Vesti
Društvo

"Poruke mržnje koje ne vode nigde"

Jučerašnja liturgija u Hramu Hrista Spasa u Prištini izazvala je brojne reakcije kosovskih političara i javnosti. "Kosovski zvaničnici takvim stavom krše član Ustava Kosova kojim se garantuje sloboda veroispovesti", kazao je za RTV Kim istoričar Aleksandar Gudžić. Povodom natpisa “Isus mrzi Srbe” i “simbol šovinizma postaje svetinja sa blagoslovom Aljbina Kurtija”, Fatmir Šeholi ističe da “oni ne vode nikud i ničemu”.
Grafiti i poruke na vratima hrama Hrista Spasa u Prištini (Foto Kim)

U hramu Hrista Spasa je nakon 1998. godine, juče održana liturgija povodom praznika Spasovdana.

Kosovski zvaničnici među kojima je i ministar kulture, omladine i sporta Hajrula Čeku kazao je da kosovska policija nije unapred obaveštena o ovoj aktivnosti, te da to predstavlja kršenje pravila javne bezbednosti na Kosovu. Čeku je napisao i da se verske aktivnosti ne mogu se koristiti u političke svrhe, niti kršiti red, zakon i pravdu.

“Za mir koji danas uživamo, platili smo visoku cenu, tako da kosovske institucije neće tolerisati radnje koje utiču na javnu bezbednost, intervenišu u nezavisnosti sudstva i promovišu sukobe koji ugrožavaju suživot među zajednicama”, naveo je on.

Istoričar Aleksandar Gudžić ističe da su negativne rekacije kosovskih zvaničnika u Prištini zbog toga što su svoju nezavisnot gradili na narativu o isključivo srpskoj krivici za rat, o srpskom ugnjetavanju 1990. godine.

“A simbol tog ugnjetavnja i represije je hram Hrista Spasa, koji kako oni kažu (Albanci), predstavlja simbol velikosrpske politike devedesetih godina, simbol represije Slobodana Miloševića koja je navoda vršena nad Albancima, i ovakakv reakcija zvaničnika je samo nastavak narativa koji je dominatan u kosovskom društvu”, istakao je Gudžić.

On napominje da "albanski politički predstavnici na taj način krše Ustav o slobodi veroispovesti".

Grafit “Isus mrzi Srbe” koji je osvanuo na vratima hrama Hrista Spasa, Gudžić ocenjuje kao poruku mržnje, a na protes gleda kao na očekivanu reakciju i normalan sled događaja.

Dok direktor Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmir Šeholi ističe da je grafit delo dece koji se ne treba ozbiljno shvatiti.

“Natpisi ne vode nikud i ničemu. Isus je voleo sve ljude ovog sveta. Ali to deca rade na takav način… Ali mi moramo da razgovaramo kako bi se to pitanje jednom za svagda u vezi hrama rešilo”, poručio je Šeholi.

Takođe je i Univerzitet u Prištini izrazio “zabrinutost zbog verske ceremonije koju je juče organizovala Srpska pravoslavna crkva”.

Daut Haradinaj iz Alijanse za Budućnost Kosova liturgiju u Hramu Hrista Spasa nazvao je „uvredom za građane Kosova i provokacijom”, te pozvao kosovsku vladu da reaguje.

Predsednik Demokratske partije Kosova Enver Hodžaj je odgovornost za održavanje liturgije prebacio i na aktuelnu kosovsku vladu, poručivši da je liturgija održana uz dozvolu Vlade Kosova, jer to, prema njegovim rečima, ne može biti osigurano bez dozvole, obezbeđenja i političke podrške.

Tokom današnjeg dana održan je protest ispred hrama Hrista Spasa, a takođe su na vratima aktivisti Socijaldemokratske partije ispisali novi grafit sa porukom "simbol šovinizma postaje svetinja sa blagoslovom Aljbina Kurtija”.Ostale vesti

Druženje i upoznavanje uz med i radionicu kućnog pivarstva
Trodnevni multietnički kamp pod imenom "Pčelinji park" na kome će se dvadesetak mladih ljudi upoznati sa pčelarstvom otpočeo je u Preocu, nadomak Gračanice, u organizaciji NVO Mlada aktivna Gračanica. Kuriozitet prvog dana je bila radionica kućnog pivarstva u okviru koje je kuvano pivo sa medom.
  • 24.09.2021
Đaci se vraćaju u škole od ponedeljka
Učenici osnovnih i srednjih škola u srpskim sredinama na Kosovu vraćaju se u đačke klupe od ponedeljka, potvrđeno je za RTV Kim.
  • 24.09.2021
Više od 80 kamiona čeka na Merdaru
U koloni od oko 80 šlepera i kamiona, formiranoj na administrativnom prelazu Merdare, teretnjaci čekaju na ulazak na Kosovo. Putnički saobračaj se odvija neometano, bez većih gužvi sa obe strane prelaza.
  • 24.09.2021
Škole i vrtići počinju sa radom od ponedeljka

Kosovski ministar zdravlja Arben Vitia izjavio je da će u ponedeljak škole i vrtići početi sa radom. On je na konferenciji za medije rekao da je prvu dozu vakcine do sada primilio 41.08 odsto građana, dok je sa obe doze vakcinisano 26 odsto stanovištva.

  • 24.09.2021
Novo Brdo: Za privremene tablice neophodna i kosovska lična karta

Pored dokumenata koje je izdala Srbija, meštanima Novog Brda je potrebna i kosovska lična karta kako bi mogli da preuzmu privremene RKS tablice. Žitelji ovog mesta su tom odlukom nezadovoljni i dodaju da im nije jasno kako i zašto uputstva za izdavanje probnih registarskih oznaka nisu ista u svim registracionim centrima na Kosovu.

  • 23.09.2021
KP demantovala da su pretučena trojica Srba
Kosovska policija demantovala je da su pripadnici specijalne jedinice iz Prištine u blizini prelaza Brnjak pretukli trojicu Srba, objavljeno je na Fejsbuku Policije Kosova.
  • 23.09.2021