Vesti
Društvo

Policajci Euleksa patroliraju Severnom Mitrovicom

Uoči 21. novembra na ulicama Kosovske Mitrovice od srede su vidljive pešačke patrole Euleka. Euleks je pojačao svoje prisustvo od kada su Srbi sa severa masovno napustili kosovske institucije, uključujući i policiju.
Policajci Euleksa patroliraju Severnom Mitrovicom
Policajci Euleksa u Kosovskoj Mitrovici (Foto KoSSev)

Patrole su, kako piše KoSSev, posebno vidljive na glavnom šetalištu, oko trga Knezu Lazaru, u centru grada, ali i linijama koje razdvajaju severni od južnog dela grada.

Oko glavnog mosta su raspoređeni karabinjeri, dok je na samom mostu sa južne strane parkiran veći broj Euleksovih džipova. Tu se nalaze i siva vozila KFOR-
a.

Cilj angažovanja ovih jedinica jeste upravo to da međunarodni policajci budu vidljiviji građanima, s obzirom na to da je preko 500 policajaca srpske nacionalnosti napustilo Kosovsku policiju.

Oko 135 policajaca Euleksa raspoređeno je na severu, i oni su u policijskim stanicama angažovani po smenama, pre svega kao podrška preostalom a malobrojnom nesrpskom osoblju koje je ostalo da radi.

Oni pre svega patroliraju, a od ove nedelje, uz vozne, oformljene su i pešačke patrole.

„Patroliranje severom kako bi u bezbednosnom vakumu pokazali svoje prisustvo, ali oni ne mogu da preuzmu ulogu Kosovske policije“, kazao je ranije ove nedelje za KoSSev šef Euleksa Lars Gunar Vigemark.

Situacija je mirna, ali u bezbednosnom smislu i dalje krhka, ocenio je on.

U martu ove godine nakon početka rata u Ukrajini, Euleks je privremeno pojačao svoje jedinice rezervnom od 70 žandarma iz Portugala i Francuske. Žandarmi su 18. jula napustili Kosovo.

Redovne jedinice Policije Euleksa do jesenas su se sastojale od 105 poljskih policajaca koji su bili stacionirani u Mitrovici, a početkom novembra pridružilo im se i pojačanje kada je stigla 23-člana ekipa karabinjera.

Uoči primene druge faze o uklanjanju srpskih tablica na severu – kažnjavanja vozača, i dalje izostaje dogovor dve strane. Međunarodni predstavnici pozivaju na hitnu deeskalaciju napetosti, koja podrazumeva da vlada u Prištini odloži rok za (pre)registraciju za narednih 10 meseci, ali i započne razgovore o formiranju ZSO, a Srbi da se vrate u kosovske institucije. Visoki evropski predstavnik je upozorio da se rešenje mora pronaći hitno, pre 21. novembra, za kada su kosovske vlasti prethodno naglasile da će se započeti sa kažnjavanjem vozača.Ostale vesti

Predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović rekao je da institucije u Prištini ne žele da sarađuju na rasvetljavanju slučajeva nestalih lica na Kosovu i Metohiji.
  • 06.12.2022
OG: Preduzete mere za zaštitu novog groblja od skrnavljenja
Nakon prijave građana da se novo pravoslavno groblje u Gračanici skrnavi puštanjem stoke na ispašu od strane lokalnog Albanca, inspektori opštinskog odeljenja izašli su na teren, gde su se uverili u istinitost prijave i preduzeli zakonom predviđene procedure protiv izvršioca, saopšteno je iz Opštine Gračanica.
  • 05.12.2022
Kosovska Mitrovica: Humanitarni bazar za lečenje Sare Prljinčević
U gradu na Ibru je organizovan celodnevni bazar radu prikupljanja novčanih sredstava za lečenje Sare Prljinčević (15) sa centralnog Kosova koja boluje od akutne limfoblasne leukemije.
  • 05.12.2022
Gračanica: Albanac pušta stoku na pašu na novom groblju
B.I. iz Gračanice koji je jutros obišao grob svoje majke na novom gračaničkom groblju na Padalištu zatekao je stado krava i koza, koje je prema njegovim rečima na pašu izveo Albanac, najverovatnije iz okolnih mesta.
  • 04.12.2022
PIK predlaže suspenziju četiri policajca u vezi sa ubistvom trudnice
Policijski inspektorat Kosova (PIK) predložio je suspenziju četiri policajca u vezi sa ubistvom trudnice u Prištini.
  • 03.12.2022
Rana detekcija i sistematski odgovor ključni problemi invalida

Rana detekcija i sistematski odgovor, ključni su problemi sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom, ocenjuje za Radio Kontakt Plus, šefica Kancelarije UNICEF-a za mitrovički region, Ivana Milosavljević, povodom Dana osoba sa invaliditetom.

  • 03.12.2022