Policijski sindikat najavio da neće stupati u štrajk, od protesta odustali i radnici prosvete

Uprkos najavama predsednika tri kosovska sindikata – zdravstvenih i prosvetnih radnika i radnika policije – do masovnih protesta zbog suspendovanja Zakona o platama od strane kosovskog Ustavnog suda, danas ipak nije došlo, a kako sada najavljuju, neće ih ni biti.

Podeli ovaj članak sa:
 • Priština (Foto arhiva Kim)

Kosovski Ustavni sud, odobrio je juče predlog Ombudsmana i kao privremenu meru potpuno obustavio sprovođenje Zakona o platama zbog čega će radnici dela javnog sektora na Kosovu ostati bez planiranog povećanja plata u decembru. Mera će biti na snazi do 30. marta 2020, a odobren je i zahtev sudskog izvestioca da se ovaj Zakon prosledi Venecijanskoj komisiji na razmatranje.

Protiv ovog scenarija upozoravali su predstavnici Udruženja zdravstvenih sindikata na Kosovu, Jedinstvenog sindikata radnika obrazovanja, kulture i nauke i Policijskog sindikata Kosova, preteći štrajkom 60.000 radnika koji će, kako tvrde, biti pogođeni odlaganjem sprovođenja zakona.

Međutim u danas najavljenom dvočasovnom štrajku upozorenja obrazovnih institucija učestvovalo je svega 15 od 1116 obrazovnih institucija, javlja Kallxo, prenoseći i navode predsednika ovog sindikata Rahmana Jašaraja da u ponedeljak uopšte neće biti protesta.

Slično, iz Policijskog sindikata su najavili da, imajući u vidu trenutnu situaciju na Kosovu, neće stupati u štrajk do konačne odluke Ustavnog suda, javlja Koha.

„Odluka je doneta na osnovu toga što Policija Kosova, kao institucija koja sprovodi zakon, ne interpretira niti komentariše odluke sudova Republike Kosova, ali tražimo od Ustavnog suda da pitanje Zakona o platama razmatra kao prioritetno“, navodi se u obaveštenju Policijskog sindikata, prenosi Koha.

Ipak, iznose i zahtev da se sve obaveze proistekle iz ovog zakona retroaktivno isplate i to od datuma stupanja zakona na snagu, odnosno 1. decembra.

Policijski sindikat podsetio je u saopštenju institucije i na svoje dugogodišnje zahteve – uspostavljanje zdravstvenog, životnog i osiguranja od nesrećnih slučaja, usvajanje Zakona o penzionisanju pripadnika Kosovske policije i isplatu putnih troškova za pripadnike policije.

Ostale vesti

 • Priština od jutros među deset najzagađenijih gradova

  Priština od jutros među deset najzagađenijih gradova

  Ni Kosovo poslednjih nedelja nije izuzeto od zagađenosti vazduha. Prema podacima sa sajta Er Vižual (Air Visual) koji se bavi procenom kvaliteta vazduha, Priština je oko podneva bila na petom mestu po zagađenosti u svetu. „Zagađenost je prisutna, pogotovo čestice PM 2,5 i PM 10 koje su štetne za stanovništvo“, kaže za RTV Kim profesor meteorologije Sulj Tahirsuljaj.

 • Nova krađa u Čaglavici, obijena prodavnica rasvete

  Nova krađa u Čaglavici, obijena prodavnica rasvete

  Dva sata iza ponoći u Čaglavici je obijena prodavnica rasvete koja se nalazi tik do porodice Dekić koja je opljačkana pre dva dana. Iako je ovaj objekat pod video nadzorom i zaštićen sigurnosnim sistemom, lopovi su uspeli da razbiju staklena vrata i ukradu kasu sa novcem.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane