Vesti
Društvo

Popuštanjem mera, popustile i mere opreza

Stupila je na snagu druga faza ublažavanja mera tokom pandemije koronavirusa, pa usluge od danas pružaju svi maloprodajni objekati, frizerski i saloni lepote, restorani za potrebe naručivanja hrane, galerije. Sa radom su zvanično počeli i stomatolozi, zelene pijace, kao i javni saobraćaj, a građani mogu da se kreću četiri sata dnevno. U Gračanici je tokom prepodneva primećena velika gužva.
Popuštanjem mera, popustile i mere opreza
Gračanica danas (Foto Kim)

Iako popuštanje mera ne znači da su dozvoljena okupljanja, u Gračanici je tokom prepodnevnih sati bila velika gužva. Ispred jedne od banaka bilo je dosta ljudi koji se, kako smo primetili, nisu pridržavali preporuka lekara o držanju socijalne distance.

Meštani na različit način gledaju na nove mere Ministarstva zdravlja Kosova.

„Ne znači mi nešto mnogo. Stalno moram da pratim sat, ne odgovara mi ponekad vreme. Pola sata ne igra nikakvu ulogu u toku dana, da je malo duže. Nadam se da će to da se promeni brzo“, navodi Dijana Arsić.

„Znači nam dosta, možemo da odemo kod doktora, po namirice“, rekla je Višnja Velić.

„Smatram da je bolje bilo ranije kada je policijski čas bio od pet popodne do pet ujutru. Drago mi je da su počele sa radom pojedine radnje koje do sada nisu radile“, kaže Valentina Stević.

„Znači za neki posao, ako treba da završiš. Ako ne stigneš na vreme, moraš da ideš i da ostaviš za neki drugi dan, a za ovih još pola sata ipak se još po nešto završi“, rekla je Miljka Ranić.

Posle više od dva meseca ponovo rade frizerski saloni. Ispred salona „Laki“ u Gračanici jutros je čekalo mnogo mušterija.

„Napokon je danas zvanično otvaranje. Juče smo čistili, sve je sterilno, obrisano i svi građani koji dođu ovde mogu da se osećaju prijatno i sigurno. Maske, medicinske rukavice, sve će to biti sa moje strane, a mušterije bi trebalo takođe ih da koriste“, kaže za RTV Kim frizer Milutin Tomić zvani Laki.

On ne može da proceni koliko je finansijski izgubio zbog zatvaranja svog salona, ali je kazao da mu je drago da su u Gračanici svi zdravi.

„Život ponovo počinje. Polako ali sigurno, tako da idemo dalje, valjda će biti sve nadoknađeno što smo izgubili“, kaže Laki.

I galerija Doma kulture „Gračanica“ od danas je zvanično otvorena. Ova mera dolazi baš pred početak priprema za likovnu koloniju „Vidovdan 2020“ koja je predviđena za 4. jun.

„Ipak nastavljamo sa likovnom kolonijom i ove godine. Bilo je priča da se neće održati, ali sa popuštanjem mera od strane nadležnih organa, mi smo odlučili da ipak održimo likovnu koloniju „Vidovdan“, ove godine 22 put po redu. Učestvovaće lokalni umetnici sa Kosova i Metohije, gledali smo da budu zastupljene sve naše enklave ravnopravno. Imamo umetnike iz Kosovskog Pomoravlja, sa severa Kosova, sa centralnog Kosova i iz Štrpca. Nadam se da će kolonija biti podjednako uspešna, kao i ove koje su ranije održavane“, kazao je Nebojša Jevtić direktor Galerije Doma kulture u Gračanici.

Na Kosovu je počeo sa radom gradski i međugradski prevoz, ali u Gračanici lokalnih prevoznika nije bilo. Lazar Arsić iz kompanije „Arsa prevoz“ koji putnike prevozi na liniji Gračanica-Kosovska Mitrovica, za RTV Kim kaže da još uvek nije dobio potrebnu dozvolu za rad.

„Trebalo je danas da počemo sa radom, ali nam Poreska administracija još nije obezbedila dozvole za rad. Sačekaćemo, da kroz ovih par dana da vidimo da li će se dozvole realizovati. U autobusima cemo morati da preduzmemo mere zaštite, biće obavezno nošenje zaštitnih maski i rukavica“, navodi Arsić.

Sa radom su trebale da počnu i zelene pijace. Međutim, tezge zelene pijace u blizini glavnog mosta u Gračanici danas su bile prazne. Na pijaci smo zatekli jednog prodavca i mnogo automobila kojima je prazna pijaca poslužila kao parking.

 Ostale vesti

Kosovo izdvaja 1,3 milijarde evra za oporavak privrede
Oko 1,3 milijarde evra ulaganja u privredu putem zajma i fiskalnih podsticaja za narednih pet godina je predviđeno paketom Ministarstva Kosova za finansije za ekonomski oporavak od pandemije.
  • 29.05.2020
Srbin sa Kosova traži nadoknadu od KFOR-a zbog baze na svom zemljištu
Dragan Mihajlović iz Novog Sela Mađunskog kod Vučitrna najavljuje protest ispred kapije komande KFOR-a u Prištini jer je, kako tvrdi, ova vojna misija na delu njegovog imanja sagradila bazu, a već šest godina mu za to ne plaća nikakvu nadoknadu.
  • 29.05.2020
Šarčević: Od 1. juna dozvoljene đačke ekskurzije
Od prvog juna mogu da se organizuju đačka putovanja, rekao je za Nova.rs ministar prosvete Mladen Šarčević. On je precizirao da će maturanti, ukoliko su imali predviđena putovanja u inostranstvo, morati da ih zamene nekom destinacijom u Srbiji.
  • 28.05.2020
Od danas kretanje od 5:00 do 21:00
Od danas, građani mogu da se kreću bez ograničenja po 16 sati dnevno, odnosno od 5:00 do 21:00 sat.
  • 28.05.2020
Priština: Ukida se karantin
Kosovska vlada je na današnjoj sednici usvojila zahtev Ministarstva zdravlja da se 30. maja ukine karantin zona koja je smeštena u Studentskom centru u Prištini, a u kojoj su smeštani svi oni koji su ulazili na teritoriju Kosova. Takođe, sva lica koja ulaze na Kosovo dužna su da se samoizoluju na 14 dana.
  • 27.05.2020
Koliko je potrebno za sreću?
Iako su deca na Kosovu navikla da im vrlo često nedostaju osnovni uslovi za bezbrižno odrastanje, ona svojim znanjem ne zaostaju za vršnjacima iz centralne Srbije. Rezultat analize prema kojoj su „deca na KiM najzadovoljnija svojim zdravljem, kvalitetom života i najviše fizički aktivna” može značiti i da mališani na Kosovu znaju da sreću čine male stvari.
  • 27.05.2020