Vesti
Društvo

Policija obavestila škole o zabrani odvijanja nastave

Policijski službenici obavestili su direktore škola u Gračanici i Lapljem Selu o odluci Vlade Kosova kojom se predviđa obustava nastave do 27. marta zbog bojazni o širenju koronavirusa.
Policija obavestila škole o zabrani odvijanja nastave
Policija obavestila škole o odluci Vlade Kosova (Foto Kim)

Predstavnici Policije obišli su danas osnovne škole Kralj Milutin u Gračanici i Miladin Mitić u Lapljem Selu gde su sa direktorima ovih obrazovnih institucija održali kratke sastanke.

Direktori škola Vladimir Milkić i Ljubiša Karadžić nisu želeli da daju izjave novinarima.

Nastava se danas odvija redovno i škole poštuju preporuke Vlade Srbije i Ministarstva obrazovanja.

Komandir Policijske stanice u Gračanici Bratislav Trajković rekao je u izjavi za RTV Kim da oni postupaju na osnovu preporuke Vlade Kosova.

"Odluka se odnosi konkretno na rad institucija, odnosno škola i na rad ugostiteljskih objekata do 23 časa. Policija će na osnovu Krivičnog zakona podnositi krivične prijave a slučajeve će tretirati Tužilaštvo".

Na pitanje šta će preduzeti ukoliko škole i sutra budu radile, Trajković kaže: 

"Da li će škole raditi to nije u našoj nadležnosti ali mi ćemo sprovoditi odluku koju je donela Vlada na osnovu Krivičnog zakona Kosova člana 250 koji zabranjuje rad u ovakvim uslovima i podnosićemo krivične prijave protiv onih koji ne budu poštovali ove odluke"

Kako saznajemo Kosovska policija je tokom dana obilazila i škole u drugim mestima centralnog Kosova. Kako nezvanično saznajemo nastava je obustavljena u Prilužju i Plemetini, a o odluci kosovske vlade obaveštene su i škole u Kuzminu, Brnjici.

Kako je potvrđeno za RTV Kim u Goraždevcu od sutra neće biti nastave u OŠ “Janko Jovićević”.

„Danas nešto pre podneva Kosovska policija je došla u osnovnu školu `Janko Jovićević` u Goraždevcu gde je upozorila direktore i nastavno osoblje osnovne i srednje škole da će škola morati da bude zatvorena i da oni imaju nalog od javnog tužioca iz Peći. Pregovori su trajali nekih sat do sat i po vremena o tome da li škola treba da se prekine istog mometa i da se ispoštuje uredba Vlade Kosova ili da to krene od sutra. Na kraju, prema informacijama koje ima `Radio Goaždevac` dogovoreno je da se danas ipak održi nastava, a da od sutra nastava bude prekinuta, s tim što postoje najave iz škole da će i sutra biti održani časovi vezani za preventivne mere oko Koronavirusa“, kazao je glavni i odgovorni urednik Radio Goraždevca Darko Dimitrijević.

Ostale preporuke 

Kosovska policija saopštila je danas da su zabranjena sva javna okupljanja, poput koncerata i sportskih takmičenja. Takođe, obustavlja se rad ugostiteljskih objekata nakon 23:00 časa. Za lica koja ne ispoštuju odluku Vlade predviđena je kazna propisana zakonom.

U saopštenju se napominje da će za sva lica koja ne poštuju odluku Vlade Kosova o prekidu rada nastave u obrazovnim ustanovama na Kosovu zbog bojazni od zaraze koronavirusom, biti kažnjena na adekvatan način.

Sve javne i privatne kompanije koje obavljaju delatnost javnog transporta putnika u obavezi su da vrše redovnu dezinfekciju transportnih vozila, dodaje se u saopštenju.

Policija Kosova na osnovu Krivičnog Zakona Kosova i ostalih zakona na snazi "sankcionisaće sva fizička i pravna lica koja ne poštuju odluku Vlade Kosova", zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

Nova isporuka pomoći EU Kosovu

Šefica Kancelarije i specijalna predstavnica EU na Kosovu, Natalija Apostolova, isporučiće danas 6.000 kompleta testova za Kovid-19, 90 bolničkih kreveta, preko 67.000 respiratornih maski i drugu medicinsku opremu kosovskom Ministarstvu zdravlja, kao vid podrške zdravstvenom sistemu u borbi protiv korona virusa.

  • 02.07.2020
Kosovska vlada usvojila nove mere zaštite od širenja koronavirusa
Kosovski ministar zdravlja Armend Zemaj predložio je danas vladi paket novih mera za suzbijanje širenja koronavirusa. Među usvojenim merama, najviše je onih koje se odnose na institucije i biznise.
  • 01.07.2020
Počelo potpisivanje peticija u Novom Badovcu i Sušici
Meštani Novog Badovca i Sušice, nakon protesta prošle subote zbog višednevne nestašice vode, počeli su sa potpisivanjem peticije koju će uručiti Regionalnoj kompaniji za vodosnabdevanje „Priština“. Prikupljeno je 250 potpisa, a potpisivanje se nastavlja i dalje. Stanovnici Novog Badovca potpisuju i posebnu peticiju koju nameravaju da upute Opštini Gračanica.
  • 01.07.2020
Nastava na daljinu i u septembru?
Ministar prosvete Republike Srbije Mladen Šarčević izjavio da bi bilo pošteno da se Ministarstvo pripremi za održavanje nastave na daljinu u septembru.
  • 01.07.2020
Gračanica: “Nije svejedno”, a kafići puni
Uprkos povećanom broju zaraženih u srpskim sredinama na Kosovu poslednjih dana, život na centralnom Kosovu se, na prvi pogled, odvija uobičajenim ritmom. Kafići su puni, a deluje da su na oprezu samo stariji građani.
  • 30.06.2020
Mediji na Kosovu u doba korone: Više publike - manje prihoda
Nedostupnost sagovornika iz zdravstvenih ustanova, problem sa prevodom na srpski jezik i nedostatak fondova za projektno finaniranje, glavni su problemi mnogih srpskih medija na Kosovu, tokom krize izazvane pandemijom koronavirusa. Kako se mediji suočavaju sa ovim, ali i ostalim problemima i koja je uloga i značaj medija tokom pandemije, istraživale su kolege iz Medija centra u Čaglavici.
  • 30.06.2020