Vesti
Društvo

Policija obavestila škole o zabrani odvijanja nastave

Policijski službenici obavestili su direktore škola u Gračanici i Lapljem Selu o odluci Vlade Kosova kojom se predviđa obustava nastave do 27. marta zbog bojazni o širenju koronavirusa.
Policija obavestila škole o zabrani odvijanja nastave
Policija obavestila škole o odluci Vlade Kosova (Foto Kim)

Predstavnici Policije obišli su danas osnovne škole Kralj Milutin u Gračanici i Miladin Mitić u Lapljem Selu gde su sa direktorima ovih obrazovnih institucija održali kratke sastanke.

Direktori škola Vladimir Milkić i Ljubiša Karadžić nisu želeli da daju izjave novinarima.

Nastava se danas odvija redovno i škole poštuju preporuke Vlade Srbije i Ministarstva obrazovanja.

Komandir Policijske stanice u Gračanici Bratislav Trajković rekao je u izjavi za RTV Kim da oni postupaju na osnovu preporuke Vlade Kosova.

"Odluka se odnosi konkretno na rad institucija, odnosno škola i na rad ugostiteljskih objekata do 23 časa. Policija će na osnovu Krivičnog zakona podnositi krivične prijave a slučajeve će tretirati Tužilaštvo".

Na pitanje šta će preduzeti ukoliko škole i sutra budu radile, Trajković kaže: 

"Da li će škole raditi to nije u našoj nadležnosti ali mi ćemo sprovoditi odluku koju je donela Vlada na osnovu Krivičnog zakona Kosova člana 250 koji zabranjuje rad u ovakvim uslovima i podnosićemo krivične prijave protiv onih koji ne budu poštovali ove odluke"

Kako saznajemo Kosovska policija je tokom dana obilazila i škole u drugim mestima centralnog Kosova. Kako nezvanično saznajemo nastava je obustavljena u Prilužju i Plemetini, a o odluci kosovske vlade obaveštene su i škole u Kuzminu, Brnjici.

Kako je potvrđeno za RTV Kim u Goraždevcu od sutra neće biti nastave u OŠ “Janko Jovićević”.

„Danas nešto pre podneva Kosovska policija je došla u osnovnu školu `Janko Jovićević` u Goraždevcu gde je upozorila direktore i nastavno osoblje osnovne i srednje škole da će škola morati da bude zatvorena i da oni imaju nalog od javnog tužioca iz Peći. Pregovori su trajali nekih sat do sat i po vremena o tome da li škola treba da se prekine istog mometa i da se ispoštuje uredba Vlade Kosova ili da to krene od sutra. Na kraju, prema informacijama koje ima `Radio Goaždevac` dogovoreno je da se danas ipak održi nastava, a da od sutra nastava bude prekinuta, s tim što postoje najave iz škole da će i sutra biti održani časovi vezani za preventivne mere oko Koronavirusa“, kazao je glavni i odgovorni urednik Radio Goraždevca Darko Dimitrijević.

Ostale preporuke 

Kosovska policija saopštila je danas da su zabranjena sva javna okupljanja, poput koncerata i sportskih takmičenja. Takođe, obustavlja se rad ugostiteljskih objekata nakon 23:00 časa. Za lica koja ne ispoštuju odluku Vlade predviđena je kazna propisana zakonom.

U saopštenju se napominje da će za sva lica koja ne poštuju odluku Vlade Kosova o prekidu rada nastave u obrazovnim ustanovama na Kosovu zbog bojazni od zaraze koronavirusom, biti kažnjena na adekvatan način.

Sve javne i privatne kompanije koje obavljaju delatnost javnog transporta putnika u obavezi su da vrše redovnu dezinfekciju transportnih vozila, dodaje se u saopštenju.

Policija Kosova na osnovu Krivičnog Zakona Kosova i ostalih zakona na snazi "sankcionisaće sva fizička i pravna lica koja ne poštuju odluku Vlade Kosova", zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

Dostava hrane i lekova na biciklima
Video klip o distribuciji hrane na biciklima koji su osmislili članovi NVO Mlada aktivna Gračanica osvojio je treće mesto na takmičenju „Hakuj krizu na Kosovu“. „Naša ideja proglašena je najboljom u oblasti „Budućnost poslovanja i ekonomije“, kaže za RTV Kim Petar Đorđević.
  • 06.04.2020
Kosovski Trust za jedan dan izgubio 12,8 miliona evra
Kriza na globalnim finansijskim tržištima, zbog pandemije koronavirusa, uticala je i na novac kosovskih poreskih obveznika koji se čuvaju u Fondu penzijske štednje. Za samo jedan dan, Fond je izgubio više od 12,8 miliona evra investicija, prenosi Koha Ditore.
  • 06.04.2020
Albanski portal zamaglio lične podatke građana u izolaciji
Portal „Gazeta Sinjali“ je posle reagovanja Udruženja novinara Srbije (UNS) i OEBS-a na Кosovu zbog objavljivanja spiska imena 210 Srba, Roma i Goranaca sa Кosova i Metohije kojima je navodno naložena izolacija, uključujući i imena osoba koje se leče od virusa korona, zamaglio te podatke.
  • 05.04.2020
Omubdsman: Mediji da štite lične podatke obelelih
Institucija Ombudmsana poziva portale koji su objavljivali imena obelelih od koronavirusa i njihove druge podatke da ih uklone sa svojih sajtova, a ostale medije da ih ne objavljuju.
  • 05.04.2020
Udruženje novinara Srbije i njegov ogranak na Kosovu osuđuju postupak portala „Gazeta Sinjali“ koji je objavio spisak sa imenima 210 Srba, Roma i Goranaca iz pet opština sa područja Kosova kojima je naložena izolacija, uključujući i imena osoba koje se leče od koronavirusa, i traže da se ti podaci hitno uklone sa interneta.
  • 04.04.2020
Meštani Gračanice i okolnih sela bez vode
Usled kvara na vodovodnoj mreži, meštani Gračanice, Lapljeg Sela i Preoca ostali su bez vode. Vladica Trajković, direktor odeljenja javnih službi u Opštini Gračanica je u telefonskoj izjavi za RTV Kim kazao da su ekipe na terenu i da se očekuje otklanjanje kvara.
  • 03.04.2020