Vesti
Društvo

Poplavljeni podrumi i putevi u Kosovskom Pomoravlju

Zbog obilnih padavina koje su juče i proteklih dana pogodile Kosovsko Pomoravlje ugrožene su kuće u pojedinim sredinama, poplavljeni su podrumi, a očekuju se i poplave zbog porasta Binačke Morave, pre svega u rejonu sela Ranilug.
Poplavljeni podrumi i putevi u Kosovskom Pomoravlju
Ilustracija (Foto RTV Puls)


U Šilovu je voda ušla u podume i u višim delovima sela, a pojavila se i u podmuskim prostorijama Kulturno prosvetnog centra i Doma zdravlja zbog čega je deo lekova i medicinske opreme morao da se preveze u ambulantu u Gornje Kusce. Prolazak kroz glavnu šilovačku ulicu za pešake je nemoguć, jer je na pojedinim mestima voda viša od pola metra.

Slično je i u Gornjem Kuscu gde se usled obilnih padavina formirala velika vodena površina na skretanju sa magistalnog, tzv. „kružnog“ puta ka Kuscu, tako da se saobraćaj trenutno odvija preko susednog sela Stanišor.

U opštini Ranilug zabeležen je značajan porast vodostaja Binačke Morave, a ako dođe do novih padavina poplave su i ove godine neizbežne, rekao je za RTV Puls direktor Departmana za poljoprivredu Ivan Denčić. Posebno kritično u toj opštini je na ulasku u selo Ranilug, u okolini mosta.

Ozbiljna situacija je u gotovom svim nižim delovima Kosovskog Pomoravlja, zbog čega je saobraćaj izuzetno otežan, a za sada najteže je u Ugljaru, Mališevu i Podgrađu, potvrdio je za Puls portparol policije za region Gnjilana Ismet Hašani.

Složena sitaucija je i na samom ulasku u Gnjilane, iz smera Kamenice, u blizini tržnih centara, gde je na pojedinim mestima magistralni put jedva prohodan.

Na najkritičnijim mestima primetna su vatrogasna vozila, kao i ekipe putne mehanizacije.

U Novom Brdu i planinskim krajevima, trenutno nema većih problema, ali se ne mogu ni isključiti zbog naglog topljenja snega koji je napadao proteklih dana.Ostale vesti

Još uvek se procenjuje šteta od poplava
Usled obilnih padavina koje su pre dve nedelje prouzrokovale poplave, šteta u domaćinstvima još uvek nije procenjena, dok je privreda na teritoriji opštine Gračanica pretrpela štetu od 2,5 miliona evra, rekao je na sednici Odbora za zajednice direktor Odeljenja javnih službi Vladica Trajković. Predstavnici Srba u institucijama obećavaju pomoć poplavljenim područjima. 
  • 26.01.2021
Zvečan: Prikupljeno 197.000 dinara za lečenje Darije i Nataše
Na humanitarnom bazaru održanom u Zvečanu u cilju prikupljanja sredstava za lečenje Darije Antović iz Zvečana i Nataše Stojanović iz sela Bosce u opštini Kosovska Kamenica, sakupljeno je 197.000 dinara.
  • 26.01.2021
Zvečan: Bazar za Darijino i Natašino srećno i bezbrižno detinjstvo
Humanitarni bazar sa ciljem prikupljanja sredstava za lečenje Darije Antović i Nataše Stojanović održan je danas na platou ispred Pošte u Zvečanu.
  • 25.01.2021
Na Kosovu manje zatvorenika nego u 2020.

U zatvorima i popravnim domovima na Kosovu trenutno je na izdržavanju kazne 1.430 osuđenika, što je 300 manje nego u istom periodu prošle godine, izjavio je direktor kosovske Kazneno-popravne službe Nehat Tači.

  • 24.01.2021
Svetosavski paketići za decu iz Osojana

Deca iz Osojana u opštini Istok dobiće ove godine za školsku slavu Svetog Savu, poklon paketiće Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji iz Banja Luke.

  • 24.01.2021
Kovid-19 na Kosovu izazvao nezaposlenost, siromaštvo, nasilje u porodici
Kovid-19 na Kosovu je doveo do rasta nezaposlenosti i siromaštva, gubitka prihoda, nesigurnosti na poslu, kašnjenja u obrazovanju, povećanog nasilja u porodici, poteškoća u pristupu uslugama reproduktivnog zdravlja i stagnacije u napretku ka rodnoj ravnopravnosti, pokazuje analiza agencija Ujedinjenih nacija.
  • 23.01.2021