Vesti
Društvo

Posao za raseljene, povratnike i manjine

Interno raseljena lica i povratnici koji nisu zaposleni mogu da započnu sopstveni biznis kroz projekte koje nudi Evropska Unija. U Gračanici je danas održana javna prezentacija na kojoj su zainteresovani mogli da se upoznaju sa uslovima za prijavljivanje.
Posao za raseljene, povratnike i manjine
Sa prezentacije u Gračanici (Foto Kim)

EU nudi fondove od 50.000 i 20.000 evra za višečlane grupe koje čine, pre svega, interno raseljena lica, povratnici i pripadnici nevećinskih zajednica.

Raspodela sredstava vršiće se u vidu opreme, odnosno mašina i alata kojim te zainteresovane grupe mogu da započnu biznis.

Predstavnici nemačke organizacij ASB (Arbeiter Samariter Bund) danas su održali javnu prezentaciju o tome na koji način interno raseljena lica i povratnici na teritoriji optšine Gračanica mogu da dobiju fondove EU.

„Osnovni cilj je da se što više ljudi kroz ovakve grantove samozaposli, da jednostvano krenu od onoga što već imaju, kapacitete, znanje i iskustvo. Ako se možda već bave nekim poslom, da se bave ozbiljnije, da razmišljaju o formi poljoprivredne zadruge i preudzeća i da na taj način, udruženi uz ova bespovratna sredstva koja će dobiti, počnu sa ozbiljnijim poslom. Da, pre svega, obezbede svoje domaćinstvo, ali i da otvore mogućnost da se, kada se ta preduzeća razviju, i drugi članovi zajednice zaposle“, rekla je predstavnicia ASB grupe Zorica Živojinović.

Jedan od glavnih uslova za prijavljivanje je da je povratnik iz Srbije i da poseduje dokument kojim potvrđuje da je prijavljen u Komesarijatu za izbeglice.

Verica Mladenović, raseljeno lice iz Oblića, kaže da je sposobna za rad i da bi se sa svojim sinovima bavila privredom.

„Kada bi mi oni odobrili, ja bih otvorila malu privredu. Ovde može da se živi samo od privrede, ništa drugo ne može da se formira, jer je za sve drugo potrebno tržište. Ovo bi značilo mnogo za moju porodicu, imali bi svoj dinar“, kaže Verica.

Branko Avramović je raseljen iz Prištine, a trenutno živi u Nišu. Kaže da već dve godina razmišlja o povratku, ali da mu je potreban posao.

„Ovo je prvi put da se priča o poslu, uglavnom su nudili stanove ili zemljište, a ovo je konkretno posao. Planiram da se bavim proizvodnjom lameliranog drveta i peleta i krenuo bih sa poluproizvodima za izgradnju energetski efikasnog nameštaja, tj. okova i panela za zgrade. Ja se nadam da imam šanse“, kaže Avramović.

Za sredstva EU, međutim, ne mogu da se prijave lica koja su već dobijala pomoć veću od 5.000 evra.

Bespovratna sredstva za otpočinjanje posla namenjena su za stanovnike opštine Gračanica, Novo Brdo, Orahovac, Štrpce, Peć, Kosovska Kmenica, Ranilug, Parteš, Gnjilane i Uroševac.

Vrednost programa iznosi 14,2 miliona evra.
Ostale vesti

Zahvalnica za doprinos u borbi protiv Kovida 19
Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj Republike Srbije dodelio je nevladinoj organizaciji "Mlada aktivna Gračanica" zahvalnicu za doprinos u inicijativi "Budi i ti heroj" koju je pokrenulo u cilju sprečavanja širenja i suzbijanja zarazne bolesti Кovid-19.
  • 03.06.2020
Direktorima škola zabranjeno da daju izjave za medije?
Škole na centralnom Kosovu koje rade po obrazovnom sistemu Ministarstva prosvete Republike Srbije počele su da rade ali ne u punom kapacitetu, kao pre pandemije koronavirusa. U toku su pripreme za maturske ispite.
  • 03.06.2020
Više albanskih i srpskih nevladinih organizacija pozivaju na zaustavljanje javnog linča aktiviste za ljudska prava Škeljzena Gašija koji je nedavno zatražio odgovornost bivših pripadnika OVK i pravdu za nealbanske žrtve.
  • 03.06.2020
Aktiv: Omogućiti informacije na srpskom jeziku

Nevladina organizacija Aktiv traži od Ministarstva unutrašnjih poslova i Policije Kosova da bez odlaganja obezbedi zvaničan prevod obaveštenja na srpski jezik, kako bi se otklonile sve nedoumice u vezi sa ulaskom građana na Kosovo.

  • 03.06.2020
Protest ispred Skupštine Kosova
Nekoliko stotina građana okupilo se ispred skupštine Kosova kako bi protestovali zbog održavanja vanredne sednice na kojoj bi trebalo da se izabere nova vlada premijera Avdulaha Hotija.
  • 03.06.2020
Jalovište: Vetar raznosi otrovnu prašinu
Rudnici Ajvalija, Kišnica i Novo Brdo u blizini Gračanice, koji pripadaju jedinstvenom sistemu „Trepča“, zatvoreni su još devedesetih godina prošlog veka ali otpad iz njih i danas predstavlja opasnost po ljude, biljni i životinjski svet. 
  • 03.06.2020