Vesti
Društvo

Polaganje maturskog ispita uz poštovanje epidemioloških mera

Maturski ispit iz Srpskog jezika danas je u Osnovnoj školi „Miladin Mitić“ u Lapljem Selu polagao 121 učenik. „Polaganje ispita odvija se pod izmenjenim uslovima, uz poštovanje epidemiološke situacije koja je i dalje na snazi“, kazao je za RTV Kim Ljubiša Karadžić direktor te škole. 
Polaganje maturskog ispita uz poštovanje epidemioloških mera
Učenici nakon polaganja maturskog ispita (Foto Kim)

Medicinska škola upisuje četiri obrazovna profila

Medicinska škola iz Prištine sa sedištem u Gračanici u školskoj 2020/2021 upisavaće učenike na četiri obrazovna profila: Medicinska sestra-tehničar u Gračanici, Fizioterapeutski tehničar u Donjoj Gušterici, Farmaceutski tehničar u Lepini i Medicinska sestra-tehničar u Plemetini, kazao je direktor ove škole Miodrag Živić.

Učenici šest osnovnih škola sa centralog Kosova danas su u OŠ „Miladin Mitić“ počeli polaganje maturskog ispita. U učionicama je bilo dozvoljeno prisustvo najviše devetoro učenika, uz poštovanje mera distance i obaveznog nošenja zaštitne maske.

„Poštujemo epidemiološku situaciju koja je i dalje na snazi. To znači da je po učionicama najviše devet učenika, između kojih je rastojanje dva metra, učenici nose maske, a na ulazu je postavljen i rastvor za dezinfekciju ruku. Imamo i maske i rukavice za decu koja to nisu ponela od kuće. Svih četrnaest učionica je ispunjeno, a pored naših ovde polažu i učenici iz okolnih škola“, rekao je direktor OŠ „Miladin Mitić“, Ljubiša Karadžić.

Do polaganja ispita, uprava škole nije imala uvid u to kakav je test, kaže Karadžić.

„Deca su pre ovog imali i onlajn test, imali su probni test koje su radili kod kuće, da vide kako to izgleda. Komentari i učenika i roditelja nadam se pozitivni oko težine zadataka, to ćemo svakako svoditi na kraju kada se sve završi testiranje“.

Predsednik Upisno-okružne komisije i direktor srednje Medicinske škole, Miodrag Živić kazao je da polaganje maturskog ispita počelo na vreme i da je proteklo u najboljem redu.

„Osmaci su danas polagali završni ispit iz Srpskog jezika, sutra se očekuje polaganje ispita iz Matematke a u petak Kombinovanog testa. Testovi su stigli na vreme, polaganje je počelo jutros u 9 časova u učionicama ima devetoro đaka i po dva dežurna nastavnika, poštuju se sve propisane higijenske i mere socijalne distance“, kazao je Živić.

Obrada testova se neće vršiti u školi, već će biti pregledani u posebnim centrima koje je odredilo Ministarstvo obrazovanja.

„Do 28. juna se očekuju konačni rezultati testova. Nakon toga je procedura po kojoj deca popunjavaju „liste želja“, do 7. jula je upis u srednje škole. Ono što je bitno je da u školama na centralnom Kosovu ima mesta za sve. Možda se nekim učenicima neće poklopiti želje, ali će se svi upisati u srednju školu“, kazao je Ljubiša Karadžić.

U osnovnoj školi „Miladin Mitić“, osim učenika ove, testove su polagali i učenici škola „Braća Aksić“ iz Lipljana, „Vuk Karadžić“ iz Lepine, „Vladimir Nazor“ iz Janjeva, „Aca Marović“ Kosovo Polje – Kuzmin i „Dimitrije Prica“ iz Donje Brnjice. Nakon izlaska iz učionice, đaci sa kojima smo razgovarali su nam rekli da su zadovoljni i da test iz Srpskog jezika nije bio težak.

„Nije bilo teško ja očekujem odlične rezultate. Pripremali smo se za polaganje, ali nije bilo isto kao kada smo u školi sa nastavnicima, bilo bi nam lakše da smo redovno išli u školu, mada je bilo dobro i uz onlajn nastavu. Planiram da upišem Ekonomsku školu ovde u Lapljem Selu“, kazao je Jovan Denić.

„Test nije bio težak, bila u neka pitanja koja smo već radili, sve u svemu nije bilo loše. Mislim da sam dobro uradila, dosta smo vežbali na pripremnoj nastavi, imali smo grupe i radili smo sa nastavnicima, dobijali smo i domaće zadatke. Planiram da upišem Gimnaziju ili Medicinsku školu“, rekla je Anastasija Ilić iz Preoca.

„Super je bilo, nisu bila teška pitanja. Želim da upišem Saobraćajnu školu“, kaže Marko Arsić iz Batusa.

„Nije bilo teško, pitanja su bila slična onima na probnom testu koji smo imali pre nedelju dana, bilo je i malo težih zadataka. Kada budem došla kući vežbaću matematiku i za kombinovani test“, kaže Katarina Tomić iz Preoca i dodaje da će se za srednju školu odlučiti kada pristignu rezultati.

Na osnovu uspeha iz šestog, sedmog i osmog razreda, đaci mogu da osvoje najviše 60 bodova, a sa male mature 40 poena.

Zbog epidemiološke situacije, održavanje maturske večeri i odlazak na ekskurziju još uvek su neizvesni.

„Većina učenika i njihovih roditelja saglasna da se ono održi. Mi kao škola koja, pre svega, brine o zdravlju učenika ćemo pratiti situaciju, da li se mogu okupiti i proslaviti u nekoj zatvorenoj prostoriji u narednom periodu, odnosno u junu ili u avgustu. Ja se nadam da neće biti propusta, da ne bude da ova generacija nije održala matursko veče, ali sve zavisi od situacije i da li će biti dozvoljeno okupljanje i takva vrsta slavlja“, kaže Ljubiša Karadžić.

„Čekamo instrukcije Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, još uvek nemamo informacije, maturante ćemo obavesiti na vreme, sve zavisi od epidemiološke situacije. Ukoliko se bude održalo to će biti krajem juna ili jula meseca“, navodi Miodrag Živić.

Direktor ove škole je kazao da ove godine maturanti neće ići na matursku ekskurziju, budući da su počeli sa pripremama za fakultet i da im je to sada prioritet.

Dok njegov kolega iz OŠ „Miladin Mitić“ kaže da će se nakon završetka maturskog ispita znati da li će biti organizovane planirane ekskurzije.

„Agencije koje imaju ugovor sa nama trebaju da pronađu termin u tim odmaralištima, jer termini koje smo mi prethodno dogovorili su bili u periodu vanredne situacije kada nismo mogli da putujemo. Konkretnije ćemo znati kada završimo maturske ispite. Verovatno do početka jula. O tome će biti upoznat savet roditelja, roditelji pre svega. Najveći problem nam je što su roditelji veći deo novca uplatili, ali agencija neće ostati dužna roditeljima“, kazao Karadžić navodeći da će razraditi sve modele.Ostale vesti

Beograd: Protesti ispred Skupštine, policija bacila suzavac
Nekoliko hiljada ljudi protestuje ispred Skupstine Srbije zbog najavljenih mera radi sprečavanja širenja korona virusa i trodnevnog policijskog časa i uzvikuju „lopovi“ i „izlazite napolje“.
  • 07.07.2020
Četiri opštine na severu Kosova od večeras u karantinu
Zbog pogoršane epidemiološke situacije i povećanog broja slučajeva infekcije virusom korona, Krizni štabovi četiri opštine na severu Kosova doneli su odluku o zabrani kretanja i stavljanju u karantin ove opštine. Odluka stupa na snagu večeras.
  • 07.07.2020
Vučić: U Beogradu za vikend policijski čas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je situacija u Srbiji, posebno u Beogradu kritična, a za vikend će ponovo biti uveden policijski čas.
  • 07.07.2020
Ljubav u vreme korone nije zabranjena, ali svadbe jesu
Pandemija koronavirusa je i na Kosovu mnoge događaje, pa tako i venčanja, otkazala ili odložila za neko srećnije i bezbednije vreme. Matičari na centralnom Kosovu navode da je broj venčanih u periodu od marta do jula, u odnosu na isti period prošle godine, drastično opao.
  • 07.07.2020
Smenjen generalni direktor KBC Kosova
Upravni odbor Kliničko bolničkog centra Kosova (KBCK) u Prištini smenio je juče sa dužnosti generalnog direktor Basri Sejidua zbog, kako je saopšteno, nezadovoljavajućeg izvršavanja i neispunjavanja radnih obaveza.
  • 07.07.2020
Više scenarija za nastavu od septembra
U pripremi je više scenarija za kombinovanu nastavu koja bi od septembra mogla da počne u osnovnim i srednjim školama u Srbiji, rekao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.
  • 06.07.2020