Vesti
Društvo

Položen kamen temeljac za zgradu Učeničkog doma u Lešku

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Damjan Jović, prisustvovao je danas u Lešku polaganju kamena temeljca i početku radova na izgradnji Učeničkog doma u okviru Poljoprivredne škole Priština sa privremenim sedištem u Lešku, koju finansira Vlada Republike Srbije.
Položen kamen temeljac za zgradu Učeničkog doma u Lešku
Položen kamen temeljac za zgradu Učeničkog doma u Lešku (Foto: Most)

“Naš narod na severu Kosova i Metohije je prepoznao da je investicioni plan koji je pokrenut na inicijativu predsednika Aleksandra Vučića i Kancelarije za KiM velika razvojna prilika za sve naše ljude koji žive na ovim prostorima. Ovaj Učenički dom je najveća investicija koju ćemo ove godine realizovati na severu KiM. Ukupan iznos investicije je oko 237 miliona dinara”, rekao je Jović.

On je napomenuo da je cilj Vlade Srbije da zadrži mlade ljude na ovim prostorima , pruži im dobre uslove za život kako bi ostali i zasnovali porodice.

“Kada se ovaj objekat završi biće najreprezentativniji objekat te vrste u čitavoj Republici Srbiji”, naglasio je Jović.

Jović je rekao da je "Srbima na Kosovu i Metohiji stalo do toga da se sredina u kojoj žive razvija kao i da država Srbija bude što prisutnija na ovim prostorima".

“Trud i napor Vlade Republike Srbije vide naši ljudi i to je vlada kojoj naš narod na KiM veruje i znaju da na našu Vladu mogu i da se oslone”, zaključio je Jović.

Jović se osvrnuo i na, kako je rekao, kraće zadržavanje na administrativnom prelazu Jarinje i rekao "da je to nešto na šta smo navikli" i dodao da "takve stvari neće sprečiti ni Vladu Republike Srbije ni Kancelariju za Kosovo i Metohiju da bude sa svojim narodom ma kakav povod dolaska bio".

Polaganju kamena temeljca za Učenički dom u Lešku prisustvovao je i predsednik Privremenog organa opštine Leposavić Zoran Todić, koji je ovom prilikom naglasio "da je realizacija ove investicije veoma značajna za čitavu opštinu Leposavić i narod na Kosovu i Metohiji"..

“Ovaj projekat je regionalnog karaktera. Cilj je da školu u Lešku pohađaju deca sa čitavog prostora Kosova i Metohije, pa i šire”, rekao je Todić i dodao da ovaj projekat jača temelje srpskih institucija na Kosovu.

Todić je dodao da je ovaj projekat samo jedan u nizu predviđen investicionim planom.

“Jedan deo projekata je već uspešno završen zahvaljujući Vladi Republike Srbije, Kancelariji za KiM, a pre svega našem predsedniku Aleksandru Vučiću”, naglasio je Todić.Ostale vesti

U Zubinom Potoku postavljena cisterna sa dezinfekcionim sredstvom
U centru Zubinog Potoka postavljena je cisterna sa koje građani mogu uzeti sredstvo za dezinfekciju.
  • 07.04.2020
Štrpce: Dobrovoljna akcija „Dajte krv“
Akcija dobrovoljnog davanja krvi biće organizovana 8. i 9. aprila, u terminu od 09:00 do 13:00 časova u Štrpcu, u saradnji sa Zavodom za transfuziju iz Gračanice i Kosovske Mitrovice, kazao je u telefonskoj izjavi za RTV Kim sekretar Crvenog krsta iz Štrpca Ivica Pužić.
  • 06.04.2020
Vučić: Na Kosovo upućeno 248 kamiona robe
Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, izjavio je da je u prethodnih nekoliko dana na Kosovo upućeno 248 kamiona sa robom i dodao da tamo nema nestašice proizvoda.
  • 06.04.2020
Hleb za ugrožene od trgovca iz Gračanice
Trgovac iz Gračanice Igor Aritonović dostavljaće narednih mesec dana hleb, uz pomoć volontera, ugroženim porodicama. Osnovna životna namirnica će danas biti podeljena stanovnicima Kontejnerskog naselja u Gračanici i naselja Bergen u Ugljaru.
  • 06.04.2020
Dostava hrane i lekova na biciklima
Video klip o distribuciji hrane na biciklima koji su osmislili članovi NVO Mlada aktivna Gračanica osvojio je treće mesto na takmičenju „Hakuj krizu na Kosovu“. „Naša ideja proglašena je najboljom u oblasti „Budućnost poslovanja i ekonomije“, kaže za RTV Kim Petar Đorđević.
  • 06.04.2020
Kosovski Trust za jedan dan izgubio 12,8 miliona evra
Kriza na globalnim finansijskim tržištima, zbog pandemije koronavirusa, uticala je i na novac kosovskih poreskih obveznika koji se čuvaju u Fondu penzijske štednje. Za samo jedan dan, Fond je izgubio više od 12,8 miliona evra investicija, prenosi Koha Ditore.
  • 06.04.2020