Vesti
Društvo

Ponovo radi pijaca u Gračanici, zadovoljni i kupci i prodavci

Utorak je u Gračanici pijačni dan. Posle dva meseca od proglašenja pandemije koronavirusa na Zelenu pijacu danas su došli prodavci i kupci, Srbi i Albanci, ali i po neki stranac.
Ponovo radi pijaca u Gračanici, zadovoljni i kupci i prodavci
Pijaca u Gračanici (Foto Kim)

Na tezgama je bilo raznovrsne robe, od rasada, do svežeg povrća, živine, domaćih jaja i mlečnih proizovoda, alkoholnih pića, pa do cveća i kreča.

Prodavci su jedva dočekali da iznesu svoje proizvode.

„Kretanje nam je bilo ograničeno, proizvodili smo a nismo prodavali. Sve je bilo zatvoreno u plastenicima, u toplim lejama. Eto sad je došlo vreme da se izađe na pijacu, narod se raduje što je izašao, što može da komunicira sa ljudima, a mi da nešto prodamo. Jer u izolaciji nemaš kretanja a računi dolaze, a ako ovo povrće ne prodaš, kako onda da platiš te račune“, kaže Nenad Lalić.

Pošto ima registrovano poljoprivreno gazdinstvo Nenadu je kretanje omogućeno, a samim tim i duži boravak na pijaci. Kaže da je prodaja jutros bila zadovoljavajuća, a najviše je prodavao rasad paprike i paradajza.

„Nije bilo loše, zadovoljavajuće je. Rasad korena paradajza prodajem po 1 evro, a u čašama po 30 centi. Razne su cene. Nije skupo, domaće je“, kaže Lalić.

Nebojša Antić je sa svojom ženom došao čak iz Paralova u Kosovskom Pomoravlju kako bi na ovoj pijaci prodao proizvode sa svog gazdinstva.

„Prodajemo sir, rakiju, spanać, jaja sve je prirodno i zdravo. Bilo je kupaca od jutros, prodali smo dovoljno“, rekao je Nebojša.

Na pijaci je jutros bilo i živine i živinskih proizvoda.

„Imao sam kokoške, piliće, ćurke. Sve sam prodao, ostao mi je samo još jedan pevac. Nije bilo baš mnogo ljudi, mislim da i ne znaju. Ja sam danas došao prvi dan. Znači nam mnogo, jer na selu živimo, držimo ovo - ono, treba to da se proda, da se zaradi neki dinar“, kazao nam je Miško Grbić iz Donje Gušterice.

Bez obzira na zatvaranje pijace, Milka Grbić je domaća jaja prodavala mušterijama koji su dolazile na kuću.
„Jaja smo prodavali na kuću, a prsluci su bili spakovani“ rekla je Milka.

Pijaca gde se mogu naći sveži proizvodi uzgajani od domaćina nedostajala je i kupcima.

„Izašli smo konačno. Žena hoće nešto da sadi, neke paprike, krastavac. Nedostajala je pijaca, kasno je otvorena. Trebalo je još pre mesec dana da sve bude zasađeno, međutim, šta da radimo. Nismo imali gde da kupimo, bili smo zatvoreni takoreći“, kaže Redž Kuholjaj iz naselja Veternik kod Prištine.

S obzirom da je početak sezone svežeg povrća, cene su malo veće nego u jeku, pa je za kilogram paradajza potrebno izvojiti 1 evro, istu količinu novca i za neljutu papriku, dok ljuta paprika košta 1,50 evro. Cena krastavca na pijaci u Gračanici je 80 centi, dok se krompir i kupus prodaju po 50 centi.Ostale vesti

Kosovo izdvaja 1,3 milijarde evra za oporavak privrede
Oko 1,3 milijarde evra ulaganja u privredu putem zajma i fiskalnih podsticaja za narednih pet godina je predviđeno paketom Ministarstva Kosova za finansije za ekonomski oporavak od pandemije.
  • 29.05.2020
Srbin sa Kosova traži nadoknadu od KFOR-a zbog baze na svom zemljištu
Dragan Mihajlović iz Novog Sela Mađunskog kod Vučitrna najavljuje protest ispred kapije komande KFOR-a u Prištini jer je, kako tvrdi, ova vojna misija na delu njegovog imanja sagradila bazu, a već šest godina mu za to ne plaća nikakvu nadoknadu.
  • 29.05.2020
Šarčević: Od 1. juna dozvoljene đačke ekskurzije
Od prvog juna mogu da se organizuju đačka putovanja, rekao je za Nova.rs ministar prosvete Mladen Šarčević. On je precizirao da će maturanti, ukoliko su imali predviđena putovanja u inostranstvo, morati da ih zamene nekom destinacijom u Srbiji.
  • 28.05.2020
Od danas kretanje od 5:00 do 21:00
Od danas, građani mogu da se kreću bez ograničenja po 16 sati dnevno, odnosno od 5:00 do 21:00 sat.
  • 28.05.2020
Priština: Ukida se karantin
Kosovska vlada je na današnjoj sednici usvojila zahtev Ministarstva zdravlja da se 30. maja ukine karantin zona koja je smeštena u Studentskom centru u Prištini, a u kojoj su smeštani svi oni koji su ulazili na teritoriju Kosova. Takođe, sva lica koja ulaze na Kosovo dužna su da se samoizoluju na 14 dana.
  • 27.05.2020
Koliko je potrebno za sreću?
Iako su deca na Kosovu navikla da im vrlo često nedostaju osnovni uslovi za bezbrižno odrastanje, ona svojim znanjem ne zaostaju za vršnjacima iz centralne Srbije. Rezultat analize prema kojoj su „deca na KiM najzadovoljnija svojim zdravljem, kvalitetom života i najviše fizički aktivna” može značiti i da mališani na Kosovu znaju da sreću čine male stvari.
  • 27.05.2020