Vesti
Društvo

Pojedina domaćinstva u Radevu, Lepini i Donjoj Gušterici pod vodom

Nekoliko domaćinstva u Lepini, Radevu i Donjoj Gušterici usled obilnih padavina je poplavljeno. Meštani očekuju pomoć opštine Gračanica. Put ka Ugljaru je poplavljen.
Pojedina domaćinstva u Radevu, Lepini i Donjoj Gušterici pod vodom
Poplavljeno domaćinstvo porodice Dimić u Lepini (Foto Kim)

Višednevne padavine prouzrokovale su poplave na centralnom Kosovu. Delovi Gračanice, Lapljeg Sela, Donje i Gornje Gušterice, Preoca, Lepine, Radeva, Skulaneva, Livađa, Ugljara, Kuzmina od jutros su pod vodom.

Verica Dimić iz Lepine čija je kuća poplavljena, kazala je za RTV Kim da ne pamti za 40. godina sličnu situaciju.

“U Lepini živim 42. godine, ovakvu situaciju ne pamtim. Kada sam ustala u 3 sata ujutru, sve je bilo pod vodom. Sa snajom sam sakupljala vodu, možda dve cisterne. Voda je u dnevnom boravku, spavaćoj sobi. Podovi su uništeni, morali smo laminat da uklonimo. Ne znam šta da radimo, prijavili smo opštini, ali niko još nije došao”, kazala je vidno uznemirena Verica.

Porodica Dimić se od 3 sati ujutru bori sa vodom, priključili su i pumpe za vodu kako bi se iz prostorija što brže iscrpeli sve količine.

U Lepini su poplavljenja domaćnstva porodica Ničić, Mitrović, Dimić, dvorište ambulanta u Lepini je takođe pod vodom.

Stefan Mitrović predsednik sela Lepine ističe da je situacija kritična.

“Imamo par poplavljenih kuća. Za sada iz Opštine nemamo nikakvu pomoć, najavilu su da će poslati bager, ali još ništa. Sva voda iz okolnih njiva zadržava se u selu, situacija je kritična”, kazao je Mitrović.

Slična situacija je u Radevu gde je došlo do izlivanja reke Sitnice. Domaćinstva u blizini reke su poplavljenja. Porodice pokušavaju da same reše problem.

“Voda je odjednom došla, podrum je pun vode, zimnica je uništena. Voda nadolazi ne mogu da izađem iz kuće”, kazala je baka Cveta Mitrović.

Takođe, pojedini meštani pritekli su u pomoć komšijama kako bi spasili životinje koje su ostale zarobljene u štalama.

Poplavom su pogođena i domaćinstva u Donjoj Gušterici.

“Ovolika količina vode nas je iznenadila. Kuća je sinoć oko 12 časova poplavljena. Izlazili smo kroz prozor. Uspeli smo nešto malo garderobe da iznesemo. Sinoć smo od predstavnika opštine Gračanica dobili oko 10 džakova sa peskom, ali to nije bilo dovoljno”, rekao je Radojica Grbić.

“Voda je krenula oko pola 3 noćas. Velika količina vode iz reke poplavila je dvorište, dve kuće, podrumi su pod vodom, kotao za grejanje je uništen. Sam se borim sa vodom, niko od nadležnih nije došao da pita da li mi je potrebna pomoć”,  kazao je Dejan Ristić.

Domaćinstvo Dušana Ćirkovića iz Dobrotina u potpunosti je poplavljeno od vode koja se sliva sa okolnih oranica.

„Voda je počela da dolazi prekjuče, zvao sam sve službe ali niko nije hteo da reaguje, kad je voda već bila visoka doneli su mi džakove sa peskom i rekli da nisu u mogućnosti ništa drugo da urade. Cele noći sam napolju, voda je počela da se povlači, kiša je prestala i nadam se da će biti sve dobro“, rekao je Ćirković.

Nakon obilaska Radeva i Lepine ekipa RTV Kim uputila se ka Ugljaru, međutim put koji iz Preoca vodi do tog sela je poplavljen. Nabujala reka Gračanka izašla je iz svog korita, a voda je došla do pojedinih domaćinstava.

"Dok se reka ne povuče u svom toku mi ne možemo da sagledamo pravo stanje. Trenutno nije ugroženo nijedno domaćistvo i voda nije ušla u kuće, poplavljeni su neki pomoćni objekti. Štetu ćemo sagledati tek kada s voda bude povukla", kazao je predsednik privremenog ograna opštine Priština Ljubinko Karadžić koji je danas obišao Preoce.Ostale vesti

Počela dezinfekcija poplavljenih mesta
Opština Gračanica počela je danas sa dezinfekcijom nedavno poplavljenih mesta u cilju prevencije i suzbijanja eventualne pojave zaraznih bolesti.
  • 21.01.2021
Hoti: Ove godine završetak investiranja na Brezovici

Odlazeći kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio je da tokom 2021. godine očekuje završetak investiranja u centar Brezovica prema Vašingtonskom sporazumu, čime bi postao centar za turističku rekreaciju, prenosi RTS.

  • 20.01.2021
Predata prva tužba protiv NATO zbog osiromašenog uranijuma
U Višem sudu u Beogradu podneta je prva tužba protiv NATO u ime oficira, vojnika, policajaca i ratnih rezervista obolelih od kancera, a koji su boravili na Kosovu tokom NATO bombardovanja SR Jugoslavije, prenosi Tanjug. 
  • 20.01.2021
Za izlazak sa Kosova na Merdaru čeka se oko 5 minuta
Zadržavanja vozila na prelazu Merdare iz pravca Kosova nisu duža od 3 do 5 minuta.
  • 20.01.2021
Humanitarni bazar za Dariju i Natašu 25. januara u Zvečanu
Humanitarni bazar s ciljem prikupljanja sredstava za lečenje Darije Antović iz Zvečana i Nataše Stojanović iz sela Bosce u opštini Kosovska Kamenica, biće organizovan 25. januara u Zvečanu.
  • 20.01.2021
Ćorac: Posledice po ekosistem Ibra od izlivanja jalovine
Izlivanje velike količine otrova iz Trepče u Ibar će svakako dovesti do posledica, međutim, još uvek se ne zna kolika je tačna količina tog otrova, kaže za RTV Kim profesor Aleksandar Ćorac.
  • 19.01.2021