Vesti
Društvo

Policijski sindikat najavio da neće stupati u štrajk, od protesta odustali i radnici prosvete

Uprkos najavama predsednika tri kosovska sindikata – zdravstvenih i prosvetnih radnika i radnika policije – do masovnih protesta zbog suspendovanja Zakona o platama od strane kosovskog Ustavnog suda, danas ipak nije došlo, a kako sada najavljuju, neće ih ni biti.
Policijski sindikat najavio da neće stupati u štrajk, od protesta odustali i radnici prosvete
Priština (Foto arhiva Kim)

Kosovski Ustavni sud, odobrio je juče predlog Ombudsmana i kao privremenu meru potpuno obustavio sprovođenje Zakona o platama zbog čega će radnici dela javnog sektora na Kosovu ostati bez planiranog povećanja plata u decembru. Mera će biti na snazi do 30. marta 2020, a odobren je i zahtev sudskog izvestioca da se ovaj Zakon prosledi Venecijanskoj komisiji na razmatranje.

Protiv ovog scenarija upozoravali su predstavnici Udruženja zdravstvenih sindikata na Kosovu, Jedinstvenog sindikata radnika obrazovanja, kulture i nauke i Policijskog sindikata Kosova, preteći štrajkom 60.000 radnika koji će, kako tvrde, biti pogođeni odlaganjem sprovođenja zakona.

Međutim u danas najavljenom dvočasovnom štrajku upozorenja obrazovnih institucija učestvovalo je svega 15 od 1116 obrazovnih institucija, javlja Kallxo, prenoseći i navode predsednika ovog sindikata Rahmana Jašaraja da u ponedeljak uopšte neće biti protesta.

Slično, iz Policijskog sindikata su najavili da, imajući u vidu trenutnu situaciju na Kosovu, neće stupati u štrajk do konačne odluke Ustavnog suda, javlja Koha.

„Odluka je doneta na osnovu toga što Policija Kosova, kao institucija koja sprovodi zakon, ne interpretira niti komentariše odluke sudova Republike Kosova, ali tražimo od Ustavnog suda da pitanje Zakona o platama razmatra kao prioritetno“, navodi se u obaveštenju Policijskog sindikata, prenosi Koha.

Ipak, iznose i zahtev da se sve obaveze proistekle iz ovog zakona retroaktivno isplate i to od datuma stupanja zakona na snagu, odnosno 1. decembra.

Policijski sindikat podsetio je u saopštenju institucije i na svoje dugogodišnje zahteve – uspostavljanje zdravstvenog, životnog i osiguranja od nesrećnih slučaja, usvajanje Zakona o penzionisanju pripadnika Kosovske policije i isplatu putnih troškova za pripadnike policije.Ostale vesti

Uručeni indeksi brucošima 51. generacije studenata PU
Svečano uručenje indeksa brucošima 51. generacije studenata Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, održano je danas u amfiteatru Fakulteta tehničkih nauka.
  • 01.10.2020
KM: Usvojen predlog o zamrzavanju procesa uklanjanja objekata
Predlog o zamrzavanju procesa uklanjanja privremenih i nelegalnih objekata sa javnih površina, usvojen je do daljeg na današnjoj vanrednoj sednici Skupštine opštine Severna Mitrovica.
  • 01.10.2020
Deca iz Vojvodine poslala poklone vršnjacima na Kosovu
Već sedam godina učenici osnovnih i srednjih škola iz Južnobačkog okruga šalju pakete školskog pribora za svoje vršnjake na Kosovu. Poklone je deci u Dobrotinu, Batusu, Ugljaru i Donjoj Brnjici, uručio načelnik okruga Milan Novaković.
  • 01.10.2020
Odložena svečanost zbog odsustva Šarčevića
Zbog sprečenosti dolaska ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije Mladena Šarčevića, najavljene aktivnosti na Univerzitetu u Prištini, planirane za danas, se otkazuju, saopšteno je iz kabineta rektora.
  • 01.10.2020
Policija demantuje pokušaj otmice dečaka iz Plemetine
Kosovska policija demantovala je medijske navode da je u Plemetini kod Obilića pokušana otmica srpskog dečaka.
  • 01.10.2020
Penjanje na Berim za malog Vukašina
Organizacija Outdoor In iz Zubinog Potoka pridružila se humanitarnoj akciji sakupljanja novčanih sredstava za lečenje malog Vukašina Zdravkovića iz Štrpca organizovanjem penjanje na Via Ferratu Berim, u nedelju, 4. oktobra.
  • 01.10.2020