Vesti
Društvo

Ponovo rade prodavnice na severu

Privrednici na severu Kosova nastaviće danas sa radom nakon što su privatne radnje, ugostiteljski objekti i apoteke bili zatvoreni dva dana. To je glavni epilog sastanka privrednika sinoć u Zvečanu.
Ponovo rade prodavnice na severu
Kosovska Mitrovica (Foto Kontakt plus)

Privrednici kažu da dva dana nisu radili iz protesta i da je to bio iznuđen potez zbog kosovskih taksi od 100% na srpsku robu i pooštrene kontrole uvoza robe na sever Kosova.

Udruženja privrednika saopštilo je sinoć da je protest upozorenja pokazao snagu, slogu i spremnost za borbu Srba na severu Кosova i Metohije.

Upozoravaju da će svaki dalji pokušaj Prištine naići na još snažniji odgovor.

“Pošto je ovo protest upozorenja, radnje na severu biće zatvorene na mnogo duže svaki sledeći put kada na nas ponovo budu pucali zato što vozimo mleko, brašno, ulje ili novine na srpskom jeziku za srpski narod na severu Кosova i Metohije” – navodi se u saopštenju Udruženja privrednika .

“Apelujemo na međunarodnu zajednicu da konačno shvati dramatičnost situacije ovde na severu i da reaguje kako bi pacifikovala Prištinu, pre nego što se desi neki incident koji bi mogao stvari dovesti do tačke bez povratka", stoji u saopštenju.

Zatvaranju radnji prethodila je nestašica osnovnih životnih namirnica iz Srbije na severu Kosova.Ostale vesti

Nova isporuka pomoći EU Kosovu

Šefica Kancelarije i specijalna predstavnica EU na Kosovu, Natalija Apostolova, isporučiće danas 6.000 kompleta testova za Kovid-19, 90 bolničkih kreveta, preko 67.000 respiratornih maski i drugu medicinsku opremu kosovskom Ministarstvu zdravlja, kao vid podrške zdravstvenom sistemu u borbi protiv korona virusa.

  • 02.07.2020
Kosovska vlada usvojila nove mere zaštite od širenja koronavirusa
Kosovski ministar zdravlja Armend Zemaj predložio je danas vladi paket novih mera za suzbijanje širenja koronavirusa. Među usvojenim merama, najviše je onih koje se odnose na institucije i biznise.
  • 01.07.2020
Počelo potpisivanje peticija u Novom Badovcu i Sušici
Meštani Novog Badovca i Sušice, nakon protesta prošle subote zbog višednevne nestašice vode, počeli su sa potpisivanjem peticije koju će uručiti Regionalnoj kompaniji za vodosnabdevanje „Priština“. Prikupljeno je 250 potpisa, a potpisivanje se nastavlja i dalje. Stanovnici Novog Badovca potpisuju i posebnu peticiju koju nameravaju da upute Opštini Gračanica.
  • 01.07.2020
Nastava na daljinu i u septembru?
Ministar prosvete Republike Srbije Mladen Šarčević izjavio da bi bilo pošteno da se Ministarstvo pripremi za održavanje nastave na daljinu u septembru.
  • 01.07.2020
Gračanica: “Nije svejedno”, a kafići puni
Uprkos povećanom broju zaraženih u srpskim sredinama na Kosovu poslednjih dana, život na centralnom Kosovu se, na prvi pogled, odvija uobičajenim ritmom. Kafići su puni, a deluje da su na oprezu samo stariji građani.
  • 30.06.2020
Mediji na Kosovu u doba korone: Više publike - manje prihoda
Nedostupnost sagovornika iz zdravstvenih ustanova, problem sa prevodom na srpski jezik i nedostatak fondova za projektno finaniranje, glavni su problemi mnogih srpskih medija na Kosovu, tokom krize izazvane pandemijom koronavirusa. Kako se mediji suočavaju sa ovim, ali i ostalim problemima i koja je uloga i značaj medija tokom pandemije, istraživale su kolege iz Medija centra u Čaglavici.
  • 30.06.2020