Vesti
Društvo

Policija u Gračanici: Bezbednosna situacija stabilna

Uprskos nedavnom pokušaju ubistva Srbina ispred diskoteke u Gračanici, iz lokalne Policijske stanice tvrde da je bezbednosna situacija u opštini Gračanica stabilna. Na sednici Odbora za zajednice u SO Gračanica je rečeno da je u prethodnom mesecu zabeležen povećan broj slučajeva nasilja u porodici.

Policija u Gračanici: Bezbednosna situacija stabilna
Sednica Odbora za zajednice Skupštine opštine Gračanica (Foto Kim)

Glavna tema sednice Odobra za zajednice u Skupštini opštine Gračanica bila je bezbednosna situacija u ovoj lokalnoj samoupravi.

Svetlana Kapetanović, službenica u Policijskoj stanici Gračanice navela je da je tokom prethodnog meseca zabeleženo nekoliko slučajeva nasilja u porodici u ovoj opštini.

„Više slučajeva nasilja u porodici je zabeležen je u zoni odgovornisti Policijske stanice Gračanice što je veoma zabrinjavajuće“, rekla je ona.

Kazala je da je bezbednosna situacija stabilna ali se osvrnula na nedavni slučaj ranjavanja Ljubomira Mirića ispred diskoteke u Gračanici.

„Što se tiče navedenog slučaja on je otvoren, prosleđen je regoinalnoj istrazi. Počinilac je uhapšen, zadržan je 48 sati i dalje je sve na tužilaštvu“, dodala je.

Podsetimo, prošle subote ispred diskoteke u Gračanici Albanac Dž. I. ranio je Ljubomira Mirića, nakon čega je uhapšen.

Albanska deca bez školskog prevoza

Na sednici je bilo reči i o drugim problemima u opštini. Član odbora za zajednice Fljorim Bajram naveo je da deca albanske nacionalnisti koji žive u Radevu, Lepini i Skulanevu a nastavu pohađaju u osnovnoj i srednjim školama u Lipljanu nemaju obezbeđen prevoz.

„Ovaj problem je od prošle godine, i dalje ništa nije rešeno, deca i dalje ne idu u školu. Zamolio bih sve nadležne organe koji se bave ovim problemom da ga što pre reše kako bi se deca vratila u školu i pohađala redovno nastavu. Pošto nismo u mogućnosti da 12 kilometara vozimo decu u školu, zamolim bih da se taj slučaj reši“, rekao je Bajram.

Na autobuskom stajalištu u blizini Srednjoškolskog centra u Lapljem Selu postavljena je saobraćajna signalizacija čime je poboljšana bezbednost dece kazala je Svetlana Kapetanović, službenice u Policijskoj stanici Gračanice. Ona je najavila predavanja o bezbednosti u saobraćaju koja će biti održana sledećeg meseca u školama.

„Predavanja su planirana za ovaj mesec, ali zbog reorganizacije posla u stanici morali smo da pomerimo za novembar meseca“, dodala je Kapetanovićeva.

Sedma redovna sednica Odbora za zajednice održana je uz prisustvo predstavnika KFOR-a i UNMIK-a.Ostale vesti

Gračanica: Albanac pušta stoku na pašu na novom groblju
B.I. iz Gračanice koji je jutros obišao grob svoje majke na novom gračaničkom groblju na Padalištu zatekao je stado krava i koza, koje je prema njegovim rečima na pašu izveo Albanac, najverovatnije iz okolnih mesta.
  • 04.12.2022
PIK predlaže suspenziju četiri policajca u vezi sa ubistvom trudnice
Policijski inspektorat Kosova (PIK) predložio je suspenziju četiri policajca u vezi sa ubistvom trudnice u Prištini.
  • 03.12.2022
Rana detekcija i sistematski odgovor ključni problemi invalida

Rana detekcija i sistematski odgovor, ključni su problemi sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom, ocenjuje za Radio Kontakt Plus, šefica Kancelarije UNICEF-a za mitrovički region, Ivana Milosavljević, povodom Dana osoba sa invaliditetom.

  • 03.12.2022
Sudski savet Kosova odlučio da se sudije vrate na posao
Sudski savet Kosova (SSK) saopštio je da se sudije koje su odlučile da bojkotuju rad zbog odluke kosovske vlade o smanjenju plata, vraćaju na posao i da će učestvovati u komisijama i drugim grupama u kojima je učešće određeno važećim zakonodavstvom, ali da neće sarađivati sa Vladom Kosova.
  • 03.12.2022
Civilno društvo: Težak i loš položaj osoba sa invaliditetom
Međunarodni dan osoba sa invaliditetom ove godine obeležava se 3. decembra pod sloganom  "Transformativna rešenja za inkluzivni razvoj: uloga inovacija u pokretanju pristupačnog i pravednog sveta". Tim povodom, NVO Centar za afirmativne društvene akcije (CASA) i NVO Faktor organizuju dvomesečnu kampanju pod nazivom "Posmatrajte svet našim očima", kako bi ukazali na težak i veoma loš položaj osoba sa invaliditetom u kosovskom društvu.
  • 02.12.2022
Priština: Održan protest zbog ubistva trudnice
Uz parole "Ostavka nije dovoljna", "Policija ima krv na rukama", "Privatni i javni prostori su nebezbedni", "Krvlju žena pišete istoriju Kosova!", sinoć je u Prištini održan protest zbog ubistva trudnice kojoj je dan ranije (u sredu) presudio bivši suprug.
  • 02.12.2022