Vesti
Društvo

Poplavljeni podrumi i putevi u Kosovskom Pomoravlju

Zbog obilnih padavina koje su juče i proteklih dana pogodile Kosovsko Pomoravlje ugrožene su kuće u pojedinim sredinama, poplavljeni su podrumi, a očekuju se i poplave zbog porasta Binačke Morave, pre svega u rejonu sela Ranilug.
Poplavljeni podrumi i putevi u Kosovskom Pomoravlju
Ilustracija (Foto RTV Puls)


U Šilovu je voda ušla u podume i u višim delovima sela, a pojavila se i u podmuskim prostorijama Kulturno prosvetnog centra i Doma zdravlja zbog čega je deo lekova i medicinske opreme morao da se preveze u ambulantu u Gornje Kusce. Prolazak kroz glavnu šilovačku ulicu za pešake je nemoguć, jer je na pojedinim mestima voda viša od pola metra.

Slično je i u Gornjem Kuscu gde se usled obilnih padavina formirala velika vodena površina na skretanju sa magistalnog, tzv. „kružnog“ puta ka Kuscu, tako da se saobraćaj trenutno odvija preko susednog sela Stanišor.

U opštini Ranilug zabeležen je značajan porast vodostaja Binačke Morave, a ako dođe do novih padavina poplave su i ove godine neizbežne, rekao je za RTV Puls direktor Departmana za poljoprivredu Ivan Denčić. Posebno kritično u toj opštini je na ulasku u selo Ranilug, u okolini mosta.

Ozbiljna situacija je u gotovom svim nižim delovima Kosovskog Pomoravlja, zbog čega je saobraćaj izuzetno otežan, a za sada najteže je u Ugljaru, Mališevu i Podgrađu, potvrdio je za Puls portparol policije za region Gnjilana Ismet Hašani.

Složena sitaucija je i na samom ulasku u Gnjilane, iz smera Kamenice, u blizini tržnih centara, gde je na pojedinim mestima magistralni put jedva prohodan.

Na najkritičnijim mestima primetna su vatrogasna vozila, kao i ekipe putne mehanizacije.

U Novom Brdu i planinskim krajevima, trenutno nema većih problema, ali se ne mogu ni isključiti zbog naglog topljenja snega koji je napadao proteklih dana.Ostale vesti

Hoti: Ove godine završetak investiranja na Brezovici

Odlazeći kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio je da tokom 2021. godine očekuje završetak investiranja u centar Brezovica prema Vašingtonskom sporazumu, čime bi postao centar za turističku rekreaciju, prenosi RTS.

  • 20.01.2021
Predata prva tužba protiv NATO zbog osiromašenog uranijuma
U Višem sudu u Beogradu podneta je prva tužba protiv NATO u ime oficira, vojnika, policajaca i ratnih rezervista obolelih od kancera, a koji su boravili na Kosovu tokom NATO bombardovanja SR Jugoslavije, prenosi Tanjug. 
  • 20.01.2021
Za izlazak sa Kosova na Merdaru čeka se oko 5 minuta
Zadržavanja vozila na prelazu Merdare iz pravca Kosova nisu duža od 3 do 5 minuta.
  • 20.01.2021
Humanitarni bazar za Dariju i Natašu 25. januara u Zvečanu
Humanitarni bazar s ciljem prikupljanja sredstava za lečenje Darije Antović iz Zvečana i Nataše Stojanović iz sela Bosce u opštini Kosovska Kamenica, biće organizovan 25. januara u Zvečanu.
  • 20.01.2021
Ćorac: Posledice po ekosistem Ibra od izlivanja jalovine
Izlivanje velike količine otrova iz Trepče u Ibar će svakako dovesti do posledica, međutim, još uvek se ne zna kolika je tačna količina tog otrova, kaže za RTV Kim profesor Aleksandar Ćorac.
  • 19.01.2021
Bogojavljenje: Nikoli iz Leposavića Časni krst
Plivanje za Časni krst – običaj koji u srpskom narodu ima dugogodišnju tradiciju i ovog 19. januara, obeležen je na jezeru Gazivode. Više desetina učesnika plivalo je na temperaturi malo ispod nule. Plivali su 33 metara što simbolizuje broj godina života Isusa Hrista. Nikola Milutinović iz Leposavića prvi je doplivao do Časnog krsta. 
  • 19.01.2021