Vesti
Društvo

Pokrenuta akcija “Da pružimo šansu maloletnicima”

Ombudsman, UNICEF na Kosovu i Koalicija organizacija za zaštitu dece, pozivaju nadležne organe da razmotre prevremeno puštanje na slobodu, zamenu vaspitnih mera alternativnim merama, uslovno puštanje na slobodu ili pomilovanje maloletnika, u sklopu akcije “Da pružimo šansu maloletnicima”.
Pokrenuta akcija “Da pružimo šansu maloletnicima”
Ilustracija (Foto quinnanlaw.com)

„Sve maloletne osobe, uključujući i one čija je sloboda ograničena, uživaju svoja osnovna prava. Konvencija o pravima deteta je jedna od najuniverzalnijih međunarodnih instrumenata. I pored toga što Kosovo nije potpisnik ove Konvencije, ona je uključena u kosovsko zakonodavstvo”, podseća se u saopštenju Ombudsmana.

Takođe se ukazuje da ograničenje slobode u zatvorskoj ili obrazovnoj ustanovi, jeste odgovor sa stanovišta javnosti koja želi da se zaštiti i bude bezbedna, međutim, ovo pitanje treba sagledati iz perspektive dečjih prava.

“Ako biste proverili dosijee osuđenih maloletnika, u većini slučajeva mogli biste da nađete razloge koji su ih podstakli na delinkvenciju, pošto institucije i zajednica nisu uspeli da im pomognu. Maloletnici su ljudska bića koja treba poštovati, bez obzira na krivična dela koja su počinili”, dodaje se u saopštenju.

Društvo treba da se usredsredi na potencijal i sposobnost maloletnika da postanu korisni i vredni članovi društva, poručuju iz Ombudsmana, dodajući da je to moguće postići samo ukoliko ograničenje slobode bude krajnje sredstvo.

“Ograničenje slobode treba da posluži kako bi se osuđeni maloletnici obrazovali i pripremili za integraciju u društvo”, poručuje se u saopštenju.

Na osnovu prava maloletnika i principa “najboljeg interesa”, a imajući u vidu i pandemiju korona virusa, sve gorenavedeno treba sprovoditi u praksi i ne tretirati ih kao kategoriju lica sa poteškoćama u razvoju, a sve u cilju zaštite zdravlja i života maloletnika.

Potpisnici saopštenja navode i da su pokrenute sledeće inicijative:

• postavljanje moratorijuma za neslanje maloletnika u pritvorske centre;

• osloboditi sve maloletnike koji su trenutno u pritvoru ili pod bilo kojom kaznenom merom, s tim da je njihovo puštanje na slobodu sigurno;

• omogućiti alternative prema institucionalnim merama i stavljanje maloletnika pod porodičnu brigu ili starateljstvo i

• zaštita zdravlja, dobrobit i obezbeđivanje rehabilitacije svakog maloletnika koji mora da nastavi sa idržavanjem kazne.Ostale vesti

Skoro rešenje za Gračanku? Jalovište i dalje problem
Najveći ekološki problemi u opštini Gračanica godinama su isti. Meštanima Lapljeg sela poslednjih pet, gorući problem predstavlja zagađena reka Gračanka. Opštinsko odeljenje urbanizma, planiranja i zaštite životne sredine, odlučilo je da Međunarodni dan zaštite životne sredine, ipak obeleži sadnjom cveća u dvorištu Doma kulture u ovom selu.
  • 05.06.2020
U Gračanici formirano komunalno preduzeće
Opština Gračanica nedavno je oformila Javno komunalno preduzeće – Ekologija.
  • 05.06.2020
Ombudsman: Snažnije zalaganje za zaštitu životne sredine
Danas je Međunarodni dan zaštite životne sredine. Institucija Ombudsman upozorava da se Kosovo suočava sa problemima sa vodom, zagađenjem vazduha, upravljanje otpadom, kontrolom buke. „Svi ti ekološki problemi godinama ostaju u skoro istoj fazi“, ističe ombudsman.
  • 05.06.2020
Nakrivljena bandera opasnost po meštane, KEDS ne reaguje
U ulici Kralja Milutina u Gračanici, u blizini kuće porodice Stojković, još pre više od dvadeset dana se nakrivio električni stub koj preti da padne u dvorište. Ova bandera može da izazove veliku opasnost i ugrozi živote gračaničke porodice. Iz KEDS-a ne reaguju, iako su više puta obavešteni o problemu.
  • 05.06.2020
“Ponižavajuća poruka nove Vlade”

Nova vlada Kosova koja se danas sastala po prvi put, poslala je “ponižavajuću i degradirajuću poruku srpskoj zajednici”, time što za srpske novinare, nije obezbedila prevod, kaže Anđelka Ćup.

  • 04.06.2020
Dvadesetak kamiona ušlo na Kosovo sa

Više od 20 kamiona sa srpkom robom ušlo je na Kosovo i Metohiju sa dokumentacijom na kojoj je označena kosovska državnost, preneo je RTS-u Adriatik Staviljeci, portparol carinske službe u Prištini.

  • 04.06.2020