Vesti
Društvo

Popović: Zatražili smo od KFOR-a da pojača patrole

Srbi na Kosovu i Metohiji sve više strahuju za svoju bezbednost. Od početka godine registrovano je oko 80 incidenata u srpskim sredinama na Kosovu, što je više nego cele 2020. godine. Poslednji je bio napad na Ranka Bacića iz Kline. Gradonačelnik Gračanice kaže za RTS da je zatražio od KFOR-a da pojačaju patrole.

Popović: Zatražili smo od KFOR-a da pojača patrole
Srđan Popović (Foto Kim arhiva)


Od Vidovdana do danas beleži se porast broja napada na Srbe u Gračanici. Ranko Bacić koji je napadnut u Dolcu i dalje je u bolnici. Utvrđeno je da su mu polomljena dva rebra.

Pre Bacića, napadnut je Nikola Perić u Gojbulji, a povratnica Dragica Gašić svakodnevno trpi pritiske da se iseli iz svog stana u Đakovici.

Gradonačelnik Gračanice, Srđan Popović, kaže da svi nedavni incidenti govore da bezbednosna situacija na Kosovu nije dobra.

"U Gračanici je bilo par incidenata, apelovali smo na policiju po ko zna koji put da radi svoj posao. Policija amnestira ljude koji izazivaju inicidente i koje se bave kriminalom. To mora da stane", navodi Popović za RTS.

Prema njegovim rečima, uzrok novog talasa lokalni Srbi vide u oštroj retorici iz Prištine - kosovske predsednice i premijera, Vjose Osmani i Aljbina Kurtija.

"Bilo da to čine zbog lokalnih izbora ili nečeg drugog, jasno je da time indoktriniraju mlade koji izazivaju incidente", ocenjuje Popović.

"Institucionalno i pravno oslanjamo se na državu Srbiju. Pozivamo sve bezbednosne strukture da ozbiljno shvate situaciju u srpskim sredinama", poručuje Popović.

On je istakao da je na sastanku predstavnicima KFOR-a rekao da treba da pojačaju patrole, a oni su obećali su da će to i učiniti, te da razumeju situaciju.

Kaže da mu je čudno je što međunarodna zajednica ćuti, što nema osuda sa njihove strane.

Osuda je, konstatuje, jedino stigla iz kancelarije OEBS-a u Beogradu, od Jana Bratua koji je bio na Kosovu i koji poznaje situaciju.

"Bratu poznaje prilike na KiM i to je ohrabrujuće za srpski narod", kaže Popović.

Popović ukazuje da se uprkos svemu lokalne vlasti pokušavaju da održe normalan život. U poseti Gračanici je vaterpolista Nikola Rađen. Organizovao je školu plivanja u koju se prijavilo više od stotinu dece.Ostale vesti

Kancelarija za KiM finansira uređenje puta ka seoskom groblju i crkvi u Velikoj Hoči
Na zahtev meštana i opštine Orahovac u toku je uređenje puta ka seoskom groblju i crkvi u Velikoj Hoči, sa izgradnjom parkinga i pristupnog stepeništa, koje finansira Kancelarija za KiM.
  • 26.07.2021
Malim virtuozima potrebna nova harmonika
Jovanu i Nikoli iz Parteša, koji spadaju među najbolje mlade harmonikaše sa Kosova, su potrebni novi instrumenti.
  • 26.07.2021
Na Kosovu Dan žalosti zbog 10 poginulih u nesreći u Hrvatskoj
Predsednica Kosova Vjosa Osmani proglasila je ponedeljak za Dan žalosti u čast kosovskih građana koji su tragično izgubili život u jučerašnjoj saobraćajnoj nesreći u Hrvatskoj.
  • 26.07.2021
Uručene književne nagrade „Grigorije Božović“
U porti manastira Devine vode nedaleko od Zvečana danas su, nakon liturgije posvećene Presvetoj Bogorodici Trojeručici koju je služio vladika Teodosije, dodeljene nagrade Društva književnika Кosova i Metohije.
  • 25.07.2021
Merdare: Iz pravca centralne Srbije ka Kosovu zadržavanje sat vremena
Kolona vozila duga oko 150 metara formirana je na prelazu Merdare, iz pravca centralne Srbije ka Kosovu, navodi se na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova.
  • 25.07.2021
Koha: Revizor zabeležio niz prekršaja i u opštini Gračanica

Kancelarija državnog revizora (KDR) utvrdila je niz kršenja tokom revizije sprovedene u opštini Gračanica, prenosi Koha.

  • 24.07.2021