Vesti
Društvo

Položen kamen temeljac za obdanište u Goraždevcu

Mališani iz Goraždevca bi od naredne godine trebalo da dobiju zgradu obdaništa i mnogo bolje uslove u kojima će provoditi vreme. Kamen temeljac povodom početka izgradnje položili su pomoćnica direktora kancelarije za Kosovo i Metohiju Jelena Stojković, predsednik Privremenog organa za Peć Miloš Dimitrijević i vladika raško-prizrenski Teodosije.

Položen kamen temeljac za obdanište u Goraždevcu
Polaganje kamena temeljca za novo obdanište u Goraždevcu (Foto Radio Goraždevac)

Mesec dana nakon potpisivanja ugovora i zvanično počinje izgradnja obdaništa u Goraždevcu. Projekat koji je vredan 35 miliona dinara finansira Kancelarija za Kosovo i Metohiju, a zemljiše je obezbedila Eparhija rasko-prizrenska.

"Zajedno sa svojim narodom i sa svojom državom eparhija se trudi da doprinese opstanku i životu na Kosovu i Metohiji", rekao je vladika Teodosije.

„Obnavljamo crkve, obnavljamo domove, evo danas ovde je postavljen kamen temeljac za obdaniste, za najmladje. To je znak da ce se deca ovde rađati da će se ovo selo obnavljati i da ćemo u budućnosti biti ono što smo i sada i što smo i bili“, kazao je vladika pred okupljenima.

U vrtiću, kada bude izgrađen bice smešteno do 60 dece, kazala je pomoćnica direktora kancelarije za Kosovo i Metohiju Jelena Stojković.

„Ova sredina dugo čeka jedan ovakav objekat, zaslužila ga je. Čestitam predsedniku, preosvećenom vladiki i svim porodicama na ovom objektu koji danas počinje sa izgradnjom. Ovo nije obican kamen temeljac, danas smo uz blagoslov vladike polozili kamen temeljac za objekat koji ima veliku simboliku i simbolizuje napredak, simbolizuje bolji život, podmadak“, navela je Stojkovićeva.

Predsednik PO za Peć Miloš Dimitrijević rekao je da moramo da podržimo život kako bi mogli da opstanemo na ovim prostorima. On je dodao da je kao čovek koji nije napustao Goraždevac, danas najviše srećan.

„Imati crkvu i državu Srbiju uz sebe je veliki blagoslov i naš narod koji živi ovde trebalo bi da bude svestan koliko je to važno za našu dalju borbu i život svih nas. Zato kažem da sam danas najviše srećan jer današnji dan predstavlja ulaganje u život ovde, a života u budućnosti bez dece nema“, istakao je Dimitrijević.

On je izrazio nadu da će izvođač radova svoj posao obaviti kvalitetno, te da će na proleće ovaj objekat biti svečano otvoren na radost dece iz ovog mesta. Polaganju kamena temeljca za novo obdanište prisustvovalo je oko stotitanak građana i dece.Ostale vesti

Počeo Velikogospojinski post
Za pravoslavne hrišćanske vernike počeo je dvonedeljni Velikogospojinski post. Ustanovljen je kako bi se svi sećali Presvete Bogorodice i tražili molitveno zastupništvo od nje. Post se završava 28. avgusta po novom kalendaru, na Veliku Gospojinu.
  • 14.08.2022
Gračanica: Letnji bioskop na otvorenom

Dom kulture Gračanica organizuje Filmsko leto za mlade prikazivanjem filmova na otvorenom. 

  • 14.08.2022
Šta se dešava sa 70 radnih mesta u srpskim zdravstvenim ustanovama na Kosovu?
Osam zdravstvenih ustanova koje na Kosovu rade u srpskom sistemu, raspisale su u martu ove godine konkrus za prijem oko 70 radnika. Međutim, ni posle pet meseci nije objavljeno ko je dobio posao, a jedna ustanova je u međuvremenu poništila konkurs.
  • 12.08.2022
Batuse: Za 15 minuta izgorela polovina petogodišnjeg truda
Požar u voćnjaku porodice Simonović u selu Batusu kraj Kosova Polja je planuo u četvrtak, 11. avgusta, oko 16.00 časova. Polovina voćnjaka je stradala za 15 minuta, a pet godina truda i rada je uloženo da se on podigne.
  • 12.08.2022
Mladi u Srbiji: Protiv sankcija Rusiji, ali za selidbu u Zapadnu Evropu
Dok je većina mladih protiv osude Rusije zbog rata u Ukrajini, samo 11 odsto njih ne želi da se odseli iz zemlje, pokazalo je istraživanje Krovne organizacije mladih Srbije.
  • 12.08.2022
Benzin u Srbiji pojeftinio četiri, a dizel dva dinara
Benzin BMB 95 i evrodizel biće jeftiniji za četiri, odnosno dva dinara po litru do sledećeg petka, 19. avgusta.
  • 12.08.2022