Vesti
Društvo

"Poruke mržnje koje ne vode nigde"

Jučerašnja liturgija u Hramu Hrista Spasa u Prištini izazvala je brojne reakcije kosovskih političara i javnosti. "Kosovski zvaničnici takvim stavom krše član Ustava Kosova kojim se garantuje sloboda veroispovesti", kazao je za RTV Kim istoričar Aleksandar Gudžić. Povodom natpisa “Isus mrzi Srbe” i “simbol šovinizma postaje svetinja sa blagoslovom Aljbina Kurtija”, Fatmir Šeholi ističe da “oni ne vode nikud i ničemu”.
Grafiti i poruke na vratima hrama Hrista Spasa u Prištini (Foto Kim)

U hramu Hrista Spasa je nakon 1998. godine, juče održana liturgija povodom praznika Spasovdana.

Kosovski zvaničnici među kojima je i ministar kulture, omladine i sporta Hajrula Čeku kazao je da kosovska policija nije unapred obaveštena o ovoj aktivnosti, te da to predstavlja kršenje pravila javne bezbednosti na Kosovu. Čeku je napisao i da se verske aktivnosti ne mogu se koristiti u političke svrhe, niti kršiti red, zakon i pravdu.

“Za mir koji danas uživamo, platili smo visoku cenu, tako da kosovske institucije neće tolerisati radnje koje utiču na javnu bezbednost, intervenišu u nezavisnosti sudstva i promovišu sukobe koji ugrožavaju suživot među zajednicama”, naveo je on.

Istoričar Aleksandar Gudžić ističe da su negativne rekacije kosovskih zvaničnika u Prištini zbog toga što su svoju nezavisnot gradili na narativu o isključivo srpskoj krivici za rat, o srpskom ugnjetavanju 1990. godine.

“A simbol tog ugnjetavnja i represije je hram Hrista Spasa, koji kako oni kažu (Albanci), predstavlja simbol velikosrpske politike devedesetih godina, simbol represije Slobodana Miloševića koja je navoda vršena nad Albancima, i ovakakv reakcija zvaničnika je samo nastavak narativa koji je dominatan u kosovskom društvu”, istakao je Gudžić.

On napominje da "albanski politički predstavnici na taj način krše Ustav o slobodi veroispovesti".

Grafit “Isus mrzi Srbe” koji je osvanuo na vratima hrama Hrista Spasa, Gudžić ocenjuje kao poruku mržnje, a na protes gleda kao na očekivanu reakciju i normalan sled događaja.

Dok direktor Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmir Šeholi ističe da je grafit delo dece koji se ne treba ozbiljno shvatiti.

“Natpisi ne vode nikud i ničemu. Isus je voleo sve ljude ovog sveta. Ali to deca rade na takav način… Ali mi moramo da razgovaramo kako bi se to pitanje jednom za svagda u vezi hrama rešilo”, poručio je Šeholi.

Takođe je i Univerzitet u Prištini izrazio “zabrinutost zbog verske ceremonije koju je juče organizovala Srpska pravoslavna crkva”.

Daut Haradinaj iz Alijanse za Budućnost Kosova liturgiju u Hramu Hrista Spasa nazvao je „uvredom za građane Kosova i provokacijom”, te pozvao kosovsku vladu da reaguje.

Predsednik Demokratske partije Kosova Enver Hodžaj je odgovornost za održavanje liturgije prebacio i na aktuelnu kosovsku vladu, poručivši da je liturgija održana uz dozvolu Vlade Kosova, jer to, prema njegovim rečima, ne može biti osigurano bez dozvole, obezbeđenja i političke podrške.

Tokom današnjeg dana održan je protest ispred hrama Hrista Spasa, a takođe su na vratima aktivisti Socijaldemokratske partije ispisali novi grafit sa porukom "simbol šovinizma postaje svetinja sa blagoslovom Aljbina Kurtija”.Ostale vesti

Osmani i Gevesler o životnoj sredini
"Energetska tranzicija, upravljanje otpadom i očuvanje vodenih resursa, ostaju neki od ključnih izazova na Kosovu", poručila je predsednica Vjosa Osmani tokom sastanka sa austrijskom ministarkom za klimatsku akciju, životnu sredinu, energiju, mobilnost, inovacije i tehnologiju Leonorom Gevesler.
  • 23.06.2021
Počeo prijemni ispit za osmake
Osmaci su izašli iz školskih klupa 8. juna, ze je sada pred njima jedan od najvažnijih zadataka u životu, polaganje male mature. Pomoćnik ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje, Milan Pašić, kazao je za RTS da učenici i roditelji ne treba da brinu jer je 11 odsto više mesta u školama, nego đaka koji će polagati završni ispit.
  • 23.06.2021
Prilužje: Održana polufinalna manifestacija za izbor Kosovke devojke
Na polufinalnoj večeri za izbor Kosovke devojke za opštinu Vučitrn-Prilužje izabrana je Valentina Mihajlović, prva pratilja je bila Kristina Bojković, dok je druga Lidija Mašić.
  • 23.06.2021
Ublažene antikovid mere, dozvoljene proslave i venčanja

Vlada Kosova usvojila je nove, blaže mere protiv koronavirusa i dozvolila održavanje zabava, venčanja i maturskih večera u trajanju do 23 časa, prenosi Koha.

  • 22.06.2021
Raste cena goriva
Ovogodišnji porast cena goriva neće se zaustaviti, upozorava Udruženje naftnih preduzeća i najavljuje još veća poskupljenja u narednim danima. Trenutno na, kosovskom tržištu litar dizela iznosi ne manje od 1,10 evra, a litar benzina 1,15 evra, prenosi RTK.
  • 22.06.2021
Kraj školske godine, sutra počinje mala matura
Nastava za osnovce i srednjoškolce završava se danas i od sutra počinje letnji raspust. Osmaci su sa nastavom završili ranije 8. juna, dok su maturanti gimnazija slavili kraj školovanja 25. maja.
  • 22.06.2021