Vesti
Društvo

"Pomno pratimo situaciju na Kosovu"

Generalna direktorka Uneska Odre Azule izjavila je da ta institucija Ujedinjenih nacija pomno prati situaciju u vezi sa misijom UN na Kosovu.
Ilustracija (Foto wallpaper222.com)

"Naši eksperti pomažu procese upravljanja dobrima svetske baštine koja su upisana u Listu opasnosti", kazala je Azule za Politiku.

Odgovarajući na pitanja beogradskog lista o zaštićenim spomenicima na Kosovu, neposredno po završetku njene prve zvanične posete Srbiji, bivša ministarka kulture Francuske je rekla da su ti objekti posebni, pre svega zbog svoje lepote.

Istovremeno, ona je rekla da Unesko deluje u jednom mnogo širem konceptu nego što je baština. "Unesko, to je i neprestana borba za kvalitetno, inkluzivno obrazovanje, to je rad u oblasti nauke i okeana, to je svetska laboratorija ideja, pre svega u humanističkim i društvenim naukama", kaže direktorka Uneska.

Ona je napomenula da je jedan težak, ali i ključni aspekt, aspekt zaštite i obnove baštine u konfliktnim ili postkonfliktnim zonama.

"Rekla bih da je važnost delovanja na tim mestima još veća. Zbog toga smo pokrenuli jednu veliku inicijativu međunarodne saradnje nazvanu "Oživljavanje duha Mosula", sa ciljem obnove ovog starog iračkog grada, izmučenog okupacijom Islamske države i ratnim nasiljem", rekla je, izmedju ostalog, Odre Azule.Ostale vesti

Kazne za nepoštovanje zdravstvenih mera u kafićima i restoranima
Vlasnici ugostiteljskih objekata u kojima se ne poštuju preporuke Ministarstva zdravlja Kosova tokom perioda pandemije Kovid 19, biće kažnjavani novčano, potvrdio je za RTV Kim direktor Odeljenja inspekcije u Opštini Gračanica Miloš Aritonović.
  • 02.06.2020
Kilometarske kolone na Jarinju
Na prelazu Jarinje već drugi dan su kilometarske kolone kamiona sa srpskim tablicama.
  • 01.06.2020
UNS: Priština da obezbedi slobodan protok srpskih štampanih medija
Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje zbog zabrane distribucije srpske štampe na teritoriji Kosova, koja je usledila posle odluke Vlade u Prištini da zabrani ulazak robe koja na sebi nema naznaku „Republika Kosova“ i poziva Prištinu da bez odlaganja obezbedi slobodan protok srpskih štampanih medija.
  • 01.06.2020
Život se vraća u normalu?
Odlukom Vlade Kosova od danas su počeli sa radom ugostiteljski objekti, škole, vrtići, a  ponovo je uspostavljen i međugradski saobraćaj. Početak rada kafića i restorana uticao je na to da u Gračanici danas bude mnogo više građana nego u prethodnom periodu. Olakšavajuće mere građani su shvatili kao „kraj pandemije“ pa većina više ne nosi maske i rukavice. Lekari šalju drugačije preporuke.
  • 01.06.2020
Počeli sa radom sudovi na Kosovu
Sudsko veće Kosova saopštilo je da je na osnovu ukidanja ograničenja kretanja od strane Ministarstva zdravlja i preporuka Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova odlučilo da počne sa radom danas, ali bez prisustva medija i javnosti, primenjujući preporuke NIJZ protiv Kovid-19.
  • 01.06.2020
Potpredsednik opštine Kamenica Bojan Stamenković rekao je u emisiji Slobodno srpski  da su međetnički odnosi na teritoriji opštine Kamenica dobri i da je, kako je kazao, ta opština  možda i najbolji primer suživota Srba i Albanaca na Kosovu. U ovoj opštini se, prema njegovim rečima, više ne gleda ko je Srbin, a ko je Albanac, već se svi građani  ravnopravno tretiraju i uzajamno pomažu.
  • 31.05.2020