Vesti
Društvo

Pomoć porodilištu u Gračanici: Da se bebe rađaju u boljim uslovima

Francuska humanitarna organizacija „Solidarnost za Kosovo“, u saradnji sa Eparhijom raško-prizrenskom, dodelila je medicinsku opremu porodilištu u Kliničko-bolničkom centru u Gračanici. Istu vid pomoći dobila su i porodilišta u Pasjanu i Kosovskoj Mitrovici.

Pomoć porodilištu u Gračanici: Da se bebe rađaju u boljim uslovima
Humanitarna organizacija ''Solidarnost za Kosovo'' dodelila medicinsku pomoć Porodilištu u Gračanici (Foto Kim)

Francuska humanitarna organizacija „Solidarnost za Kosovo“ ove godine je obezbedila medicinsku pomoć i sanitetsku opremu u vrednosti od 110 hiljada evra za tri srpska porodilišta na Kosovu: u Gračanici, Pasjanu i Kosovskoj Mitrovici.

Upravnik eparhijske Kancelarije za dobrotvorni rad otac Srđan Stanković je kazao da je pomoć od prijatelja „posebna čast i radost“.

„To je, zapravo, pokazatelj da naši prijatelji iz Francuske i širom Evrope ulažu u život Srba na Kosovu i Metohiji, što je zapravo i naša budućnost. To nas raduje u mnogo čemu, kao i svi ostali humanitarni projekti“

Humanitarna organizacija “Solidarnost za Kosovo” već je pomagala  zdravstvene ustanove na Kosovu i Metohiji, podsetio je Milovan Simijonović iz ovog udruženja.

„Prošle godine pomogli smo kovid bolnicu u Lapljem Selu, donacija je bila vredna preko 50 hiljada evra. Pomogli smo i mnoge domove zdravlja, ambulante, kupovali ambulantna vozila, pomogli bolnice u Pasjanu i Mitrovici“, rekao je on.

Simijonović je dodao da su sve pomenute donacije uspeli da obezbede uz pomoć 12 hiljada donatora iz Francuske.

„Cilj ovog projekta je da se naše bebe rađaju u lepšim i boljim uslovima“, naglasio je on.

Načelnica odeljenja neonatologije Ginekološko-akuserske klinike u Gračanici Slavica Majdevac je izrazila veliku zahvalnost na donaciji u ime svog kolektiva HO „Solidarnost za Kosovo“, njenom direktoru Arnou Gujonu i Kancelariji za dobrotvorni rad Eparhije raško-prizrenske.

„Za nas je najvažnija donacija topli sto. Dobili smo, pored toga, infuzivne pumpe i sterilizator. Ta pomoć će omogućiti nasim bebama topliji i sigurniji dolazak na ovaj svet, a nama ce omogućiti posao bez brige, sa opremom koju nismo imali. Ja sam ovde došla 2006. godine i uslovi su bili zaista teški, radili smo sa minimalnom opremom“, dodala je ona.

U porodilištu u Gračanici je od početka godine rođeno 25 beba. Prema procenama lekara, u naredne dve nedelje, na svet će stići još desetak mališana.Ostale vesti

Osmeh na dar: Širimo osmehe i motivišemo ljude da posete Kosovo

Humanitarna organizacija „Osmeh na dar“ funkcioniše već sedamnaest godina. "Imamo dva cilja, jedan je da ljudi koji žive na Kosovu i Metohiji osete da nisu zaboravljeni, a drugi da oni koji nisu nikada posetili KiM dođu i osete kako narod ovde zaista živi i nose ih u srcu tokom cele godine", rekli su u podkastu Radio Goraždevca Marko Lazarević i Aleksandar Trifunović.

  • 06.02.2023
Todić najavljuje zbor sa meštanima, novom odlukom o eksproprijaciji nisu obuhvaćeni groblje i crkva
U opštini Leposavić održan je još jedan sastanak, odnosno zbor sa vlasnicima parcela čiju eksproprijaciju zahteva kosovska vlada, a novi se najavljuje za večeras. Povod je nova odluka kosovske vlade koja je doneta pre tri dana. Ovom odlukom o eksproprijaciji nisu obuhvaćene parcele na kojima se nalazi crkva i groblje u selu Dren, potvrdio je za KoSSev predsednik PO opštine Leposavić, Zoran Todić.
  • 05.02.2023
Povratnička sela od juče bez struje
Povratnička sela Osojane, Koš, Žač, Šaljinovica, Suvi Lukavac i Tučep od juče su bez struje, saznaje Kim radio.
  • 05.02.2023
Usled nevremena načinjena šteta na elektro mreži
Jak vetar i nevreme tokom jučerašnjeg dana naneo je štetu elektro mreži u više delova Kosova, pokidane su žice i oštećene bandere. Najteže su pogođeni regioni Priština, Uroševac, Mitrovica i Peć, saopšteno je iz KEDS-a.
  • 05.02.2023

Na sednici Odbora za osobe sa posebnim potrebama SO Gračanica upućen je zahtev za obezbedjivanje boljih uslova i neophodnih sredstava za njihov život.

  • 03.02.2023
Odbor za javne službe održao je prvu vanrednu sednicu. Veće angažovanje opštinske inspekcije u sprečavanju stvaranja divljih deponija, obeležavanje belih traka i stanje na putevima, ali i učestale poplave, bile su teme zasedanja. 
  • 03.02.2023