Vesti
Društvo

Položen kamen temeljac za zgradu Učeničkog doma u Lešku

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Damjan Jović, prisustvovao je danas u Lešku polaganju kamena temeljca i početku radova na izgradnji Učeničkog doma u okviru Poljoprivredne škole Priština sa privremenim sedištem u Lešku, koju finansira Vlada Republike Srbije.
Položen kamen temeljac za zgradu Učeničkog doma u Lešku
Položen kamen temeljac za zgradu Učeničkog doma u Lešku (Foto: Most)

“Naš narod na severu Kosova i Metohije je prepoznao da je investicioni plan koji je pokrenut na inicijativu predsednika Aleksandra Vučića i Kancelarije za KiM velika razvojna prilika za sve naše ljude koji žive na ovim prostorima. Ovaj Učenički dom je najveća investicija koju ćemo ove godine realizovati na severu KiM. Ukupan iznos investicije je oko 237 miliona dinara”, rekao je Jović.

On je napomenuo da je cilj Vlade Srbije da zadrži mlade ljude na ovim prostorima , pruži im dobre uslove za život kako bi ostali i zasnovali porodice.

“Kada se ovaj objekat završi biće najreprezentativniji objekat te vrste u čitavoj Republici Srbiji”, naglasio je Jović.

Jović je rekao da je "Srbima na Kosovu i Metohiji stalo do toga da se sredina u kojoj žive razvija kao i da država Srbija bude što prisutnija na ovim prostorima".

“Trud i napor Vlade Republike Srbije vide naši ljudi i to je vlada kojoj naš narod na KiM veruje i znaju da na našu Vladu mogu i da se oslone”, zaključio je Jović.

Jović se osvrnuo i na, kako je rekao, kraće zadržavanje na administrativnom prelazu Jarinje i rekao "da je to nešto na šta smo navikli" i dodao da "takve stvari neće sprečiti ni Vladu Republike Srbije ni Kancelariju za Kosovo i Metohiju da bude sa svojim narodom ma kakav povod dolaska bio".

Polaganju kamena temeljca za Učenički dom u Lešku prisustvovao je i predsednik Privremenog organa opštine Leposavić Zoran Todić, koji je ovom prilikom naglasio "da je realizacija ove investicije veoma značajna za čitavu opštinu Leposavić i narod na Kosovu i Metohiji"..

“Ovaj projekat je regionalnog karaktera. Cilj je da školu u Lešku pohađaju deca sa čitavog prostora Kosova i Metohije, pa i šire”, rekao je Todić i dodao da ovaj projekat jača temelje srpskih institucija na Kosovu.

Todić je dodao da je ovaj projekat samo jedan u nizu predviđen investicionim planom.

“Jedan deo projekata je već uspešno završen zahvaljujući Vladi Republike Srbije, Kancelariji za KiM, a pre svega našem predsedniku Aleksandru Vučiću”, naglasio je Todić.Ostale vesti

Vlasta Cenić: Sve je u jeziku, dijalekat je naša lična karta
Profesor srpskog jezika i književnosti i jedan od najpoznatijih pisaca za decu i pesnika koji stvaraju na prizrensko - timočkom dijalektu Vlasta Cenić održao je u Domu kulture "Gračanica" književni čas. On je, kazujući poeziju, prisutnima ispričao priču u stihovima o svom rođenju, porodici i životu. 
  • 27.03.2023
Akcija čišćenja crkvene porte i groblja u selu Smać kod Prizrena

Uz blagoslov paroha prizrenskog jereja Jovana Radića, grupa meštana iz sela Smać, Srbica, Zoić i Novake okupila se juče u Smaću kako bi očistili portu crkve Sv. Ilije koja je minirana 1999. godine. Kao i groblje na kojima su sahranjeni njihovi bližnji, a čiji su spomenici skoro svi polomljeni i oskrnavljeni.

  • 26.03.2023
Gračanica: Radionica za programiranje za učenike viših razreda osnovnih škola
U Interaktivnom multimedijalnom centru smeštenom u zgradi Narodne biblioteke u Gračanici održava se radionica za programiranje. Podeljeni u devet grupa, učenici sedmog i osmog razreda, izrađuju projekte koje će predstaviti na kraju ove obuke u junu.
  • 25.03.2023
Pomeranje sata umara i remeti san
Sat se u nedelju sa zimskog ponovo pomera na letnje računanje vremena, a četvrtina Nemaca kaže da su bar jednom posle takve promene imali zdravstvene probleme.
  • 23.03.2023
Raspisan 20. konkurs za Betinu fotografiju godine
Novinska agencija Beta raspisala je regionalni konkurs za najbolju medijsku fotografiju pod nazivom "Betina fotografija godine". Poziv je otvoren za profesionalne fotoreportere sa fotografijama snimljenim na prostoru jugoistočne Evrope u periodu od 1. juna 2022. do 28. februara 2023. godine.
  • 23.03.2023
Subvencije u cilju poboljšanja rada preduzeća na severu Kosova

Zahvaljujući subvencijama Kancelarije za Kosovo i Metohiju manastir Duboki Potok dobio je opremu za unapređenje manastirske ekonomije: kazane za proizvodnju rakije i cisterne za skladištenje, opremu za destileriju, stabilizator za rakiju, etiketirku i drugu neophodnu opremu za unapređenje proizvodnje.

  • 23.03.2023