Vesti
Društvo

Pokrenuta akcija “Da pružimo šansu maloletnicima”

Ombudsman, UNICEF na Kosovu i Koalicija organizacija za zaštitu dece, pozivaju nadležne organe da razmotre prevremeno puštanje na slobodu, zamenu vaspitnih mera alternativnim merama, uslovno puštanje na slobodu ili pomilovanje maloletnika, u sklopu akcije “Da pružimo šansu maloletnicima”.
Pokrenuta akcija “Da pružimo šansu maloletnicima”
Ilustracija (Foto quinnanlaw.com)

„Sve maloletne osobe, uključujući i one čija je sloboda ograničena, uživaju svoja osnovna prava. Konvencija o pravima deteta je jedna od najuniverzalnijih međunarodnih instrumenata. I pored toga što Kosovo nije potpisnik ove Konvencije, ona je uključena u kosovsko zakonodavstvo”, podseća se u saopštenju Ombudsmana.

Takođe se ukazuje da ograničenje slobode u zatvorskoj ili obrazovnoj ustanovi, jeste odgovor sa stanovišta javnosti koja želi da se zaštiti i bude bezbedna, međutim, ovo pitanje treba sagledati iz perspektive dečjih prava.

“Ako biste proverili dosijee osuđenih maloletnika, u većini slučajeva mogli biste da nađete razloge koji su ih podstakli na delinkvenciju, pošto institucije i zajednica nisu uspeli da im pomognu. Maloletnici su ljudska bića koja treba poštovati, bez obzira na krivična dela koja su počinili”, dodaje se u saopštenju.

Društvo treba da se usredsredi na potencijal i sposobnost maloletnika da postanu korisni i vredni članovi društva, poručuju iz Ombudsmana, dodajući da je to moguće postići samo ukoliko ograničenje slobode bude krajnje sredstvo.

“Ograničenje slobode treba da posluži kako bi se osuđeni maloletnici obrazovali i pripremili za integraciju u društvo”, poručuje se u saopštenju.

Na osnovu prava maloletnika i principa “najboljeg interesa”, a imajući u vidu i pandemiju korona virusa, sve gorenavedeno treba sprovoditi u praksi i ne tretirati ih kao kategoriju lica sa poteškoćama u razvoju, a sve u cilju zaštite zdravlja i života maloletnika.

Potpisnici saopštenja navode i da su pokrenute sledeće inicijative:

• postavljanje moratorijuma za neslanje maloletnika u pritvorske centre;

• osloboditi sve maloletnike koji su trenutno u pritvoru ili pod bilo kojom kaznenom merom, s tim da je njihovo puštanje na slobodu sigurno;

• omogućiti alternative prema institucionalnim merama i stavljanje maloletnika pod porodičnu brigu ili starateljstvo i

• zaštita zdravlja, dobrobit i obezbeđivanje rehabilitacije svakog maloletnika koji mora da nastavi sa idržavanjem kazne.Ostale vesti

Iguman Janjić sa Federičijem o Kosovu
Iguman manastira Visoki Dečani otac Sava Janjić istakao je u objavi na Tviteru da je "Kfor značajan garant stabilnosti na Kosovu".
  • 17.01.2021
Protest ispred SANU zbog izjave Kostića o Kosovu
Ispred Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) u Beogradu je održan protestni skup stotinak građana zbog izjave njenog predsednika Vladimira Kostića o Kosovu. Oni su držali zastave Srbije i Rusije i zastavu s konturom Kosova i natpisom "Nema predaje".
  • 16.01.2021
Vladika Teodosije obišao poplavljena domaćinstva u Lepini i Radevu
Eiskop raško-prizrenski Teodosije je juče obišao poplavljena domaćinstva u Lepini i Radevu, dodelivši novčanu pomoć, hranu i higijenske pakete za 20 najugroženijih porodica, saopšteno je iz Eparhije raško-prizrenske.
  • 16.01.2021
Petković: Stigla pomoć narodu ugroženom poplavama na Kosovu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da je stigla pomoć srpskom narodu na Kosovu ugroženom poplavama, uprkos tome što je njemu onemogućen ulazak na Kosovo.
  • 15.01.2021
KP: Oprez u saobraćaju zbog poledice
Kosovska policija apeluje na učesnike u saobraćaju da budu pažljiviji u vožnji zbog poledice na putu uzrokovane poplavama i padom temperature.
  • 14.01.2021
Dostavljena oprema za bržu sanaciju štete od poplava
Talas poplava koje su pogodile Kosovo u srpskim sredinama zahvatio je 250 stambenih objekata kao i 250 hektara javnih površina, puteva i okućnica, a komisije za evidentiranje štete na terenu sagledavaju detalje plavljenja. 
  • 14.01.2021