Vesti
Društvo

Položen kamen temeljac za zgradu Učeničkog doma u Lešku

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Damjan Jović, prisustvovao je danas u Lešku polaganju kamena temeljca i početku radova na izgradnji Učeničkog doma u okviru Poljoprivredne škole Priština sa privremenim sedištem u Lešku, koju finansira Vlada Republike Srbije.
Položen kamen temeljac za zgradu Učeničkog doma u Lešku
Položen kamen temeljac za zgradu Učeničkog doma u Lešku (Foto: Most)

“Naš narod na severu Kosova i Metohije je prepoznao da je investicioni plan koji je pokrenut na inicijativu predsednika Aleksandra Vučića i Kancelarije za KiM velika razvojna prilika za sve naše ljude koji žive na ovim prostorima. Ovaj Učenički dom je najveća investicija koju ćemo ove godine realizovati na severu KiM. Ukupan iznos investicije je oko 237 miliona dinara”, rekao je Jović.

On je napomenuo da je cilj Vlade Srbije da zadrži mlade ljude na ovim prostorima , pruži im dobre uslove za život kako bi ostali i zasnovali porodice.

“Kada se ovaj objekat završi biće najreprezentativniji objekat te vrste u čitavoj Republici Srbiji”, naglasio je Jović.

Jović je rekao da je "Srbima na Kosovu i Metohiji stalo do toga da se sredina u kojoj žive razvija kao i da država Srbija bude što prisutnija na ovim prostorima".

“Trud i napor Vlade Republike Srbije vide naši ljudi i to je vlada kojoj naš narod na KiM veruje i znaju da na našu Vladu mogu i da se oslone”, zaključio je Jović.

Jović se osvrnuo i na, kako je rekao, kraće zadržavanje na administrativnom prelazu Jarinje i rekao "da je to nešto na šta smo navikli" i dodao da "takve stvari neće sprečiti ni Vladu Republike Srbije ni Kancelariju za Kosovo i Metohiju da bude sa svojim narodom ma kakav povod dolaska bio".

Polaganju kamena temeljca za Učenički dom u Lešku prisustvovao je i predsednik Privremenog organa opštine Leposavić Zoran Todić, koji je ovom prilikom naglasio "da je realizacija ove investicije veoma značajna za čitavu opštinu Leposavić i narod na Kosovu i Metohiji"..

“Ovaj projekat je regionalnog karaktera. Cilj je da školu u Lešku pohađaju deca sa čitavog prostora Kosova i Metohije, pa i šire”, rekao je Todić i dodao da ovaj projekat jača temelje srpskih institucija na Kosovu.

Todić je dodao da je ovaj projekat samo jedan u nizu predviđen investicionim planom.

“Jedan deo projekata je već uspešno završen zahvaljujući Vladi Republike Srbije, Kancelariji za KiM, a pre svega našem predsedniku Aleksandru Vučiću”, naglasio je Todić.Ostale vesti

Nova isporuka pomoći EU Kosovu

Šefica Kancelarije i specijalna predstavnica EU na Kosovu, Natalija Apostolova, isporučiće danas 6.000 kompleta testova za Kovid-19, 90 bolničkih kreveta, preko 67.000 respiratornih maski i drugu medicinsku opremu kosovskom Ministarstvu zdravlja, kao vid podrške zdravstvenom sistemu u borbi protiv korona virusa.

  • 02.07.2020
Kosovska vlada usvojila nove mere zaštite od širenja koronavirusa
Kosovski ministar zdravlja Armend Zemaj predložio je danas vladi paket novih mera za suzbijanje širenja koronavirusa. Među usvojenim merama, najviše je onih koje se odnose na institucije i biznise.
  • 01.07.2020
Počelo potpisivanje peticija u Novom Badovcu i Sušici
Meštani Novog Badovca i Sušice, nakon protesta prošle subote zbog višednevne nestašice vode, počeli su sa potpisivanjem peticije koju će uručiti Regionalnoj kompaniji za vodosnabdevanje „Priština“. Prikupljeno je 250 potpisa, a potpisivanje se nastavlja i dalje. Stanovnici Novog Badovca potpisuju i posebnu peticiju koju nameravaju da upute Opštini Gračanica.
  • 01.07.2020
Nastava na daljinu i u septembru?
Ministar prosvete Republike Srbije Mladen Šarčević izjavio da bi bilo pošteno da se Ministarstvo pripremi za održavanje nastave na daljinu u septembru.
  • 01.07.2020
Gračanica: “Nije svejedno”, a kafići puni
Uprkos povećanom broju zaraženih u srpskim sredinama na Kosovu poslednjih dana, život na centralnom Kosovu se, na prvi pogled, odvija uobičajenim ritmom. Kafići su puni, a deluje da su na oprezu samo stariji građani.
  • 30.06.2020
Mediji na Kosovu u doba korone: Više publike - manje prihoda
Nedostupnost sagovornika iz zdravstvenih ustanova, problem sa prevodom na srpski jezik i nedostatak fondova za projektno finaniranje, glavni su problemi mnogih srpskih medija na Kosovu, tokom krize izazvane pandemijom koronavirusa. Kako se mediji suočavaju sa ovim, ali i ostalim problemima i koja je uloga i značaj medija tokom pandemije, istraživale su kolege iz Medija centra u Čaglavici.
  • 30.06.2020