Vesti
Društvo

Pojedina domaćinstva u Radevu, Lepini i Donjoj Gušterici pod vodom

Nekoliko domaćinstva u Lepini, Radevu i Donjoj Gušterici usled obilnih padavina je poplavljeno. Meštani očekuju pomoć opštine Gračanica. Put ka Ugljaru je poplavljen.
Pojedina domaćinstva u Radevu, Lepini i Donjoj Gušterici pod vodom
Poplavljeno domaćinstvo porodice Dimić u Lepini (Foto Kim)

Višednevne padavine prouzrokovale su poplave na centralnom Kosovu. Delovi Gračanice, Lapljeg Sela, Donje i Gornje Gušterice, Preoca, Lepine, Radeva, Skulaneva, Livađa, Ugljara, Kuzmina od jutros su pod vodom.

Verica Dimić iz Lepine čija je kuća poplavljena, kazala je za RTV Kim da ne pamti za 40. godina sličnu situaciju.

“U Lepini živim 42. godine, ovakvu situaciju ne pamtim. Kada sam ustala u 3 sata ujutru, sve je bilo pod vodom. Sa snajom sam sakupljala vodu, možda dve cisterne. Voda je u dnevnom boravku, spavaćoj sobi. Podovi su uništeni, morali smo laminat da uklonimo. Ne znam šta da radimo, prijavili smo opštini, ali niko još nije došao”, kazala je vidno uznemirena Verica.

Porodica Dimić se od 3 sati ujutru bori sa vodom, priključili su i pumpe za vodu kako bi se iz prostorija što brže iscrpeli sve količine.

U Lepini su poplavljenja domaćnstva porodica Ničić, Mitrović, Dimić, dvorište ambulanta u Lepini je takođe pod vodom.

Stefan Mitrović predsednik sela Lepine ističe da je situacija kritična.

“Imamo par poplavljenih kuća. Za sada iz Opštine nemamo nikakvu pomoć, najavilu su da će poslati bager, ali još ništa. Sva voda iz okolnih njiva zadržava se u selu, situacija je kritična”, kazao je Mitrović.

Slična situacija je u Radevu gde je došlo do izlivanja reke Sitnice. Domaćinstva u blizini reke su poplavljenja. Porodice pokušavaju da same reše problem.

“Voda je odjednom došla, podrum je pun vode, zimnica je uništena. Voda nadolazi ne mogu da izađem iz kuće”, kazala je baka Cveta Mitrović.

Takođe, pojedini meštani pritekli su u pomoć komšijama kako bi spasili životinje koje su ostale zarobljene u štalama.

Poplavom su pogođena i domaćinstva u Donjoj Gušterici.

“Ovolika količina vode nas je iznenadila. Kuća je sinoć oko 12 časova poplavljena. Izlazili smo kroz prozor. Uspeli smo nešto malo garderobe da iznesemo. Sinoć smo od predstavnika opštine Gračanica dobili oko 10 džakova sa peskom, ali to nije bilo dovoljno”, rekao je Radojica Grbić.

“Voda je krenula oko pola 3 noćas. Velika količina vode iz reke poplavila je dvorište, dve kuće, podrumi su pod vodom, kotao za grejanje je uništen. Sam se borim sa vodom, niko od nadležnih nije došao da pita da li mi je potrebna pomoć”,  kazao je Dejan Ristić.

Domaćinstvo Dušana Ćirkovića iz Dobrotina u potpunosti je poplavljeno od vode koja se sliva sa okolnih oranica.

„Voda je počela da dolazi prekjuče, zvao sam sve službe ali niko nije hteo da reaguje, kad je voda već bila visoka doneli su mi džakove sa peskom i rekli da nisu u mogućnosti ništa drugo da urade. Cele noći sam napolju, voda je počela da se povlači, kiša je prestala i nadam se da će biti sve dobro“, rekao je Ćirković.

Nakon obilaska Radeva i Lepine ekipa RTV Kim uputila se ka Ugljaru, međutim put koji iz Preoca vodi do tog sela je poplavljen. Nabujala reka Gračanka izašla je iz svog korita, a voda je došla do pojedinih domaćinstava.

"Dok se reka ne povuče u svom toku mi ne možemo da sagledamo pravo stanje. Trenutno nije ugroženo nijedno domaćistvo i voda nije ušla u kuće, poplavljeni su neki pomoćni objekti. Štetu ćemo sagledati tek kada s voda bude povukla", kazao je predsednik privremenog ograna opštine Priština Ljubinko Karadžić koji je danas obišao Preoce.Ostale vesti

Vodovod: Nove restrikcije zbog problema u prečišćavanju
Regionalna kompanija „Vodovod“ saopštila je da je na snazi redukovano vodosnabdevanje u više opština na Kosovu, a meštani Gračanice vodu neće imati u periodu od 11 do 16 časova.
  • 27.01.2021
Ugljare nakon novih poplava: „Ne treba nam hleb i sok, već rešenje“
Desetak domaćinstava u Ugljaru poplavljeno je po drugi put u roku od mesec dana. Meštani su ogorčeni na lokalnu vlast koja, kako ističu, ne preduzima ništa da reši dugogodišnji problem sa ispusnim kanalima iz kojih se sliva voda u njihova dvorišta. Iz opštine poručuju da ne mogu ništa da reše bez Ministarstva infrastrukture.
  • 27.01.2021
U Kuzminu se ponovo izlila reka Drenica
U Kuzminu, mestu pored Kosova Polja, reka Drenica se ponovo izlila i preti da poplavi domaćinstva koja su početkom januara već bila zahvaćena vodom.
  • 26.01.2021
Odbor za pomoć KiM obezbedio paketiće za mališane u Osojanu
Svetosavski paketići, koje je obezbedio Odbor za pomoć Kosovu i Metohiji, biće podeljeni sutra, na dan Svetog Save, deci predškolskog i školskog uzrasta OŠ “Radoš Tošić” u Osojanu u opštini Istok.
  • 26.01.2021
Još uvek se procenjuje šteta od poplava
Usled obilnih padavina koje su pre dve nedelje prouzrokovale poplave, šteta u domaćinstvima još uvek nije procenjena, dok je privreda na teritoriji opštine Gračanica pretrpela štetu od 2,5 miliona evra, rekao je na sednici Odbora za zajednice direktor Odeljenja javnih službi Vladica Trajković. Predstavnici Srba u institucijama obećavaju pomoć poplavljenim područjima. 
  • 26.01.2021
Zvečan: Prikupljeno 197.000 dinara za lečenje Darije i Nataše
Na humanitarnom bazaru održanom u Zvečanu u cilju prikupljanja sredstava za lečenje Darije Antović iz Zvečana i Nataše Stojanović iz sela Bosce u opštini Kosovska Kamenica, sakupljeno je 197.000 dinara.
  • 26.01.2021