Vesti
Društvo

Popis stanovništva na Kosovu sledeće godine

Popis stanovništva, porodičnih domaćinstava i stanova na Kosovu odžaće se od 1. septembra do 16. oktobra 2023. godine, saopštio je nakon jučerašnje sednice Vlade premijer Aljbin Kurti.

Popis stanovništva na Kosovu sledeće godine
Ilustracija (Foto Koha)

Poslednji popis na Kosovu obavljen je 2011. godine.

Prema rezultatima poslednjeg popisa, koje je objavila Agencije za statistiku Kosova, broj stanovnika na Kosovu iznosio je 1.739.825, od čega su 1.616.869 ili 92,9 odsto činili Albanci.

Prema popisu iz 2011. na Kosovu je živelo 25.532 ili 1,47 posto Srba. Međutim, u četiri opštine na severu Kosova popis tada nije sproveden, a u ostalim kosovskim opštinama Srbi su samo delimično učestvovali.

Bošnjaka je prema popisu bilo 27.533 ili 1,6 posto, dok je Turaka bilo 18.738 ili 1,1 posto od ukupnog stanovništva. Ostali postotak čine Romi, Aškalije, Egipćani, Goranci i ostali, te oni koji nisu želeli da se izjasne.

Na jučerašnjoj sednici Vlade odobrena je Strategija obrazovanja 2022-2026, takođe odobrn je i program „Kosovo, država džudoa“.

Vlada je oformila i Centralnu komisiju za procenu šteta na materijalnim dobrima od posledica elementarnih i drugih nepogoda.

Vlada Kosova na poslednjoj sednici odlučila je da uspostavi vizni režim za građane Rusije.

 Ostale vesti

Gračanica: Albanac pušta stoku na pašu na novom groblju
B.I. iz Gračanice koji je jutros obišao grob svoje majke na novom gračaničkom groblju na Padalištu zatekao je stado krava i koza, koje je prema njegovim rečima na pašu izveo Albanac, najverovatnije iz okolnih mesta.
  • 04.12.2022
PIK predlaže suspenziju četiri policajca u vezi sa ubistvom trudnice
Policijski inspektorat Kosova (PIK) predložio je suspenziju četiri policajca u vezi sa ubistvom trudnice u Prištini.
  • 03.12.2022
Rana detekcija i sistematski odgovor ključni problemi invalida

Rana detekcija i sistematski odgovor, ključni su problemi sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom, ocenjuje za Radio Kontakt Plus, šefica Kancelarije UNICEF-a za mitrovički region, Ivana Milosavljević, povodom Dana osoba sa invaliditetom.

  • 03.12.2022
Sudski savet Kosova odlučio da se sudije vrate na posao
Sudski savet Kosova (SSK) saopštio je da se sudije koje su odlučile da bojkotuju rad zbog odluke kosovske vlade o smanjenju plata, vraćaju na posao i da će učestvovati u komisijama i drugim grupama u kojima je učešće određeno važećim zakonodavstvom, ali da neće sarađivati sa Vladom Kosova.
  • 03.12.2022
Civilno društvo: Težak i loš položaj osoba sa invaliditetom
Međunarodni dan osoba sa invaliditetom ove godine obeležava se 3. decembra pod sloganom  "Transformativna rešenja za inkluzivni razvoj: uloga inovacija u pokretanju pristupačnog i pravednog sveta". Tim povodom, NVO Centar za afirmativne društvene akcije (CASA) i NVO Faktor organizuju dvomesečnu kampanju pod nazivom "Posmatrajte svet našim očima", kako bi ukazali na težak i veoma loš položaj osoba sa invaliditetom u kosovskom društvu.
  • 02.12.2022
Priština: Održan protest zbog ubistva trudnice
Uz parole "Ostavka nije dovoljna", "Policija ima krv na rukama", "Privatni i javni prostori su nebezbedni", "Krvlju žena pišete istoriju Kosova!", sinoć je u Prištini održan protest zbog ubistva trudnice kojoj je dan ranije (u sredu) presudio bivši suprug.
  • 02.12.2022