Vesti
Društvo

Poplave u Šilovu, meštani najavljuju protest

Izlivanje potoka je opet nanelo štetu meštanima Šilova, koje apeluju na lokalnu samoupravu na veću podršku u rešavanju problema, meštani takođe najavljuju i protest radi bržeg reagovanja, prenosi RTK2.
Poplave u Šilovu, meštani najavljuju protest
Ilustracija (Foto RTK2)

Poplave koje su zadesile meštane Šilova ne samo da je voda nanela veliku materijalnu štetu, već je ugrozila i njihove živote, kao i živote njihovih životinja.

“Bile su jake poplave ovih dana, bilo je poplavljeno pola dvorišta, podrum, garaža. Poplava mi je napravila štetu, ostao sam bez zamrzivača, aparat za varanje i još nekih manjih aparata. U poplavi sam jedva spasio psa, sreca je što u tom periodu nismo imali svinje“, istakao je Srđan Božanović, meštanin Šilova.

Korito kroz koje prolazi potok je prepunjeno otpadom i travom i to jedan od raloga zašto se potok stalno izliva.

“Dvorište se nalazi niže od potoka i čim se napuni potok voda uđe u dvorište. Potoke treba da se očisti, prepunjen je travom i otpadom, sat vremena ako pada kiša, nama dođe voda do kuće“, rekao je Gordana Božanović, meštanin Šilova.

Kako meštani ističu problem je počeo pre 15. godina zbog igradnje puta kroz selo, pored toga što put nije završen uništena je i mreža za otpadanu vodu.

“Juče i prekjuče je bila strašna voda koja je opet probila u kuću, 11. januara smo izgubili sve, jedan deo kuće smo sanirali, jedan čeka kada se mogućnost pruži za to. Problem je počeo 2006., kada su počeli da prave put, ali put nije završen i tada su srušeni svi odvodni kanali koji su dovodili vodu do potoka, ta voda koja dolazi je sa okolnih bregova, sto je posle i dovelo do toga da se potok zapuši i gde će voda nego koda nas u najnizu tačku“, rekla je Biserka Kostić meštanka Šilova.

Obilne padavine pogodile su više opština na teritoriji Kosova. Kako javljaju mediji, najgora je situacija u Gnjilanu gde je aktiviran štab za vanredne situacije.Ostale vesti

Kancelarija za KiM finansira uređenje puta ka seoskom groblju i crkvi u Velikoj Hoči
Na zahtev meštana i opštine Orahovac u toku je uređenje puta ka seoskom groblju i crkvi u Velikoj Hoči, sa izgradnjom parkinga i pristupnog stepeništa, koje finansira Kancelarija za KiM.
  • 26.07.2021
Malim virtuozima potrebna nova harmonika
Jovanu i Nikoli iz Parteša, koji spadaju među najbolje mlade harmonikaše sa Kosova, su potrebni novi instrumenti.
  • 26.07.2021
Na Kosovu Dan žalosti zbog 10 poginulih u nesreći u Hrvatskoj
Predsednica Kosova Vjosa Osmani proglasila je ponedeljak za Dan žalosti u čast kosovskih građana koji su tragično izgubili život u jučerašnjoj saobraćajnoj nesreći u Hrvatskoj.
  • 26.07.2021
Uručene književne nagrade „Grigorije Božović“
U porti manastira Devine vode nedaleko od Zvečana danas su, nakon liturgije posvećene Presvetoj Bogorodici Trojeručici koju je služio vladika Teodosije, dodeljene nagrade Društva književnika Кosova i Metohije.
  • 25.07.2021
Merdare: Iz pravca centralne Srbije ka Kosovu zadržavanje sat vremena
Kolona vozila duga oko 150 metara formirana je na prelazu Merdare, iz pravca centralne Srbije ka Kosovu, navodi se na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova.
  • 25.07.2021
Koha: Revizor zabeležio niz prekršaja i u opštini Gračanica

Kancelarija državnog revizora (KDR) utvrdila je niz kršenja tokom revizije sprovedene u opštini Gračanica, prenosi Koha.

  • 24.07.2021