Vesti
Društvo

Pomozimo Urošu Petroviću

Jedanaestomesečni Uroš iz Kosovskog Pomoravlja boluje od mikrocefalije. Za 7 dana odlazi u Milano radi prvih genetskih ispitivanja bolesti. Porodica i manastir Visoki Dečani pozivaju humane ljude da pomognu radi njegovog daljeg lečenja.
Pomozimo Urošu Petroviću
Ilustracija (Foto Tviter / Manastir Visoki Dečani)

Mali Uroš, najmlađi je član porodice Petrović, rođen iz uredne trudnoće.

Mikrocefalija mu je ustanovljena sa tri meseca, kada je primećeno da mu se glava ne razvija.

„Porođaj je bio uredan, kao i Uroš kada se rodio. Međutim, posle toga je primećeno da mu obim glave zaostaje i da je za nijansu ispod proseka i da nije napredovao“, kaže otac malog Uroša, Aleksandar.

Prvi pregled radi genetskih ispitivanja bolesti, kako kaže, zakazan je za 11. novembar u Italiji i za taj odlazak su sredstva prikupljena.

Najveći deo novca za njegov prvi odlazak, kako kaže Aleksandar, prikupio je manastir Visoki Dečani i Humanitarna organizacija Prijatelji Dečana (Amici di Decani), koja inače već godinama na više načina pomaže deci u metohijskim sredinama.

Za Urošev drugi odlazak na ispitivanja, prema prvim informacijama, biće potrebno još najmanje 14.000 evra, u zavisnosti od prvih rezultata.

„Prvi koraci su bitni, a nakon toga će se znati da li će nešto dalje da se radi“, kaže Aleksandar.

Apel za pomoć porodici Petrović u lečenju njihovog sina, uputio je i manastir Visoki Dečani.

„Pomozite koliko ste novčano u mogućnosti porodici Petrović iz Kosovskog Pomoravlja u lečenju njihovog najmlađeg člana Uroša“, naveo je manastir u Tviter objavi.

Oni koji su u mogućnosti da doprinesu lečenju malog Uroša, mogu to učiniti uplatom novca na račun njegovog oca Aleksandra:

Broj dinarskog računa – Komercijalna banka: 205-9001025758659-37
Broj deviznog računa – Komercijalna Banka: 9031028254410
Račun u Pro credit banci na Kosovu: 1150171204000146Ostale vesti

Laplje Selo: Restrikcije struje zbog radova na dalekovodu
Učestale restrikcije struje u Lapljem Selu i okolini se ovih dana događaju zbog radova na novom dalekovodu, rekao je za RTV Kim direktor Odeljenja javnih službi u Opštini Gračanica Vladica Trajković.
  • 11.08.2022
Zadržavanje na Merdaru dva sata, na Jarinju oko 60 minuta
Ukoliko ste krenuli sa Kosova ka centralnoj Srbiji, na prelazu Merdare čekaćete oko dva sata, dok je na Jarinju zadržavanje nešto duže od sat, navodi se na sajtu kosovskog Ministarstva unutrašnjih poslova.
  • 11.08.2022
Cena hleba u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu već duže vreme iznosi 70 dinara za osnovnu veknu, što je za 17 dinara skuplje u odnosu na maksimalnu dozvoljenu maloprodajnu cenu ovog proizvoda u centralnoj Srbiji, odnosno 12 dinara više kada se uporedi sa cenom hleba na jugu, gde jedna osnovna vekna košta 0,50 evra.
  • 10.08.2022
Mladi u Gračanici nezadovoljni letnjim provodom
Nešto manje od mesec dana pre početka nove školske godine omladina u Gračanici provodi vreme na lokalnom bazenu ili se baveći sportom. Jednom nedeljno ima bioskopskih projekcija, a u narednom periodu očekuju se muzički i filmski festivali. 
  • 10.08.2022
Velika Hoča: Opljačkane prodavnice neće raditi ni sutra
Vlasnici dva puta opljačkanih trgovinskih radnji za manje od dva meseca iz Velike Hoče su odlučili da ni sutra neće raditi jer nadležne institucije nisu ništa učinile da pronađu lopove. Poručuju da su ostali sami.
  • 10.08.2022
Laplje Selo: Počelo uređenje sportskih terena u osnovnoj školi
Mesec dana pred početak nove školske godine nastavljaju se infrastrukturni projekti na uređenju sportskih terena. Opštinsko odeljenje za omladinu u sport i Odeljenje urbanizma trenutno izvode radove u osnovnoj školi u Lapljem Selu.
  • 09.08.2022