Vesti
Društvo

Popuštanjem mera, popustile i mere opreza

Stupila je na snagu druga faza ublažavanja mera tokom pandemije koronavirusa, pa usluge od danas pružaju svi maloprodajni objekati, frizerski i saloni lepote, restorani za potrebe naručivanja hrane, galerije. Sa radom su zvanično počeli i stomatolozi, zelene pijace, kao i javni saobraćaj, a građani mogu da se kreću četiri sata dnevno. U Gračanici je tokom prepodneva primećena velika gužva.
Popuštanjem mera, popustile i mere opreza
Gračanica danas (Foto Kim)

Iako popuštanje mera ne znači da su dozvoljena okupljanja, u Gračanici je tokom prepodnevnih sati bila velika gužva. Ispred jedne od banaka bilo je dosta ljudi koji se, kako smo primetili, nisu pridržavali preporuka lekara o držanju socijalne distance.

Meštani na različit način gledaju na nove mere Ministarstva zdravlja Kosova.

„Ne znači mi nešto mnogo. Stalno moram da pratim sat, ne odgovara mi ponekad vreme. Pola sata ne igra nikakvu ulogu u toku dana, da je malo duže. Nadam se da će to da se promeni brzo“, navodi Dijana Arsić.

„Znači nam dosta, možemo da odemo kod doktora, po namirice“, rekla je Višnja Velić.

„Smatram da je bolje bilo ranije kada je policijski čas bio od pet popodne do pet ujutru. Drago mi je da su počele sa radom pojedine radnje koje do sada nisu radile“, kaže Valentina Stević.

„Znači za neki posao, ako treba da završiš. Ako ne stigneš na vreme, moraš da ideš i da ostaviš za neki drugi dan, a za ovih još pola sata ipak se još po nešto završi“, rekla je Miljka Ranić.

Posle više od dva meseca ponovo rade frizerski saloni. Ispred salona „Laki“ u Gračanici jutros je čekalo mnogo mušterija.

„Napokon je danas zvanično otvaranje. Juče smo čistili, sve je sterilno, obrisano i svi građani koji dođu ovde mogu da se osećaju prijatno i sigurno. Maske, medicinske rukavice, sve će to biti sa moje strane, a mušterije bi trebalo takođe ih da koriste“, kaže za RTV Kim frizer Milutin Tomić zvani Laki.

On ne može da proceni koliko je finansijski izgubio zbog zatvaranja svog salona, ali je kazao da mu je drago da su u Gračanici svi zdravi.

„Život ponovo počinje. Polako ali sigurno, tako da idemo dalje, valjda će biti sve nadoknađeno što smo izgubili“, kaže Laki.

I galerija Doma kulture „Gračanica“ od danas je zvanično otvorena. Ova mera dolazi baš pred početak priprema za likovnu koloniju „Vidovdan 2020“ koja je predviđena za 4. jun.

„Ipak nastavljamo sa likovnom kolonijom i ove godine. Bilo je priča da se neće održati, ali sa popuštanjem mera od strane nadležnih organa, mi smo odlučili da ipak održimo likovnu koloniju „Vidovdan“, ove godine 22 put po redu. Učestvovaće lokalni umetnici sa Kosova i Metohije, gledali smo da budu zastupljene sve naše enklave ravnopravno. Imamo umetnike iz Kosovskog Pomoravlja, sa severa Kosova, sa centralnog Kosova i iz Štrpca. Nadam se da će kolonija biti podjednako uspešna, kao i ove koje su ranije održavane“, kazao je Nebojša Jevtić direktor Galerije Doma kulture u Gračanici.

Na Kosovu je počeo sa radom gradski i međugradski prevoz, ali u Gračanici lokalnih prevoznika nije bilo. Lazar Arsić iz kompanije „Arsa prevoz“ koji putnike prevozi na liniji Gračanica-Kosovska Mitrovica, za RTV Kim kaže da još uvek nije dobio potrebnu dozvolu za rad.

„Trebalo je danas da počemo sa radom, ali nam Poreska administracija još nije obezbedila dozvole za rad. Sačekaćemo, da kroz ovih par dana da vidimo da li će se dozvole realizovati. U autobusima cemo morati da preduzmemo mere zaštite, biće obavezno nošenje zaštitnih maski i rukavica“, navodi Arsić.

Sa radom su trebale da počnu i zelene pijace. Međutim, tezge zelene pijace u blizini glavnog mosta u Gračanici danas su bile prazne. Na pijaci smo zatekli jednog prodavca i mnogo automobila kojima je prazna pijaca poslužila kao parking.

 Ostale vesti

Promocija proizvoda srpskih proizvođača u Prištini
NVO Aktiv poslednjih dana vrši promociju proizvoda tridesetak registrovanih srpskih proizvođača sa Kosova po ugostiteljskim objektima u Prištini. Ideja je da se približe zajednice i stvori poslovna veza između Srba i Albanaca koji ovde žive, kažu iz organizacije.
  • 22.09.2020
Gračanica: Svečana akademija povodom Dana opštine

„Gračanica ima počasno mesto na mapi Srbije i mi moramo opravdati časno ime koje su za nas izvojevali naši preci“, poručio je predsednik ove lokalne samouprave Srđan Popović na Svečanoj akademiji povodom Dana opštine.

  • 21.09.2020
Đaci nakon duže pauze ponovo u školskim klupama
Iako je školska godina za đake na Kosovu počela 1. septembra nastavom „na daljinu“, danas su dvorišta osnovnih škola „Kralj Milutin“ u Gračanici i „Miladin Mitić“ u Lapljem Selu, ponovo ispunjena dečijom grajom. Đaci su vidno uzbuđeni i radosni zbog povratka u klupe.
  • 21.09.2020
Heroji u doba koronavirusa:
U šestoj emisiji “Heroji u doba koronavirusa” gostovali su Dušan Borisavljević, predsednik Omladinskog saveta Gračanice i direktor Centra za inovacije u Severnoj Mitrovici Marko Rakić. Borisavljević je naveo da mladima na Kosovu nedostaje preduzetnički duh, dok Rakić smatra da je njihov najveći problem "negativna selekcija". 
  • 20.09.2020
Jevtić: Nedopustivo rušenje škole u Drajčićima

Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić kazao je za RTV Kim da je sa žaljenjem primio informaciju da osnovnoj školi u Drajčićima kod Prizrena, staroj 116 godina, ponovo preti potpuno rušenje.

  • 19.09.2020
Školi u Drajčićima staroj 116 godina ponovo preti rušenje
Osnovnoj školi u Drajčićima kod Prizrena, staroj 116 godina, preti potpuno rušenje. Devedesetogodišnji Toma Tomić, učitelj u penziji pokušava da zaustavi rušitelje.
  • 19.09.2020