Vesti
Društvo

Porodica Džafera Deve razmatra tužbu protiv nemačkog ambasadora na Kosovu

Porodica Džafera Deve traži javno izvinjenje od nemačkog ambasadora na Kosovu zbog njegove objave na Tviteru u kojoj je izrazio zabrinutost zbog planova renoviranja kuće Džafera Deve, poznatog nacističkog saradnika i prvaka zloglasne SS Skenderbeg divizije. Ukoliko ambasador to ne učini, porodica traži sastanak sa njim na kojem bi ambasador imao priliku da iznese dokaze o učešću Deve u Holokaustu. 
 • 10.02.2022
 • 19:06 h
 • Društvo
 • izvor: Kim, autor Milica Radovanović
 • komentara:
 • pregleda: 611
Porodica Džafera Deve razmatra tužbu protiv nemačkog ambasadora na Kosovu
Džafer Deva (Foto ballikombetar.info)

U međuvremenu, porodica će sa ovim slučajem upoznati svog advokata sa kojim će zajedno razmotriti pravnu mogućnost eventualne tužbe protiv ambasadora, navodi se u otvorenom pismu.

„U ime porodice Deva, inicijalnog saveta za povratak posmrtnih ostatataka Džafera Deve na Kosovo i svih Albanaca koji su okrenuli pogled i srca ka Evropi“, potomak Valjdet Deva zatražio je danas od ambasadora Nemačke na Kosovu, Jerna Rodea izvinjenje zbog njegove objave na Tviteru.

“Veoma sam zabrinut zbog planova za renoviranje kuće Džafera Deve, poznatog nacističkog saradnika/protagoniste zloglasne SS Skenderbeg divizije. Nema pranja i zataškavanja istorije! Nemojte iskrivljavati istinu o Holokaustu ili ratnim zločinima koje su počinili nacisti i lokalni saradnici", naveo je u ponedeljak Rode.

U otvorenom pismu, Valdet Deva ističe da je Rode izneo “veoma uvredljivu, krajnje klevetničku izjavu, izjavu koja je šokirala porodicu i potomke Džafera Deve, ali još više ogromnu većinu albanskog naroda na Kosovu i šire”

Dodaje da je na “ovu izjavu uticala treća strana, a to bi mogla biti susedna država Kosova”.

Ambasadoru je poručeno da je prvo “morao pročitati, istražiti, i onda se izjasniti”.

Od njega se traži da se „ponaša kao da je nekog uvredio u Nemačkoj ili Skandinaviji“

„Tražimo javno izvinjenje bez odlaganja i oklevanja, g. Rode. Znam da će vam izvinjenje biti izuzetno teško, ali zapamtite da samo oni koji su bez greha mogu da bace kamen“, stoji u otvorenom pismu.

„U slučaju da ne iznesete javno izvinjenje, tražimo sastanak sa vama, gde ćete tokom ovog sastanka imati priliku da nam iznesete svoje dokaze u vezi sa navodnim učešćem Džafera Deve u Holokaustu“, poručuju.

Valjdet Deva dodaje da će kao „član porodice i oštećeni upoznati svog advokata, jevrejskog porekla“, sa ovim slučajem i da će „zajedno razmotriti pravnu mogućnost eventualne tužbe“ protiv Rodea.

Za kraj se navodi da je nemačkom ambasadoru poslata i „kopija ovog pisma na nemačkom jeziku, kako bi bolje razumeo i izbegao pogrešna tumačenja treće strane sa kojom sarađuje“.Ostale vesti

Za cent skuplji litar dizela na Kosovu
Kosovsko ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine objavilo je maksimalne tržišne cene naftnih derivata koje važe 24 sata.
 • 28.06.2022
Obeležen Dan Prištinskog univerziteta
Svečanom akademijom, danas je na Fakultetu tehničkih nauka obeležen Dan Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.
 • 28.06.2022
Osmaci polagali test iz matematike
Budući srednjoškolci su juče ispitom iz maternjeg jezika počeli polaganje male mature. Danas je test iz matematike, a u sredu kombinovani test. Završni ispit polaže se u 522 škole, od 1.260 koliko je bilo planirano, pošto je tako odlučeno iz bezbednosnih razloga.
 • 28.06.2022
Jovanović: Na pola sam puta da zaplačem
"Vidite i sami koliko je značajno čuti i doživeti ovakve trenutke pored ovoliko naroda na jednom ovako svetom mestu. Najviše sam, u suštini, pogođen i sve vreme sam na pola da zaplačem zbog ovih majki koje ovoliko dece rađaju i bore se da bi naša budućnost bila bolja i svetlija", rekao je u Gračanici trener i nekadašnji rukometni reprezentativac SR Jugoslavije Nedeljko Jovanović.
 • 28.06.2022
Vidovdanska priznanja majkama
Majkama sa četvoro i više dece su nakon liturgije u porti manastira Gračanice tradicionalno uručeni ordeni "Majka devet Jugovića".
 • 28.06.2022
Milorad Arlov: Uvek mora postojati način
"Želim svima koji žive na Kosovu i Metohiji, Srbima i Albancima, da žive mirno i dostojanstveno. Uvek mora postojati način da bude miran suživot. Mir je najvrednije što može da bude među svim narodima", rekao je predsednik Odbora Republike Srpske za pomoć Srbima na Kosovu Milorad Arlov nakon vidovdanske liturgije u manastiru Gračanica.
 • 28.06.2022