Vesti
Društvo

"Poruke mržnje koje ne vode nigde"

Jučerašnja liturgija u Hramu Hrista Spasa u Prištini izazvala je brojne reakcije kosovskih političara i javnosti. "Kosovski zvaničnici takvim stavom krše član Ustava Kosova kojim se garantuje sloboda veroispovesti", kazao je za RTV Kim istoričar Aleksandar Gudžić. Povodom natpisa “Isus mrzi Srbe” i “simbol šovinizma postaje svetinja sa blagoslovom Aljbina Kurtija”, Fatmir Šeholi ističe da “oni ne vode nikud i ničemu”.
Grafiti i poruke na vratima hrama Hrista Spasa u Prištini (Foto Kim)

U hramu Hrista Spasa je nakon 1998. godine, juče održana liturgija povodom praznika Spasovdana.

Kosovski zvaničnici među kojima je i ministar kulture, omladine i sporta Hajrula Čeku kazao je da kosovska policija nije unapred obaveštena o ovoj aktivnosti, te da to predstavlja kršenje pravila javne bezbednosti na Kosovu. Čeku je napisao i da se verske aktivnosti ne mogu se koristiti u političke svrhe, niti kršiti red, zakon i pravdu.

“Za mir koji danas uživamo, platili smo visoku cenu, tako da kosovske institucije neće tolerisati radnje koje utiču na javnu bezbednost, intervenišu u nezavisnosti sudstva i promovišu sukobe koji ugrožavaju suživot među zajednicama”, naveo je on.

Istoričar Aleksandar Gudžić ističe da su negativne rekacije kosovskih zvaničnika u Prištini zbog toga što su svoju nezavisnot gradili na narativu o isključivo srpskoj krivici za rat, o srpskom ugnjetavanju 1990. godine.

“A simbol tog ugnjetavnja i represije je hram Hrista Spasa, koji kako oni kažu (Albanci), predstavlja simbol velikosrpske politike devedesetih godina, simbol represije Slobodana Miloševića koja je navoda vršena nad Albancima, i ovakakv reakcija zvaničnika je samo nastavak narativa koji je dominatan u kosovskom društvu”, istakao je Gudžić.

On napominje da "albanski politički predstavnici na taj način krše Ustav o slobodi veroispovesti".

Grafit “Isus mrzi Srbe” koji je osvanuo na vratima hrama Hrista Spasa, Gudžić ocenjuje kao poruku mržnje, a na protes gleda kao na očekivanu reakciju i normalan sled događaja.

Dok direktor Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmir Šeholi ističe da je grafit delo dece koji se ne treba ozbiljno shvatiti.

“Natpisi ne vode nikud i ničemu. Isus je voleo sve ljude ovog sveta. Ali to deca rade na takav način… Ali mi moramo da razgovaramo kako bi se to pitanje jednom za svagda u vezi hrama rešilo”, poručio je Šeholi.

Takođe je i Univerzitet u Prištini izrazio “zabrinutost zbog verske ceremonije koju je juče organizovala Srpska pravoslavna crkva”.

Daut Haradinaj iz Alijanse za Budućnost Kosova liturgiju u Hramu Hrista Spasa nazvao je „uvredom za građane Kosova i provokacijom”, te pozvao kosovsku vladu da reaguje.

Predsednik Demokratske partije Kosova Enver Hodžaj je odgovornost za održavanje liturgije prebacio i na aktuelnu kosovsku vladu, poručivši da je liturgija održana uz dozvolu Vlade Kosova, jer to, prema njegovim rečima, ne može biti osigurano bez dozvole, obezbeđenja i političke podrške.

Tokom današnjeg dana održan je protest ispred hrama Hrista Spasa, a takođe su na vratima aktivisti Socijaldemokratske partije ispisali novi grafit sa porukom "simbol šovinizma postaje svetinja sa blagoslovom Aljbina Kurtija”.



Ostale vesti

Osmaci polažu kombinovani test
Budući srednjoškolci su testom iz maternjeg jezika počeli polaganje male mature, juče su polagali test iz matematike, a danas polažu kombinovani test.
  • 28.06.2022
Za cent skuplji litar dizela na Kosovu
Kosovsko ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine objavilo je maksimalne tržišne cene naftnih derivata koje važe 24 sata.
  • 28.06.2022
Obeležen Dan Prištinskog univerziteta
Svečanom akademijom, danas je na Fakultetu tehničkih nauka obeležen Dan Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.
  • 28.06.2022
Osmaci polagali test iz matematike
Budući srednjoškolci su juče ispitom iz maternjeg jezika počeli polaganje male mature. Danas je test iz matematike, a u sredu kombinovani test. Završni ispit polaže se u 522 škole, od 1.260 koliko je bilo planirano, pošto je tako odlučeno iz bezbednosnih razloga.
  • 28.06.2022
Jovanović: Na pola sam puta da zaplačem
"Vidite i sami koliko je značajno čuti i doživeti ovakve trenutke pored ovoliko naroda na jednom ovako svetom mestu. Najviše sam, u suštini, pogođen i sve vreme sam na pola da zaplačem zbog ovih majki koje ovoliko dece rađaju i bore se da bi naša budućnost bila bolja i svetlija", rekao je u Gračanici trener i nekadašnji rukometni reprezentativac SR Jugoslavije Nedeljko Jovanović.
  • 28.06.2022
Vidovdanska priznanja majkama
Majkama sa četvoro i više dece su nakon liturgije u porti manastira Gračanice tradicionalno uručeni ordeni "Majka devet Jugovića".
  • 28.06.2022