Vesti
Društvo

Poplave u Osojanu ne pamte ni najstariji u selu

Voda koja je poplavila domaćinstva u Osojanskoj dolini se povlači. Povratnici rasčišćavaju svoje domove i uklanjaju uništeno pokućstvo. Istovremeno se saniraju kanali kako bi se povukla voda iz poplavljenog područja.

Poplave u Osojanu ne pamte ni najstariji u selu
Ilustracija (Foto prt.scr Radio Gora

Povratnici u Osojanu kažu za Radio Goraždevac da su bili zatečeni brzinom kojom se reka Kujavča izlila i poplavila njihove domove. Radomir Repanović iz Osojana rekao je da je bujica za 20 minuta uništila sve.

“Porušila je ogradu i kapiju i sve živo. Glavni udar kroz garažu i kroz sinovo dvorište. Boriš se da stvoriš da ti je lepo dvorište i kuća. Nigde ne radimo ni ja ni supruga, borili smo se da opstanemo da živimo ovde ali katastrofa”, kazao je on, Stanomirka Repanović je dodala: 

“Najgore je što sve smrdi, nemamo ni vodu ni ničega, haos. Katastrofa se desila nemamo reči. Još uvek nismo ni svesni šta nas je snašlo, nismo ni sredili utiske. Juče ujutru kad sam ustala borila sam se kroz vodu, išla sam svuda da spašavam nešto, da rasčišćavam”, kazala je ona za Radio Goeraždevac.

Milisav Tošić kaže da je sve poplavljeno, od hidrofora do kanalizacije.

“Sve je poplavljeno u kući i sa druge strane. Hidrofor je poplavljen. Kanalizacija je takođe non stop poplavljena".

Službenike Kancelarije za Kosovo i Metohiju i Privremenog organa za Istok ekipa Radio Goraždevca zatekla je na terenu. Utvrdjuje se šteta na osnovu koje će biti obezbedjena pomoć.

Predsednik Privremenog organa opštine Istok Kosta Belošević, kaže da se reka Kujavča izlila u tri okolna sela i napravila veliku štetu.

“Reka Kujavča se izlila u selima Tučep, Osojane i Šaljinovica gde je poplavila nekoliko kuća, pomoćnih objekata o oko 200 hektara oranica”, rekao je on. 

Marko Lazarević iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju kazao je prisutnim novinarima da će Kancelarija za Kosovo i Metohiju u saradnji sa lokalnim samoupravama nadoknaditi štetu koji su poplave počinile.

“Kancelarija za Kosovo i Metohiju je odmah po obaveštenjima da su krenule bujice i da kiša pada neprestano danima napravila timove i svi su na terenu. Obilaze se sva ugrožena područja kako na Severu tako i u Metohiji i na centralnom Kosovu. Kada se povuče voda, timovi iz lokalnih samouprava će popisati štetu i ljudima će biti nadoknađeno, biće upućena pomoć. Svi zajedno radimo i nadamo se da će se ovakve stvari u budućnosti što ređe dešavati. To je priroda, nemoćni smo prosto”, rekao je Lazarević.

Na svakom koraku vidljive su akcije uklanjanja posledica poplava, mehanizacija na više mesta otkopava kanale i uređuje teren oko oštećenih mostova.Ostale vesti

’’Radosti moja’’ i ’’Osmeh na dar’’ podelili paketiće deci u Goraždevcu

Predstavnici hrišćanske zajednice „Radosti Moja“ i humanitarne organizacije „Osmeh na dar“ podelili su paketiće deci u Goraždevcu.

  • 29.01.2023
Proslava Svetog Save u Prizrenu

U crkvi Svetog Đorđa u Prizrenu, uz prisustvo velikog broja vernika svečano je obeležen praznik posvećen prvom srpskom prosvetitelju Svetom Savi.

  • 27.01.2023
’’Zadovoljstvo je pripremati priredbu za Savindan sa talentovanom decom’’

Svečanim programom koji su pripremili učenici srednje Medicinske škole u Lapljem Selu je obeležen praznik posvećen Svetom Savi, utemeljivaču obrazovanja i prvom srpskom arhiepiskopu. „Zadovoljstvo je pripremati Svetosavsku priredbu sa talentovanim učenicima“, rekla je profesorka srpskog jezika i književnosti Marina Ćirković.

  • 27.01.2023
Savindan obeležen svečano u Goraždevcu

U prisustvu monaha iz Visokih Dečana i monahinja iz Pećke Patrijaršije u Goraždevcu je obeležena školska slava Sveti Sava. Prigodan kulturno-umetnički program priredili su učenici i nastavnici osnovne škole „Janko Jovićević“ i izmeštene gimnazije koja nosi ime svetitelja.

  • 27.01.2023
Mladi na Balkanu najduže žive sa roditeljima
Zemlje Balkana prednjače u broju mladih ljudi između 18 i 35 godina koji svoj dom dele sa roditeljima i kasno počinju da žive samostalno. U Srbiji 65 odsto mladih u ovoj dobi žive sa roditeljima.
  • 27.01.2023
Stanari u Lapljem Selu dobili stambena rešenja
Predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić uručila je stambena rešenja porodicama koje žive u stambenim zgradama u Lapljem Selu, a koje na ista čekaju više od jedne decenije.
  • 26.01.2023