Vesti
Društvo

Poništenje konkursa za direktora RTK2

Na osnovu žalbe jednog od kandidata za direktora RTK2, inspekcija Ministarstva za rad u Vladi Kosova donela je odluku o poništenju konkursa za direktora ovog kanala, saznaje RTV Kim.

Poništenje konkursa za direktora RTK2
(Foto Kim arhiva)

Nakon završetka konkursa za direktora RTK2, jedan od kandidata Mihailo Šćepanović podneo je žalbu Ministarstvu za rad, koje je nakon mesec dana ispitivanja regularnosti našlo da većina kandidata, uključujući izabranog direktora Nikolu Krstića, ne ispunjava zakonom predviđene uslove.

Naime, od sedam prijavljenih kandidata za ovu poziciju, šestoro ne poseduje diplome nostrifikovne u kosovskom Ministarstvu obrazovanja, pošto su im diplome izdate na Prištinskom univerzitetu u Kosovskoj Mitrovici, ili izvan Kosova.

Među ovih šestoro je i izabrani direktor Nikola Krstić, na čiji izbor je inspekcija ministarstva imala i dodatne primedbe zbog njegovog prethodnog angažovanja na mestu zamenika predsednika opštine Štrpce.

U obrazloženju odluke inspektora Ljuljzima Arnija, u koji je RTV Kim imala uvid, se navodi da je Radna grupa preporučila Krstića za direktora, iako je uvidom u Registar deklaracije o imovini Agencije za borbu protiv korupcije zaključila da je obavljao funkciju zamenika predsednika Opštine Štrpce do kraja novembra 2015. godine.

Arni u odluci podseća na Zakon o RTK po kome nijedno lice koje je obavljalo političku funkciju, uključujući funkciju visokog zvaničnika lokalne vlasti, ne može da se imenuje za člana menadžmenta, generalnog ili direktora radija ili televizije, te glavnog i odgovornog urednika.

Na osnovu odluke Inspektorata Ministarstva za rad poslodavac, odnosno RTK, je dužan da u roku od osam dana otkloni nepravilnosti, odnosno poništi konkurs, zatim da Bord RTK poništi izbor Nikole Krstića za direktora i ponovi konkurs za poziciju direktora RTK2.

 Ostale vesti

Rešenja za stanove i obećanje da će se poštovati kriterijumi za zapošljavanje
Protest koji je održan ispred Privremenog organa Priština u Grčanici početkom janura uticao je da stanari socijalnih zgrada u Lapljem Selu konačno, posle 13 godina, dobiju rešenja na korišćenje u trajanju od 99 godina. Ugrovore sa Opštinom Gračanica potpisala je većina korisnika stanova. Ostali zahtevi nezadovoljnih grđana još nisu ispunjeni, ali su data obećanja predstavnika vlasti da će se i pitanja zapošljavanja, pre svega u institucijama, razmatrati i rešavati.
  • 31.01.2023
UNS na Kosovu dodelio godišnje nagrade. Novinarki Radija Kim nagrada za radijsku priču
Udruženje novinara Srbije na Кosovu (UNS na Кosovu) dodelilo je godišnje nagrade za novinarske radove objavljene u medijima na Кosovu u periodu od 20. decembra 2021. do 20. decembra 2022. godine. Novinarki Radija Kim Aleksandri Arsić Ćirković dodeljena je nagrada za radijsku priču „Život Roma u Kuzminu nakon poplave: Kad ustanem, zahvalim Bogu što sam živ“. 
  • 31.01.2023
Urednica emisije „Pravo na sutra“ i dalje bez prava ulaska na Kosova
Novinarka RTS-a i urednica emisije „Pravo na sutra“ Svetlana Vukmirović rekla je za sajt Udruženja novinara Srbije (UNS) da je iz nezvaničnih izvora saznala da se njeno ime nalazi na listi ljudi kojima je do daljnjeg zabranjeno da uđu na Kosovo i Metohiju.
  • 31.01.2023
Kancelarija za vezu Rumunije donirala sportsku opremu osnovnim školama u Z.Potoku
Kancelarija za vezu Rumunije u Prištini, uručila je danas donaciju sportske opreme Osnovnim školama „Jovan Cvijić“ i „Petar Kočić“ u Zubinom Potoku u vrednosti od osam hiljada evra.
  • 30.01.2023
Usvojena odluka o dodeli parcele za gradnju Centra za zajednice u Suvom Dolu, odobrena gradnja škole u naselju Nic u Čaglavici

Na prvoj redovnoj sednici Skupštine opštine Gračanica, između ostalog, usvojen je predlog o dodeli parcele u Suvom Dolu za igradnju Centra za zajednice. Ocenjeno je da je bezbednosna situacija krhka, kao i da je potrebno veće angažovanje lokalne policije.

  • 30.01.2023
’’Radosti moja’’ i ’’Osmeh na dar’’ podelili paketiće deci u Goraždevcu

Predstavnici hrišćanske zajednice „Radosti Moja“ i humanitarne organizacije „Osmeh na dar“ podelili su paketiće deci u Goraždevcu.

  • 29.01.2023