Vesti
Društvo

“Policija Kosova krši Zakon o upotrebi jezika”

Neprevođenjem izveštaja na srpski i odgovora upućenih novinarima samo na albanskom, Policija Kosova krši Zakon o upotrebi jezika, navode iz Kancelarije poverenika za jezike.
“Policija Kosova krši Zakon o upotrebi jezika”
Policija Kosova (Foto Kim arhiva)

Na više žalbi RTV Kim ali i predstavnika drugih medija da iz Policije Kosova ne stižu saopštenja na srpskom, a odgovori portparola Bakija Keljanija samo na albanskom jeziku, reagovala je Kancelarija poverenika za jezike.

“Od predstavnika službe za informisanje dobili smo odgovor da nedostatak srpskog jezika u komunikaciji sa medijima dolazi kao rezultat nedostatka prevodioca ili službenika koji dobro poznaje srpski jezik, a prevodioci iz prevodilačke službe dostupni su samo u radno vreme od 08:00-16:00, dok služba za informisanje radi u dve smene kao i tokom vikenda”, stoji u odgovoru Kancelarije poverenika našoj redakciji.

Međutim, dodaje se da je predstavnicima službe za informisanje Policije Kosova preneto, da bez obzira na poteškoće i izazove sa kojima se suočavaju, komunikaciju sa medijima moraju odvijati na oba službena jezika. Pa se s tim u vezi zaključuje se da je Policija Kosova prekršila Zakon br. 02 / L-37 o upotrebi jezika, odnosno članove 2, 3 i 4, prema kojima su albanski i srpski jezik i njihova pisma službeni jezici na Kosovu i imaju jednak status u kosovskim institucijama.
Iz Kancelarije se naglašava da je zakonska obaveza institucija Kosova da službenu evidenciju i dokumenta vode i izdaju istovremeno na oba službena jezika.

Istovremeno, Policiji su upućene preporuke u kojima se traži da hitno preduzmu odgovarajuće mere.

· Policija Kosova mora hitno preduzeti potrebne mere za potpuno sprovođenje Zakona br. 02/L-37 o upotrebi jezika radi regulisanja pitanja upotrebe službenih jezika i realizaciju jezičkih prava.
· Mora da obezbedi svu javnu dokumentaciju na srpskom jeziku, informacije i uputstva koja su objavljena na albanskom jeziku istovremeno objavljivati na oba službena jezika.

· Grupnu komunikaciju sa medijima odvijati istovremeno na službenim jezicima.

· Odgovore na zahteve slati na službenom jeziku koji koristi podnosilac zahteva.

· Imajući u vidu prirodu posla i potrebu za istovremenim slanjem informacija, potrebno je da služba za informisanje angažuje službenika kome je srpski maternji ili jezik obrazovanja ili prevodioce koji će odgovarati samo na potrebe ove kancelarije.

Iskreno se nadamo da će služba za informisanje ozbiljno uzeti u obzir preporuke gde će na taj način olakšati komunikaciju sa medijima iz drugih zajednica, a Kancelarija poverenika za jezike će nastaviti da nadgleda sprovođenje istih.

Zahvaljujemo Vam se na ukazanom poverenju i ukoliko imate bilo kakve nedoumice ili dodatna pitanja u vezi sa ovim slučajem, slobodno nam se obratite.

Kako saznajemo, osim Policiji, Kancelarija poverenika za jezike uputila je preporuke i brojnim drugim ministarstvima i agencijama na Kosovu u kojima ih podseća na njihove zakonske obaveze.Ostale vesti

Istraživanje: Kako smanjiti usamljenost kod starijih osoba?
Pružanje konkretne podrške starijim ljudima u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, kao što je kupovina namirnica, od suštinskog je značaja za smanjenje usamljenosti, pokazalo je novo istraživanje Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) i Univerzitetskog koledža u Londonu, sapšteno je iz UNFPA Kosovo.
  • 28.01.2022
Zajednički bukvar za male Albance od naredne godine
Kako je i najavljeno, Ministarstvo prosvete Kosova i Ministarstvo prosvete Albanije objavili su danas poziv za prijavu na konkurs za zajednički Bukvar, uz radnu svesku.
  • 28.01.2022
Humanitarna hrišćanska zajednica „Radosti moja“, podelila svetosavske paketiće
Deca u Goraždevcu dobila su danas svetosavske paketiće od Humanitarne hrišćanske zajednice „Radosti moja“. Predhodnih dana ova organizacija posetila je i Orahovac i Veliku Hoču.
  • 28.01.2022
Agencija za informacije i privatnost primila oko 200 pritužbi
Agencija za informisanje i privatnost je primila 43 pritužbe u vezi sa zaštitom ličnih podataka i još 147 pritužbi na pristup javnim dokumentima. Konačne odluke su donete u oko 80 odsto slučajeva.
  • 28.01.2022
Mlađi osnovci neposredno, ostali kombinovano
Tim za škole doneo je odluku da od 31. januara 2022. godine, učenici od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola nastavu pohađaju neposredno, dok će učenici od petog do osmog razreda obrazovno-vaspitni rad pratiti po kombinovanom modelu i ići u školu dan za danom, podeljeni u dve grupe, saopšteno je na sajtu Ministarstva prosvete Republike Srbije. 
  • 28.01.2022
Pandemija promenila navike korisnika droge u Evropi
Pandemija korona virusa uticala je na navike korišćenja droge u evropskim zemljama, pri čemu je porasla konzumacija kanabisa, a smanjila se zloupotreba klupskih droga, ekstazija i derivata amfetamina MDMA, pokazuje istraživanje Evropske agencije za droge (EMCDDA).
  • 27.01.2022