Vesti
Društvo

“Pomoć je stigla do svih zajednica”

Kosovo je u protekla tri meseca koliko traje kriza izazvana koronavirusom od “Programa za razvoj Ujedinjenih Nacija” dobilo brojnu opremu i medicinski materijal. Najnovija pomoć UNDP-a je 40 mobilnih ventilatora.
“Pomoć je stigla do svih zajednica”
Maria Suoko (Foto Medija centar Čaglavica)

Glavna predstavnica UNDP-a na Kosovu Maria Suoko kaže da je ova organizacija tokom pandemije koronavirusa na Kosovu potpuno operativna. Zaposleni uglavnom rade od kuće, a UNDP je prema njenim rečima pružio ogromnu podršku borbi protiv Kovida 19, uglavnom kroz nabavku opreme.

„Definitivno naše najveće dostignuće je upravo nabavka 40 mobilnih ventilatora koja je omogućena uz podršku Norveške, Švajcarske i Luksemburga. Takođe smo nabavili i testove za Kovid 19, tako da smo pomogli u nabavci kritične opreme za zdravstveni sistem na Kosovu”, rekla je Maria Suoko.

Suoko napominje da je UNDP opremu i medicinski materijal uglavnom donirao preko Ministarstva zdravlja Kosova. Međutim ističe da je pomoć stigla do svih zajednica na Kosovu.

“U našem poslu vodimo se principom `ne ostavljamo nikog iza nas` vodimo računa da dođemo i do onih najudaljanijih. Sve naše pripreme uključuju i aktivnosti koje imaju nevećinsku komponentu i trudimo se da uvek bude tako. Ovo je ujedno i naša poruka kosovskim institucijama da svako mora da ima koristi od podrške koju mi dajemo”.

Predstavnica UNDP-a na Kosovu kaže da nije bilo lako doći do opreme, jer je koronavirus globalna pojava i svi su, kako je kazala, u isto vreme hteli opremu, za koju je istovremeno proizvodnja bila ograničena.

“U Evropi se proizvodilo samo za zemlje unutar EU. Na primer, današnja oprema proizvedena je u Kini i na ekspertskom je nivou. Letova je bilo takođe veoma retko, posebno CARGO letova, pa je oprema prvo stigla u EU… Oduzelo nam je puno vremena. Ovo je zajednički napor nas ovde i naše Kancelarije za nabavku”, kazala je Maria Suoko.

Pored svojih fondova UNDP je proteklih meseci imao finasijsku podršku i brojnih zemalja.

“Kada je u pitanju nabavka imamo vladu Luksemburga, vladu Švajcarske i vladu Norveške i oni su dali direktno finansiranje za nabavku medicinske opreme. U isto vreme dobili smo fondove iz naše centrale, takozvani fond za brze odgovore, koji nam je omogućio da trenutno pomognemo instutucijama. Takođe koristimo i centralne fondove koje pružaju naši glavni donatori”.

Maria Suoko je kazala da su zaposleni sa 10 odsto kapaciteta nedavno krenuli sa radom i u svojim kancelarijama. Prioritet ove organizacije je kako kaže zdravlje osoblja, a potpuni povratak zaposlenih na svoja radna mesta sa punim radnim vremenom očekuje posle leta.

Intervju sa glavnom predstavnicom UNDP-a na Kosovu realizovao je Medija centar uz podršku Kosovske fondacije za otvoreno društvo.

 Ostale vesti

Beograd: Protesti ispred Skupštine, policija bacila suzavac
Nekoliko hiljada ljudi protestuje ispred Skupstine Srbije zbog najavljenih mera radi sprečavanja širenja korona virusa i trodnevnog policijskog časa i uzvikuju „lopovi“ i „izlazite napolje“.
  • 07.07.2020
Četiri opštine na severu Kosova od večeras u karantinu
Zbog pogoršane epidemiološke situacije i povećanog broja slučajeva infekcije virusom korona, Krizni štabovi četiri opštine na severu Kosova doneli su odluku o zabrani kretanja i stavljanju u karantin ove opštine. Odluka stupa na snagu večeras.
  • 07.07.2020
Vučić: U Beogradu za vikend policijski čas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je situacija u Srbiji, posebno u Beogradu kritična, a za vikend će ponovo biti uveden policijski čas.
  • 07.07.2020
Ljubav u vreme korone nije zabranjena, ali svadbe jesu
Pandemija koronavirusa je i na Kosovu mnoge događaje, pa tako i venčanja, otkazala ili odložila za neko srećnije i bezbednije vreme. Matičari na centralnom Kosovu navode da je broj venčanih u periodu od marta do jula, u odnosu na isti period prošle godine, drastično opao.
  • 07.07.2020
Smenjen generalni direktor KBC Kosova
Upravni odbor Kliničko bolničkog centra Kosova (KBCK) u Prištini smenio je juče sa dužnosti generalnog direktor Basri Sejidua zbog, kako je saopšteno, nezadovoljavajućeg izvršavanja i neispunjavanja radnih obaveza.
  • 07.07.2020
Više scenarija za nastavu od septembra
U pripremi je više scenarija za kombinovanu nastavu koja bi od septembra mogla da počne u osnovnim i srednjim školama u Srbiji, rekao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.
  • 06.07.2020