Vesti
Društvo

Porfirije: SPC uvek spremna za razgovor o miru i saradnji u regionu

Patrijarh Porfirije rekao je da je Srpska pravoslavna crkva uvek spremna za razgovor o rešavanju problema koji su prepreka miru i saradnji u regionu, kao i da, u tom smislu, izuzetno ceni napore episkopa raško prizrenskog Teodosija.
Porfirije: SPC uvek spremna za razgovor o miru i saradnji u regionu
Patrijarh Porfirije (Foto Tanjug)

Tokom susreta u Patrijaršiji sa šefom Misije OEBS u Srbiji Janom Bratuom, patrijarh Porfirije je „naglasio značaj međuverskog dijaloga kao načina postizanja i očuvanja mirnog i skladnog suživota, ističući da je SPC uvek spremna za razgovor o rešavanju problema koji su prepreka miru i saradnji u regionu“, prenela je Informativna služba SPC.

Patrijarh Porfirije je istakao da „u tom smislu izuzetno ceni napore episkopa raško-prizrenskog Teodosija i njemu područnog sveštenstva i monaštva koje su određeni pojedinci i organizacije pokušali da lažno i nepravedno optuže sa očitom željom da unesu nemir i ugroze opstanak monaštva i preostalog srpskog življa na Кosovu i Metohiji“.

Bratu je upoznao patrijarha Porfirija sa aktivnostima OEBS-a, „ističući da poštuje napore patrijarha Porfirija na izgradnji mira i stabilnosti i da u tom smislu može očekivati njegovu punu podršku, jer je jedan od njegovih prioriteta u radu da pomogne razvoj verske tolerancije u društvu“.Ostale vesti

Nemačka ukinula karantin za putnike sa Kosova
Nemačka vlada je zbog poboljšanja epidemiološke situacije olakšala putničke aranžmane iz nekoliko zemalja, sa liste visoko rizičnih zemlja uklonila je Kosovo, Severnu Makedoniju, Srbiju, Crnu Goru i još nekoliko zemalja.
  • 15.05.2021
Miletova polja divljeg luka na 1.800 metara nadmorske visine
Mile Veljković iz Sevca (opština Štrpce) od 1967. godine priprema biljne preparate na bazi meda. Kako je kazao, dok su drugi kupovali cigarete i piće, on je kupovao knjige o raznim biljkama koje danas bere i tretira, kako bi pomogao raznim ljudima.
  • 15.05.2021
OG: Poljoprivrednici dobili opremu za proizvodnju i skladištenje maline

Desetoro poljoprivrednika sa područja opštine Gračanica dobilo je neophodnu opremu za proizvodnju i skladištenje maline. "Plan nam je da podstaknemo i povećamo poljoprivrednu proizvodnju", rekao je predsednik opštine Srđan Popović.

  • 14.05.2021
Svega ima sem kupaca

Na Zelenoj pijaci u Gračanici meštani ove lokalne samouprave, ali i drugih opština na Kosovu, mogu nabaviti sveže voće i povrće, kao i rasade parike, paradajza, kupusa i lubenice. Prodavci nisu zadovoljni pazarima, ističu da je kupaca sve manje.

  • 14.05.2021
Ivan Zaporožac novi načelnik ŠU na Kosovu

Ivan Zaporožac doskorašnji direktor OŠ "Branko Radičević" u Kosovskoj Mitrovici, preuzeo je funkciju načelnika Školske Uprave za Kosovo i Metohiju, saznaje RTV Kim.

  • 13.05.2021
Digitalni zeleni sertifikat za lakša putovanja

Od danas, svi građani Republike Srbije, mogu preuzeti Digitalni zeleni sertifikat, odnosno potvrdu o izvršenoj vakcinaciji protiv kovida-19 i rezultatima različitih testiranja na zaraznu bolest SARS-CoV-2.

  • 12.05.2021