Vesti
Društvo

Pomoć ženama koje su preživele nasilje tokom pandemije

Projekat „Pomoć ženama koje su pređivele nasilje tokom pandemije“, pokrenuo je Centar za dobrobit žena.
Pomoć ženama koje su preživele nasilje tokom pandemije
Ilustracija (Foto istock)

Ovaj centar ima Sigurnu žensku kuću i funkcioniše od 1999. godine. Ona pruža podršku ženama da prebrode teške trenutke nakon doživljenog nasilja.

Direktorka ovog centra Ardita Balja kaže da je postojanje ovog centra veoma važno jer je broj slučajeva nasilja raste.

"Sa kovidom raste broj žrtava nasilja i mi smo samo u januaru imali 17 ovakvih slučajeva. Nasilje je u porastu. Ovaj centar ima godišnje oko 100 žena", kaže Balja.

Iz Centra za dobrobit žena kažu da će se u okviru ovog projekta baviti nasiljem u porodici kao ključnim izazovom u kontekstu kovida 19. Uključiće žene iz zajednica Kosovskih Albanaca, Srba, Roma, Aškalija, Egipćana i Bošnjaka, koje žive u opštinama Peć, Klina i Istok. Ovaj projekat se fokusira na nevećinske zajednice, uključujući i povratnike.

"Korisnicima će biti pružena integrisana podrška koja se sastoji od pristupa informacijama, pravne pomoći, psiho-socijalne podrške i medicinskih usluga u okviru skloništa u Peći, koje je licencirano od strane Ministarstva socijalne zaštite, a koji vodi implementacioni partner Centar za dobrobit žena u Peći", kaže Balja.

Ovaj projekat finansijski podržava Kancelarija UNMIK-a na Kosovu. Između ostalog, ima za cilj jačanje međuetničke saradnje između većinske i nevećinskih zajednica.Ostale vesti

Osmaci polažu kombinovani test
Budući srednjoškolci su testom iz maternjeg jezika počeli polaganje male mature, juče su polagali test iz matematike, a danas polažu kombinovani test.
  • 28.06.2022
Za cent skuplji litar dizela na Kosovu
Kosovsko ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine objavilo je maksimalne tržišne cene naftnih derivata koje važe 24 sata.
  • 28.06.2022
Obeležen Dan Prištinskog univerziteta
Svečanom akademijom, danas je na Fakultetu tehničkih nauka obeležen Dan Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.
  • 28.06.2022
Osmaci polagali test iz matematike
Budući srednjoškolci su juče ispitom iz maternjeg jezika počeli polaganje male mature. Danas je test iz matematike, a u sredu kombinovani test. Završni ispit polaže se u 522 škole, od 1.260 koliko je bilo planirano, pošto je tako odlučeno iz bezbednosnih razloga.
  • 28.06.2022
Jovanović: Na pola sam puta da zaplačem
"Vidite i sami koliko je značajno čuti i doživeti ovakve trenutke pored ovoliko naroda na jednom ovako svetom mestu. Najviše sam, u suštini, pogođen i sve vreme sam na pola da zaplačem zbog ovih majki koje ovoliko dece rađaju i bore se da bi naša budućnost bila bolja i svetlija", rekao je u Gračanici trener i nekadašnji rukometni reprezentativac SR Jugoslavije Nedeljko Jovanović.
  • 28.06.2022
Vidovdanska priznanja majkama
Majkama sa četvoro i više dece su nakon liturgije u porti manastira Gračanice tradicionalno uručeni ordeni "Majka devet Jugovića".
  • 28.06.2022