Vesti
Društvo

Ponovo rade prodavnice na severu

Privrednici na severu Kosova nastaviće danas sa radom nakon što su privatne radnje, ugostiteljski objekti i apoteke bili zatvoreni dva dana. To je glavni epilog sastanka privrednika sinoć u Zvečanu.
Ponovo rade prodavnice na severu
Kosovska Mitrovica (Foto Kontakt plus)

Privrednici kažu da dva dana nisu radili iz protesta i da je to bio iznuđen potez zbog kosovskih taksi od 100% na srpsku robu i pooštrene kontrole uvoza robe na sever Kosova.

Udruženja privrednika saopštilo je sinoć da je protest upozorenja pokazao snagu, slogu i spremnost za borbu Srba na severu Кosova i Metohije.

Upozoravaju da će svaki dalji pokušaj Prištine naići na još snažniji odgovor.

“Pošto je ovo protest upozorenja, radnje na severu biće zatvorene na mnogo duže svaki sledeći put kada na nas ponovo budu pucali zato što vozimo mleko, brašno, ulje ili novine na srpskom jeziku za srpski narod na severu Кosova i Metohije” – navodi se u saopštenju Udruženja privrednika .

“Apelujemo na međunarodnu zajednicu da konačno shvati dramatičnost situacije ovde na severu i da reaguje kako bi pacifikovala Prištinu, pre nego što se desi neki incident koji bi mogao stvari dovesti do tačke bez povratka", stoji u saopštenju.

Zatvaranju radnji prethodila je nestašica osnovnih životnih namirnica iz Srbije na severu Kosova.Ostale vesti

U Zubinom Potoku postavljena cisterna sa dezinfekcionim sredstvom
U centru Zubinog Potoka postavljena je cisterna sa koje građani mogu uzeti sredstvo za dezinfekciju.
  • 07.04.2020
Štrpce: Dobrovoljna akcija „Dajte krv“
Akcija dobrovoljnog davanja krvi biće organizovana 8. i 9. aprila, u terminu od 09:00 do 13:00 časova u Štrpcu, u saradnji sa Zavodom za transfuziju iz Gračanice i Kosovske Mitrovice, kazao je u telefonskoj izjavi za RTV Kim sekretar Crvenog krsta iz Štrpca Ivica Pužić.
  • 06.04.2020
Vučić: Na Kosovo upućeno 248 kamiona robe
Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, izjavio je da je u prethodnih nekoliko dana na Kosovo upućeno 248 kamiona sa robom i dodao da tamo nema nestašice proizvoda.
  • 06.04.2020
Hleb za ugrožene od trgovca iz Gračanice
Trgovac iz Gračanice Igor Aritonović dostavljaće narednih mesec dana hleb, uz pomoć volontera, ugroženim porodicama. Osnovna životna namirnica će danas biti podeljena stanovnicima Kontejnerskog naselja u Gračanici i naselja Bergen u Ugljaru.
  • 06.04.2020
Dostava hrane i lekova na biciklima
Video klip o distribuciji hrane na biciklima koji su osmislili članovi NVO Mlada aktivna Gračanica osvojio je treće mesto na takmičenju „Hakuj krizu na Kosovu“. „Naša ideja proglašena je najboljom u oblasti „Budućnost poslovanja i ekonomije“, kaže za RTV Kim Petar Đorđević.
  • 06.04.2020
Kosovski Trust za jedan dan izgubio 12,8 miliona evra
Kriza na globalnim finansijskim tržištima, zbog pandemije koronavirusa, uticala je i na novac kosovskih poreskih obveznika koji se čuvaju u Fondu penzijske štednje. Za samo jedan dan, Fond je izgubio više od 12,8 miliona evra investicija, prenosi Koha Ditore.
  • 06.04.2020