Vesti
Društvo

Pokrenuta akcija “Da pružimo šansu maloletnicima”

Ombudsman, UNICEF na Kosovu i Koalicija organizacija za zaštitu dece, pozivaju nadležne organe da razmotre prevremeno puštanje na slobodu, zamenu vaspitnih mera alternativnim merama, uslovno puštanje na slobodu ili pomilovanje maloletnika, u sklopu akcije “Da pružimo šansu maloletnicima”.
Pokrenuta akcija “Da pružimo šansu maloletnicima”
Ilustracija (Foto quinnanlaw.com)

„Sve maloletne osobe, uključujući i one čija je sloboda ograničena, uživaju svoja osnovna prava. Konvencija o pravima deteta je jedna od najuniverzalnijih međunarodnih instrumenata. I pored toga što Kosovo nije potpisnik ove Konvencije, ona je uključena u kosovsko zakonodavstvo”, podseća se u saopštenju Ombudsmana.

Takođe se ukazuje da ograničenje slobode u zatvorskoj ili obrazovnoj ustanovi, jeste odgovor sa stanovišta javnosti koja želi da se zaštiti i bude bezbedna, međutim, ovo pitanje treba sagledati iz perspektive dečjih prava.

“Ako biste proverili dosijee osuđenih maloletnika, u većini slučajeva mogli biste da nađete razloge koji su ih podstakli na delinkvenciju, pošto institucije i zajednica nisu uspeli da im pomognu. Maloletnici su ljudska bića koja treba poštovati, bez obzira na krivična dela koja su počinili”, dodaje se u saopštenju.

Društvo treba da se usredsredi na potencijal i sposobnost maloletnika da postanu korisni i vredni članovi društva, poručuju iz Ombudsmana, dodajući da je to moguće postići samo ukoliko ograničenje slobode bude krajnje sredstvo.

“Ograničenje slobode treba da posluži kako bi se osuđeni maloletnici obrazovali i pripremili za integraciju u društvo”, poručuje se u saopštenju.

Na osnovu prava maloletnika i principa “najboljeg interesa”, a imajući u vidu i pandemiju korona virusa, sve gorenavedeno treba sprovoditi u praksi i ne tretirati ih kao kategoriju lica sa poteškoćama u razvoju, a sve u cilju zaštite zdravlja i života maloletnika.

Potpisnici saopštenja navode i da su pokrenute sledeće inicijative:

• postavljanje moratorijuma za neslanje maloletnika u pritvorske centre;

• osloboditi sve maloletnike koji su trenutno u pritvoru ili pod bilo kojom kaznenom merom, s tim da je njihovo puštanje na slobodu sigurno;

• omogućiti alternative prema institucionalnim merama i stavljanje maloletnika pod porodičnu brigu ili starateljstvo i

• zaštita zdravlja, dobrobit i obezbeđivanje rehabilitacije svakog maloletnika koji mora da nastavi sa idržavanjem kazne.Ostale vesti

“Ponižavajuća poruka nove Vlade”

Nova vlada Kosova koja se danas sastala po prvi put, poslala je “ponižavajuću i degradirajuću poruku srpskoj zajednici”, time što za srpske novinare, nije obezbedila prevod, kaže Anđelka Ćup.

  • 04.06.2020
Dvadesetak kamiona ušlo na Kosovo sa

Više od 20 kamiona sa srpkom robom ušlo je na Kosovo i Metohiju sa dokumentacijom na kojoj je označena kosovska državnost, preneo je RTS-u Adriatik Staviljeci, portparol carinske službe u Prištini.

  • 04.06.2020
Zahvalnica za doprinos u borbi protiv Kovida 19
Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj Republike Srbije dodelio je nevladinoj organizaciji "Mlada aktivna Gračanica" zahvalnicu za doprinos u inicijativi "Budi i ti heroj" koju je pokrenulo u cilju sprečavanja širenja i suzbijanja zarazne bolesti Кovid-19.
  • 03.06.2020
Direktorima škola zabranjeno da daju izjave za medije?
Škole na centralnom Kosovu koje rade po obrazovnom sistemu Ministarstva prosvete Republike Srbije počele su da rade ali ne u punom kapacitetu, kao pre pandemije koronavirusa. U toku su pripreme za maturske ispite.
  • 03.06.2020
Više albanskih i srpskih nevladinih organizacija pozivaju na zaustavljanje javnog linča aktiviste za ljudska prava Škeljzena Gašija koji je nedavno zatražio odgovornost bivših pripadnika OVK i pravdu za nealbanske žrtve.
  • 03.06.2020
Aktiv: Omogućiti informacije na srpskom jeziku

Nevladina organizacija Aktiv traži od Ministarstva unutrašnjih poslova i Policije Kosova da bez odlaganja obezbedi zvaničan prevod obaveštenja na srpski jezik, kako bi se otklonile sve nedoumice u vezi sa ulaskom građana na Kosovo.

  • 03.06.2020