Vesti
Društvo

Pokrenut projekat spajanja dece sa Kosova i Republike Srpske

Deveti projekat "Spojimo decu Kosova i Metohije i Republike Srpske", u okviru kojeg  će deca sa KiM boraviti u RS tokom juna meseca naredne godine,  pokrenut je danas, izjavio je predsednik Odbora za pomoć Srbima na KiM Milorad Arlov.
Pokrenut projekat spajanja dece sa Kosova i Republike Srpske
Foto Odbor za KiM

Lokalne zajednice u Republici Srpskoj, za deveti projekat "Spojimo decu Kosova i Metohije i Republike Srpske", mogu se prijaviti do 31. januara 2020. godine.

Arlov je rekao za Srnu da je planiran dolazak dece uzrasta od 10 do 15 godina iz socijalno najugroženijih srpskih porodica sa KiM.

Takođe, plan je i da ove godine projektom budu obuhvaćena deca i mladi sa poteškoćama u razvoju iz Udruženja roditelja `Podrži me` iz Kosovske Mitrovice.

Deca sa KiM u Srpskoj će boraviti od 13. do 21. juna 2020. godine, a kao i proteklih godina, biće smešteni kod vršnjaka u čitavoj Republici Srpskoj.

"Dolazak dece planiran je u dve grupe. U Brčkom će u subotu, 13. juna, biti organizovan centralni doček gostiju koji će biti smešteni kod vršnjaka u lokalnim zajednicama u severozapadnom delu Srpske. Domaćin dočeka je Brčko - Srpsko prosvetno i kulturno društvo `Prosvjeta`" - naveo je Arlov.

Prema njegovim rečima, za 14. juni planiran je centralni doček u Andrićgradu učenika i nastavnika koji će boraviti lokalnim zajednicama na jugoistoku Srpske, a domaćini su opštine Višegrad i Han Pijesak.

Arlov je podsetio da je do sada, u okviru osam projekata u 27 gradova i opština Srpske, boravilo oko 4.500 srpske dece sa KiM u pratnji 400 prosvetnih radnika, te istakao da su projekat podržale institucije Republike Srpske, kao i Kancelarija Vlade Srbije za KiM.

Zahvalivši lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj koje su podržale projekat izgradnje Dnevnog centra "Podrži me - 9. januar" u Kosovskoj Mitrovici za decu i mlade sa poteškoćama u razvoju, Arlov je napomenuo da je za ovu akciju u Srpskoj do 31. decembra otvoren i humanitarni broj 1412.Ostale vesti

Dragana Marinković donirala maske radnicima Doma kulture
Dragana Marinković iz Gračanice poklonila je danas maske zaposlenima u Domu kulture Gračanica.
  • 09.04.2020
KM i Zvečan: Zabrana kretanja od 12 do 6h ujutru
Usled povećanja broja inficiranih koronavirusom prethodnih dana u Severnoj Mitrovici i Zvečanu, na sednici Kriznog štaba ove dve opštine, danas je doneta odluka da se u narednih 14 dana svim licima zabrani kretanje u periodu od podneva do 6h ujutru, počevši od petka, 10. aprila.
  • 09.04.2020
Vlada Srbije uvodi zabranu kretanja od petka do ponedeljka
Kako se povećava broj obolelih od koronavirusa tako se najavljuju i strože zabrane kretanja. Struka kaže da se najjači udar koronavirusa očekuje u narednih 10 dana. Vlada Srbije je najavila da će nova najduža zabrana kretanja početi u petak u 17h i da će trajati do ponedeljka u 5h. Po novom režimu, stariji od 65 godina, u nabavku će moći da odu u petak između četiri i sedam ujutru.
  • 08.04.2020
Viziri iz ’’Američkih kutaka’’
"Američki kutak" iz Prištine i Prizrena počeo je sa izradom vizira za zaposlene u zdravstvenom sistemu na Kosovu, navodi se u saopštenju američke ambasade na Kosovu.
  • 08.04.2020
Zvaničnici čestitali Svetski dan Roma
Predstavnici kosovskih institucija i srpski politički prestavnici čestitali su pripadnicima romske nacionalnosti Svetski dan Roma.
  • 08.04.2020
„Povećana stopa porodičnog nasilja tokom izolacije“
Izolacija ljudi i boravak kod kuće u vreme pandemije koronavirusa doveo je do porasta porodičnog nasilja. Na ovu pojavu ukazala su brojna udruženja koja se bave ljudskim pravima, ali i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš. Ružica Simić iz NVO “Žensko pravo” je za RTV Kim istakla da su u stalnom kontaktu i sa žrtvama nasilja, ali i sa policijom.
  • 08.04.2020