Vesti
Društvo

Pomeranje sata umara i remeti san

Sat se u nedelju sa zimskog ponovo pomera na letnje računanje vremena, a četvrtina Nemaca kaže da su bar jednom posle takve promene imali zdravstvene probleme.
Pomeranje sata umara i remeti san
Ilustracija (Foto Pixabay)

Kod gotovo polovine su ti problem potrajali i do nedelju dana. Najčešće su se žalili na umor i iscrpljenost, praćene smetnjama sa snom i sa koncentracijom, pokazala je anketa agencije Forsa za zdravstveno osiguranje DAK - Zdravlje.

Anketa je pokazala da je za tri četvrtine ispitanih pomeranje sata suvišno i da bi to ukinuli. Više od polovine je za trajno letnje računanje. Sa takvim izborom su se, u prvom redu, saglasili zaposleni. Samo se 37 odsto učesnika ankete izjasnilo za zimsko vreme, što je u stvari normalno vreme.

U noći sa subote na nedelju kazaljke na satu se pomeraju sa dva na tri sata. Od tada u većini evropskih zemalja ponovo važi letnje vreme.

U Nemačkoj je u moderno doba letnje računanje vremena uvedeno 1980. kao odgovor naftnu krizu, da se uštedi energija. Prvobitno je to iz istih razloga učinjeno 1916. godine, u jeku Prvog svetskog rata, da bi se što bolje iskoristila dnevna svetlost, a sačuvao ugalj.

Letnje vreme je u tadašnju Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju prvi put stiglo 27. marta 1983. godine.

Leti kada su duži dani, sat se pomera tako da se jedan jutarnji čas "ukrade" i doda večeri - kako bi mrak pao kasnije.

To je, najpre, smislio američki političar i naučnik Bendžamin Frenklin, davne 1784. godine i kroz istoriju je model više puta praktikovan i suspendovan.

Evropska komisija (EK) je još 2018. predložila da se ukine sezonsko pomeranje sata, ali se države članice o tome nisu dogovorile.Ostale vesti

Forum srednjih stručnih škola: Roditelji zaključuju ocene
Članovi Foruma srednjih stručnih škola negodovali su zbog toga što, kako tvrde, u jednom broju stručnih škola nastavnici ne mogu da zaključe ocene i predlože odeljenskom veću pre nego što dobiju saglasnost roditelja da su zadovoljni zaključenom ocenom koje je njihovo dete dobilo.
  • 05.06.2023
Dani opštine Lipljan: Crkveno dvorište oaza mira i blagostanja
U porti crkve u Lipljanu, u kojoj se nalaze hram Vavedenja Presvete Bogorodice i Sveti Flora i Lavr, počeli su Dani opštine Lipljan. Okupili su se preostali lipljanci ali i meštani okolnih sela koji ovo dvorište doživljavaju kao jedinu oazu mira ali i mesto druženja u ovom gradiću.
  • 05.06.2023
Laplje Selo u pisanim izvorima
Laplje Selo se prvi put pominje u Gračaničkoj povelji (1314-1316) kojom je kralj Milutin svoj ktitorski hram bogato darivao posedima u okolini Prištine. Samo naselje i celokupni seoski atar su sve do otomanske okupacije bili manastirski posed.
  • 04.06.2023
Peti protest
Peti protest "Srbija protiv nasilja" održava se u Beogradu, tačno mesec dana od kada je 13-godišnjak ubio devet učenika i radnika obezbeđenja u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar". Građani se nalaze ispred Narodne skupštine, gde je postavljena bina odakle se okupljenima obraćaju govornici. Protest je počeo kompozicijom koju je komponovao ubijeni dečak u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar.
  • 03.06.2023
Lipljan, postavljena nova zastava SPC na zvonari

Trobojka Srpske pravoslavne crkve sa ocilima, kao i patrijaršijska zastava sa grbom, koja se postavlja samo u prazničnim danima, ponovo su od danas popodne postavljene na zvonaru crkve u Lipljanu odakle su zastavu nepoznati počinioci pre četiri dana strgli i odneli.

  • 03.06.2023
Zadušnice: Srbi u manjem broju posetili groblje u južnom delu Mitrovice
Danas su i Duhovske ili letnje zadušnice, koje po kalendaru Srpske pravoslavne crkve uvek padaju u subotu uoči Silaska Svetog duha na apostole.
  • 03.06.2023