Vesti
Društvo

Policija obavestila škole o zabrani odvijanja nastave

Policijski službenici obavestili su direktore škola u Gračanici i Lapljem Selu o odluci Vlade Kosova kojom se predviđa obustava nastave do 27. marta zbog bojazni o širenju koronavirusa.
Policija obavestila škole o zabrani odvijanja nastave
Policija obavestila škole o odluci Vlade Kosova (Foto Kim)

Predstavnici Policije obišli su danas osnovne škole Kralj Milutin u Gračanici i Miladin Mitić u Lapljem Selu gde su sa direktorima ovih obrazovnih institucija održali kratke sastanke.

Direktori škola Vladimir Milkić i Ljubiša Karadžić nisu želeli da daju izjave novinarima.

Nastava se danas odvija redovno i škole poštuju preporuke Vlade Srbije i Ministarstva obrazovanja.

Komandir Policijske stanice u Gračanici Bratislav Trajković rekao je u izjavi za RTV Kim da oni postupaju na osnovu preporuke Vlade Kosova.

"Odluka se odnosi konkretno na rad institucija, odnosno škola i na rad ugostiteljskih objekata do 23 časa. Policija će na osnovu Krivičnog zakona podnositi krivične prijave a slučajeve će tretirati Tužilaštvo".

Na pitanje šta će preduzeti ukoliko škole i sutra budu radile, Trajković kaže: 

"Da li će škole raditi to nije u našoj nadležnosti ali mi ćemo sprovoditi odluku koju je donela Vlada na osnovu Krivičnog zakona Kosova člana 250 koji zabranjuje rad u ovakvim uslovima i podnosićemo krivične prijave protiv onih koji ne budu poštovali ove odluke"

Kako saznajemo Kosovska policija je tokom dana obilazila i škole u drugim mestima centralnog Kosova. Kako nezvanično saznajemo nastava je obustavljena u Prilužju i Plemetini, a o odluci kosovske vlade obaveštene su i škole u Kuzminu, Brnjici.

Kako je potvrđeno za RTV Kim u Goraždevcu od sutra neće biti nastave u OŠ “Janko Jovićević”.

„Danas nešto pre podneva Kosovska policija je došla u osnovnu školu `Janko Jovićević` u Goraždevcu gde je upozorila direktore i nastavno osoblje osnovne i srednje škole da će škola morati da bude zatvorena i da oni imaju nalog od javnog tužioca iz Peći. Pregovori su trajali nekih sat do sat i po vremena o tome da li škola treba da se prekine istog mometa i da se ispoštuje uredba Vlade Kosova ili da to krene od sutra. Na kraju, prema informacijama koje ima `Radio Goaždevac` dogovoreno je da se danas ipak održi nastava, a da od sutra nastava bude prekinuta, s tim što postoje najave iz škole da će i sutra biti održani časovi vezani za preventivne mere oko Koronavirusa“, kazao je glavni i odgovorni urednik Radio Goraždevca Darko Dimitrijević.

Ostale preporuke 

Kosovska policija saopštila je danas da su zabranjena sva javna okupljanja, poput koncerata i sportskih takmičenja. Takođe, obustavlja se rad ugostiteljskih objekata nakon 23:00 časa. Za lica koja ne ispoštuju odluku Vlade predviđena je kazna propisana zakonom.

U saopštenju se napominje da će za sva lica koja ne poštuju odluku Vlade Kosova o prekidu rada nastave u obrazovnim ustanovama na Kosovu zbog bojazni od zaraze koronavirusom, biti kažnjena na adekvatan način.

Sve javne i privatne kompanije koje obavljaju delatnost javnog transporta putnika u obavezi su da vrše redovnu dezinfekciju transportnih vozila, dodaje se u saopštenju.

Policija Kosova na osnovu Krivičnog Zakona Kosova i ostalih zakona na snazi "sankcionisaće sva fizička i pravna lica koja ne poštuju odluku Vlade Kosova", zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

Ćorac: Posledice po ekosistem Ibra od izlivanja jalovine
Izlivanje velike količine otrova iz Trepče u Ibar će svakako dovesti do posledica, međutim, još uvek se ne zna kolika je tačna količina tog otrova, kaže za RTV Kim profesor Aleksandar Ćorac.
  • 19.01.2021
Bogojavljenje: Nikoli iz Leposavića Časni krst
Plivanje za Časni krst – običaj koji u srpskom narodu ima dugogodišnju tradiciju i ovog 19. januara, obeležen je na jezeru Gazivode. Više desetina učesnika plivalo je na temperaturi malo ispod nule. Plivali su 33 metara što simbolizuje broj godina života Isusa Hrista. Nikola Milutinović iz Leposavića prvi je doplivao do Časnog krsta. 
  • 19.01.2021
Gračanica: Meštani protestuju zbog problema sa električnom energijom
Na parkingu u blizini restorana „Arsa“ u Gračanici okupilo se oko dvadesetak meštana kako bi ukazali na problem koji od 8. januara imaju sa električnom energijom. Ukoliko se kvar na električnoj mreži ne reši, meštani poručuju da će preduzeti radikalnije mere.
  • 19.01.2021
Poskupelo gorivo na Kosovu
Na benzinskim pumpama na Kosovu pre samo nekoliko dana cena za litar dizela iznosila je 0.89 centi, dok se sada litar prodaje po 0.94 centa, prenosi Reporteri.
  • 18.01.2021
Problem sa strujom u centru Gračanice, građani najavljuju protest
Blizu 50 domaćinstava u samom centru Gračanice, među kojima su i poslovni i privredni subjekti, se već dve nedelje suočava sa problemima u snabdevanju električnom energijom. Meštani planiraju protest, kazao je za RTV Kim Miroslav Arsić, vlasnik mesare i restorana „Arsa“.
  • 18.01.2021
Počelo drugo polugodište u srpskim školama na Kosovu
U školama na Kosovu koje nastavu pohađaju prema planu i programu Ministarstva prosvete Republike Srbije počelo je drugo polugodište. Nastava se odvija po modelu koji se primenjivao od septembra meseca, tvrde direktori ovih obrazovnih ustanova.
  • 18.01.2021