Vesti
Društvo

Položen kamen temeljac za obdanište u Goraždevcu

Mališani iz Goraždevca bi od naredne godine trebalo da dobiju zgradu obdaništa i mnogo bolje uslove u kojima će provoditi vreme. Kamen temeljac povodom početka izgradnje položili su pomoćnica direktora kancelarije za Kosovo i Metohiju Jelena Stojković, predsednik Privremenog organa za Peć Miloš Dimitrijević i vladika raško-prizrenski Teodosije.

Položen kamen temeljac za obdanište u Goraždevcu
Polaganje kamena temeljca za novo obdanište u Goraždevcu (Foto Radio Goraždevac)

Mesec dana nakon potpisivanja ugovora i zvanično počinje izgradnja obdaništa u Goraždevcu. Projekat koji je vredan 35 miliona dinara finansira Kancelarija za Kosovo i Metohiju, a zemljiše je obezbedila Eparhija rasko-prizrenska.

"Zajedno sa svojim narodom i sa svojom državom eparhija se trudi da doprinese opstanku i životu na Kosovu i Metohiji", rekao je vladika Teodosije.

„Obnavljamo crkve, obnavljamo domove, evo danas ovde je postavljen kamen temeljac za obdaniste, za najmladje. To je znak da ce se deca ovde rađati da će se ovo selo obnavljati i da ćemo u budućnosti biti ono što smo i sada i što smo i bili“, kazao je vladika pred okupljenima.

U vrtiću, kada bude izgrađen bice smešteno do 60 dece, kazala je pomoćnica direktora kancelarije za Kosovo i Metohiju Jelena Stojković.

„Ova sredina dugo čeka jedan ovakav objekat, zaslužila ga je. Čestitam predsedniku, preosvećenom vladiki i svim porodicama na ovom objektu koji danas počinje sa izgradnjom. Ovo nije obican kamen temeljac, danas smo uz blagoslov vladike polozili kamen temeljac za objekat koji ima veliku simboliku i simbolizuje napredak, simbolizuje bolji život, podmadak“, navela je Stojkovićeva.

Predsednik PO za Peć Miloš Dimitrijević rekao je da moramo da podržimo život kako bi mogli da opstanemo na ovim prostorima. On je dodao da je kao čovek koji nije napustao Goraždevac, danas najviše srećan.

„Imati crkvu i državu Srbiju uz sebe je veliki blagoslov i naš narod koji živi ovde trebalo bi da bude svestan koliko je to važno za našu dalju borbu i život svih nas. Zato kažem da sam danas najviše srećan jer današnji dan predstavlja ulaganje u život ovde, a života u budućnosti bez dece nema“, istakao je Dimitrijević.

On je izrazio nadu da će izvođač radova svoj posao obaviti kvalitetno, te da će na proleće ovaj objekat biti svečano otvoren na radost dece iz ovog mesta. Polaganju kamena temeljca za novo obdanište prisustvovalo je oko stotitanak građana i dece.Ostale vesti

Neradni dan na Kosovu

Kosovske institucije neće danas raditi zbog toga što je državni praznik Albanije proglašen i za praznik na Kosovu.

  • 29.11.2021
Priština: Vijori se zastava sa likovima Hašima Tačija i Kadrija Veseljija

Povodom Dana nezavisnosti Albanije i albanske zastave, u blizini Univerzitetskog kliničkog centra u Prištini, postavljena je velika zastava sa likovima Hašima Tačija i Kadrija Veseljija, kao i amblemom OVK.

  • 28.11.2021
Dan zastave Albanije-neradni dan na Kosovu
Albanija danas slavi 109 godina od proglašenja nezavisnosti. Ovaj datum uveliko se obeležava i na Kosovu, te će ponedeljak biti neradni dan za sve institucije.
  • 28.11.2021
Komandant KFOR-a sa vladikom Teodosijem o bezbednosti i međusobnoj toleranciji

Komandant Kfora general-major Ferenc Kajari je razgovarao sa vladikom raško-prizrenskim Teodosijem, naveli su iz ove misije na svom zvaničnom Fejsbuk profilu.

  • 26.11.2021
UNS o izmeni Krivičnog zakonika i zaštiti novinara
Okrugli sto koji je Udruženje novinara Srbije juče organizovalo u Novom Sadu pod nazivom „Izmene Кrivičnog zakonika između potvrde i osporavanja – mogu li se novinari izboriti za bolju zaštitu“ potvrdio je da je novinarima i medijskim radnicima potrebna bolja krivično-pravna zaštita. Učesnici su se složili da je na predloženom Nacrtu izmena i dopuna Кrivičnog zakonika koji je u javnoj raspravi potrebno još raditi i da u ovom obliku ne bi trebalo da bude usvojen.
  • 26.11.2021
Ambasadorka Srbije izabrana za predsedavajuću Izvršnog saveta Uneska

Ambasadorka Srbije pri Unesku Tamara Rastovac Siamašvili je izabrana za predsedavajuću Izvršnog saveta Uneska na period od dve godine. 

  • 26.11.2021