnik super marketa "Balkan" u Kosovskoj Mitrovici Radenko Kostić izjavio je da je najnovije poskupljenje rezultat dažbina koje su dužni da plaćaju na prelazima Jarinje i Brnjak na severu Kosova.

"Svi mlečni proizvodi će poskupeti od 16 do 19 odsto, jer na Jariunju albanski carinici naplaćuju 16,5 odsto PDV i 3 odsto poreza za sve artikle srpskog porekla", rekao je Kostić.

On je naveo da se za akciznu robu, takođe na prelazu Jarinje, naplaćuje akciza tako da će ta vrsta robe na severu Kosova poskupeti čak do 30 odsto.

"Nećemo imati potrebu da idemo u Srbiju za robu ako nas Srbija ne oslobodi, kako ne bi dva puta plaćali akcizu. Na dva litra koka kole plaćamo 50 eurocenti akcize", kazao je Kostić.Ostale vesti

Zoran Sekulić: Danas su svi izvori vesti, ali nisu svi novinari
U prostorijama NVO "Aktiv" u Kosovskoj Mitrovici održava se drugi po redu novinarski trening za redakcije RTV Kim, Radio Kontakt plus, Radio Mitrovice sever, Kossev i Radio Goraždevac. Predavač je dugogodišnji novinar Zoran Sekulić.
  • 23.10.2021
Obuka za buduće studente. Prijava u toku
U opštinama Gračanica, Štrpce i Severna Mitrovica organizuje se napredna nastava za mlade kao priprema za fakultet. Projekat sprovodi RIT Kosovo u saradnji sa Forumom za razvoj i multietničku saradnju i uz podršku ambasade SAD-a u Prištni.
  • 23.10.2021
Jelena Petković nova članica Komisije za žalbe Saveta za štampu
Uprava Udruženja novinara Srbije izabrala je danas novinarku  Jelenu Petković za novu članica Komisije za žalbe Saveta za štampu u Srbiji.
  • 23.10.2021
Penzionerima 1. novembra još 30 evra, ostalim građanima dan kasnije

Penzioneri će prvi dobiti još 30 evra pomoći od države 1. novembra, dok će ostalim građanima ta pomoć biti isplaćena 2. i 3. novembra, najavio je ministar finansija Siniša Mali i naglasio da se do sada za dobijanje novčane pomoći od države prijavilo ukupno 5,767 miliona građana.

  • 21.10.2021
Mladi i medijska pismenost

Ekonomsko-trgovinska škola u Lapljem Selu je, u saradnji sa organizacijom „Prijatelji dece Srbije“, izvela projektnu nastavu na temu „Deca i mediji“. Učenici ove škole su naveli da umeju da prepoznaju štetan sadržaj na društvenim mrežama i televiziji, dok njihovi profesori smatraju da omladina nije svesna negativnog uticaja medija. Predstavnici medija naglašavaju da se novinarska etika mora poštovati u svakom segmentu rada.

  • 21.10.2021
USAID i ICK organizuju

USAID-ov pravosudni projekat i Centar za inovacije Kosova (ICK) biće domaćini “JusTech“ takmičenja za inovacije na Kosovu.

  • 21.10.2021