Vesti
Društvo

Pomoć vlade zaobilazi manjinske zajednice zbog velike stope nezaposlenosti

Odluka vlade da pruži pomoć ljudima u privatnom sektoru je dobra, ali je loše što nije pronađen način da se pomogne manjinskim zajednicama gde je procenat nezaposlenih mnogo veći, smatra izvršni direktor nevladine organizacije Siri i Vizionit Veton Mujaj.
Pomoć vlade zaobilazi manjinske zajednice zbog velike stope nezaposlenosti
Ilustracija (Foto Pixabay.com)

„Ove sto evra za druge ljude, za studente, penzionere, privatnom sektoru su stvarno potrebe zbog poskupljena i krize, ali veoma je loše za ove što nisu zaposleni i nisu dobili tu pomoć. To treba biti i za druge nacionalnosti koje žive na Kosovo, jer je procenat nezaposlensesti kod manjinske zajednice mnogo veći. Vlada treba da nađe način što pre da pomogne tim ljudima, jer je njima najpotrebnije. Dobro je to što se uradili, ali treba svakako da se nađe način da se pomogne ljudima koji su nezaposleni i ljudima iz drugih zajednica gde je broj nezaposlenih mnogo veći i vlada mora naći način da pomogne“, rekao je Mujaj.

 Ministarstvo finansija saopštilo je da će prijava za podršku iz ove mere biti otvorena od 21. aprila do 20. maja 2022. godine.

„Zaposleni u javnom sektoru koji primaju platu iz državnog budžeta ne moraju da se prijavljuju jer će subvenciju dobiti sa aprilskom platom“, navodi se u saopštenju. Ovom merom Paketa za privredni preporod Vlada nudi podršku za sve radnike u privatnom sektoru sa paušalnim iznosom od 100 evra. Dakle, kao rezultat ove podrške, radnici u privatnom sektoru koji se kvalifikuju za beneficije i koji primaju primarnu platu do 1000 evra, dobiće iznos od 100 evra.Ostale vesti

Restoran u Prištini u znak protesta zabranio ’’ulazak bez viza’’ građanima EU
Jedan lokal u Prištini na ulazu je postavio tablu na kojoj piše da je zabranjen ulazak bez vize građanima Evropske unije.
  • 25.06.2022
KFOR donirao fotonaponske panele za ambulantu u Osojanu
Italijanski vojnici KFOR-a, regionalne komande Zapad, donirali su sistem fotonaponskih panela za ambulantu u Osojane.
  • 24.06.2022
Karadžić: Meštani Lapljeg Sela i Preoca najavljuju proteste zbog reke
Problemi koje meštanima opštine Gračanici stvaraju jalovina i smrad iz reke Gračanke danas su bili tema vanredne sednice SO Gračanica. Odbornik Ljubiša Karadžić kazao je da su meštani Lapljeg Sela i Preoca spremni na proteste. 
  • 24.06.2022
Studijski programi na Učiteljskom fakultetu u Leposaviću sve atraktivniji
Učiteljski fakultet Univerziteta u Prištini sa sedištem u Leposaviću ove godine upisuje novu generaciju studenata na osnovnim, master i doktorskim studijama.
  • 24.06.2022
Zubin Potok: Meštani sela Kovače 20 godina kubure sa strujom
Domaćinstva u selu Kovače u opštini Zubin Potok, već se godinama suočavaju sa problemom slabog napona električne energije. Prema rečima meštana, struja je toliko slaba da osnovni električni aparati vrlo često ne mogu da se koriste.
  • 24.06.2022
Polaganje završnog ispita
Iz Vlade Srbije je saopšteno da su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Kancelarija za IT i eUpravu obavili sve pripreme za polaganje završnog ispita na kraju osnovnog obrazovanja, koji će se za osmake održati 27, 28. i 29. juna.
  • 23.06.2022