Vesti
Društvo

Ponovo radi pijaca u Gračanici, zadovoljni i kupci i prodavci

Utorak je u Gračanici pijačni dan. Posle dva meseca od proglašenja pandemije koronavirusa na Zelenu pijacu danas su došli prodavci i kupci, Srbi i Albanci, ali i po neki stranac.
Ponovo radi pijaca u Gračanici, zadovoljni i kupci i prodavci
Pijaca u Gračanici (Foto Kim)

Na tezgama je bilo raznovrsne robe, od rasada, do svežeg povrća, živine, domaćih jaja i mlečnih proizovoda, alkoholnih pića, pa do cveća i kreča.

Prodavci su jedva dočekali da iznesu svoje proizvode.

„Kretanje nam je bilo ograničeno, proizvodili smo a nismo prodavali. Sve je bilo zatvoreno u plastenicima, u toplim lejama. Eto sad je došlo vreme da se izađe na pijacu, narod se raduje što je izašao, što može da komunicira sa ljudima, a mi da nešto prodamo. Jer u izolaciji nemaš kretanja a računi dolaze, a ako ovo povrće ne prodaš, kako onda da platiš te račune“, kaže Nenad Lalić.

Pošto ima registrovano poljoprivreno gazdinstvo Nenadu je kretanje omogućeno, a samim tim i duži boravak na pijaci. Kaže da je prodaja jutros bila zadovoljavajuća, a najviše je prodavao rasad paprike i paradajza.

„Nije bilo loše, zadovoljavajuće je. Rasad korena paradajza prodajem po 1 evro, a u čašama po 30 centi. Razne su cene. Nije skupo, domaće je“, kaže Lalić.

Nebojša Antić je sa svojom ženom došao čak iz Paralova u Kosovskom Pomoravlju kako bi na ovoj pijaci prodao proizvode sa svog gazdinstva.

„Prodajemo sir, rakiju, spanać, jaja sve je prirodno i zdravo. Bilo je kupaca od jutros, prodali smo dovoljno“, rekao je Nebojša.

Na pijaci je jutros bilo i živine i živinskih proizvoda.

„Imao sam kokoške, piliće, ćurke. Sve sam prodao, ostao mi je samo još jedan pevac. Nije bilo baš mnogo ljudi, mislim da i ne znaju. Ja sam danas došao prvi dan. Znači nam mnogo, jer na selu živimo, držimo ovo - ono, treba to da se proda, da se zaradi neki dinar“, kazao nam je Miško Grbić iz Donje Gušterice.

Bez obzira na zatvaranje pijace, Milka Grbić je domaća jaja prodavala mušterijama koji su dolazile na kuću.
„Jaja smo prodavali na kuću, a prsluci su bili spakovani“ rekla je Milka.

Pijaca gde se mogu naći sveži proizvodi uzgajani od domaćina nedostajala je i kupcima.

„Izašli smo konačno. Žena hoće nešto da sadi, neke paprike, krastavac. Nedostajala je pijaca, kasno je otvorena. Trebalo je još pre mesec dana da sve bude zasađeno, međutim, šta da radimo. Nismo imali gde da kupimo, bili smo zatvoreni takoreći“, kaže Redž Kuholjaj iz naselja Veternik kod Prištine.

S obzirom da je početak sezone svežeg povrća, cene su malo veće nego u jeku, pa je za kilogram paradajza potrebno izvojiti 1 evro, istu količinu novca i za neljutu papriku, dok ljuta paprika košta 1,50 evro. Cena krastavca na pijaci u Gračanici je 80 centi, dok se krompir i kupus prodaju po 50 centi.Ostale vesti

Promocija proizvoda srpskih proizvođača u Prištini
NVO Aktiv poslednjih dana vrši promociju proizvoda tridesetak registrovanih srpskih proizvođača sa Kosova po ugostiteljskim objektima u Prištini. Ideja je da se približe zajednice i stvori poslovna veza između Srba i Albanaca koji ovde žive, kažu iz organizacije.
  • 22.09.2020
Gračanica: Svečana akademija povodom Dana opštine

„Gračanica ima počasno mesto na mapi Srbije i mi moramo opravdati časno ime koje su za nas izvojevali naši preci“, poručio je predsednik ove lokalne samouprave Srđan Popović na Svečanoj akademiji povodom Dana opštine.

  • 21.09.2020
Đaci nakon duže pauze ponovo u školskim klupama
Iako je školska godina za đake na Kosovu počela 1. septembra nastavom „na daljinu“, danas su dvorišta osnovnih škola „Kralj Milutin“ u Gračanici i „Miladin Mitić“ u Lapljem Selu, ponovo ispunjena dečijom grajom. Đaci su vidno uzbuđeni i radosni zbog povratka u klupe.
  • 21.09.2020
Heroji u doba koronavirusa:
U šestoj emisiji “Heroji u doba koronavirusa” gostovali su Dušan Borisavljević, predsednik Omladinskog saveta Gračanice i direktor Centra za inovacije u Severnoj Mitrovici Marko Rakić. Borisavljević je naveo da mladima na Kosovu nedostaje preduzetnički duh, dok Rakić smatra da je njihov najveći problem "negativna selekcija". 
  • 20.09.2020
Jevtić: Nedopustivo rušenje škole u Drajčićima

Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić kazao je za RTV Kim da je sa žaljenjem primio informaciju da osnovnoj školi u Drajčićima kod Prizrena, staroj 116 godina, ponovo preti potpuno rušenje.

  • 19.09.2020
Školi u Drajčićima staroj 116 godina ponovo preti rušenje
Osnovnoj školi u Drajčićima kod Prizrena, staroj 116 godina, preti potpuno rušenje. Devedesetogodišnji Toma Tomić, učitelj u penziji pokušava da zaustavi rušitelje.
  • 19.09.2020