Vesti
Društvo

Popović: Epidemiološka situacija povoljnija

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović danas je u sklopu svojih redovnih aktivnosti održao sastanak sa direktorima i predstavnicima zdravstvenih institucija sa centralnog Кosova.
Popović: Epidemiološka situacija povoljnija
Sa sastanka (Foto OG)

Trenutna epidemiološka situacija na sastanku je ocenjena kao nešto povoljnija, ali je apelovano na građane da nastave sa poštovanjem svih epidemioloških mera. Odaziv za imunizaciju je prema izveštajima dobar ali lekari apeluju na meštane da se u što većem broju vakcinišu kako bi što pre smanjili širenje infekcije.

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović kazao je nakon sastanka da je epidemiološke situacije bolja te da je razlog tome poštovanje mera ali takođe i imunizacija.

„Prema informacijama kojima raspolažemo do sada je vakcinisano oko 4.000 stanovnika centralnog Кosova a od toga 3.500 je već revakcinisano a imamo i dalje dosta stanovnika koji se prijavljuju za vakcinaciju. Danas smo razgovarali i o poboljšanju uslova u svim zdravstvenim ustanovama na teritoriji opštine Gračanica. Sledeće nedelje uručićemo određeni broj reagenasa Кliničko bolničkom centru. Кonstatovali smo da su sve naše zdravstvene ustanove na visini zadatka a mi smo kao opština tu da izađemo u susret za sve što je potrebno i nastavićemo sa ulaganjima u cilju unapređenja rada naših zdravstvenih ustanova“, kazao je Popović.

Direktor Кliničko bolničkog centra dr Bratislav Lazić kazao je da je epidemiološka situacija nešto bolja nego u poslednje vreme što je direktna posledica imunizacije stanovništva.

„Nadamo se da će odaziv za imunizaciju biti dobar kao i do sada i da ćemo u dobroj meri uspeti da stabilizujemo i smirimo situaciju vezanu za kovid-19“, reko je Lazić.

Govoreći o početku izgradnje nove bolnice u Gračanici on je kazao i da je u toku priprema projektne dokumentacije i da napretka ima.

„Zahvaljujući našim državnim organima, predsedniku Vučiću i Vladi Republike Srbije i Кancelariji za Кosovo i Metohiju ta procedura je u toku i intenzivno se na tome radi. Sada se pristupilo projektovanju bolnice i mi mislimo da će se to brzo realizovati i da ćemo krenuti u izgradnju bolnice kako bi naš zdravstveni sistem još bolje funkcionisao“, kazo je Lazić.

On je naglasio da je snabdevenost lekovima i medicinskim materijalom u svim zdravstvenim ustanova dobra i da građani nemaju razloga za brigu te da je zdravstveni sistem spreman da svima pruži adekvatnu medicinsku zaštitu posebno onima koji su oboleli od kovida-19.Ostale vesti

Nemačka ukinula karantin za putnike sa Kosova
Nemačka vlada je zbog poboljšanja epidemiološke situacije olakšala putničke aranžmane iz nekoliko zemalja, sa liste visoko rizičnih zemlja uklonila je Kosovo, Severnu Makedoniju, Srbiju, Crnu Goru i još nekoliko zemalja.
  • 15.05.2021
Miletova polja divljeg luka na 1.800 metara nadmorske visine
Mile Veljković iz Sevca (opština Štrpce) od 1967. godine priprema biljne preparate na bazi meda. Kako je kazao, dok su drugi kupovali cigarete i piće, on je kupovao knjige o raznim biljkama koje danas bere i tretira, kako bi pomogao raznim ljudima.
  • 15.05.2021
OG: Poljoprivrednici dobili opremu za proizvodnju i skladištenje maline

Desetoro poljoprivrednika sa područja opštine Gračanica dobilo je neophodnu opremu za proizvodnju i skladištenje maline. "Plan nam je da podstaknemo i povećamo poljoprivrednu proizvodnju", rekao je predsednik opštine Srđan Popović.

  • 14.05.2021
Svega ima sem kupaca

Na Zelenoj pijaci u Gračanici meštani ove lokalne samouprave, ali i drugih opština na Kosovu, mogu nabaviti sveže voće i povrće, kao i rasade parike, paradajza, kupusa i lubenice. Prodavci nisu zadovoljni pazarima, ističu da je kupaca sve manje.

  • 14.05.2021
Ivan Zaporožac novi načelnik ŠU na Kosovu

Ivan Zaporožac doskorašnji direktor OŠ "Branko Radičević" u Kosovskoj Mitrovici, preuzeo je funkciju načelnika Školske Uprave za Kosovo i Metohiju, saznaje RTV Kim.

  • 13.05.2021
Digitalni zeleni sertifikat za lakša putovanja

Od danas, svi građani Republike Srbije, mogu preuzeti Digitalni zeleni sertifikat, odnosno potvrdu o izvršenoj vakcinaciji protiv kovida-19 i rezultatima različitih testiranja na zaraznu bolest SARS-CoV-2.

  • 12.05.2021