Vesti
Društvo

Pojašnjeno koja roba u privatnom prtljagu ne podleže carinskim dažbinama

Carina Kosova je pojasnila kako je roba u privatnom prtljagu putnika regulisana Zakonom o carini i akcizama Kosova.
Pojašnjeno koja roba u privatnom prtljagu ne podleže carinskim dažbinama
Ilustracija (Foto Pixabay)

Na osnovu člana 45 Zakona o carini i akcizama Kosova, a u skladu sa članovima 46 do 49, dozvoljeno je oslobađanje od uvoznih dažbina robe koja se transportuje u ličnom prtljagu putnika koji dolaze iz druge države, pod uslovom da taj uvoz nije komercijalne prirode, objavila je Carina Kosova na Fejsbuku.

Pod ličnim prtljagom se podrazumeva ceo kofer (torba), koji putnik predočava carinskom organu prilikom dolaska na Kosovo, kao i svaki kofer koji je kasnije predočen ovom organu, pod uslovom da može da se dokaže da je registrovan tokom polaska putnika kao prateći prtljag kod kompanije koja ga je prevezla na Kosovo iz mesta polaska.

Bez obzira na član 112, prenosivi kontejneri u kojima se prevozi gorivo nisu deo ličnog prtljaga.

Uvoz nekomercijalne prirode podrazumeva robu slučajne prirode i sastoji se isključivo od artikala za ličnu upotrebu putnika, njihovih porodica ili robe namenjene poklonima, čija priroda i količina ne ostavljaju nikakvu sumnju da se uvoze u svrhu trgovine.

Oslobađanje pomenuto u članu 45 se primenjuje u zavisnosti od kvantitativnih ograničenja za putnike, pa je na Kosovo bez plaćanja carine dozvoljeno uneti: 200 cigareta ili 100 cigarilosa (cigarete koje teže najviše 3 grama svaka) ili 250 grama duvana za pušenje ili srazmernu mešavinu ovih različitih proizvoda.

Što se alkohola i alkoholnih pića tiče, dozvoljena su: destilovana i alkoholna pića sa procentom alkohola preko 22, nedenatalizovani etil alkohol od 70% i više, litar destilovanog alkoholnog pića i alkohola, kao i aperitivi na bazi vina ili alkohola, rum, sake ili slična alkoholna pića sa sadržajem alkohola do 22%, litar penušavog vina, vina i likera ili proporcionalna mešavina ovih različitih proizvoda, kao i dva litra negaziranih pića.

Bez carine se na Kosovo može uneti 50 mililitara (grama) parfema ili 0,25 litara toaletne vode.

Lekovi se mogu uneti samo u količini koja zadovoljava lične potrebe putnika.

Plaćanja carine za duvan i alkohol neće biti oslobođeni putnici mlađi od 17 godina.

Oslobađanja plaćanja dažbina shodno članu 45. dozvoljena su za vrednost robe do iznosa od 175 evra po putniku za robu koja nije navedena u članu 46.

Kada ukupna vrednost dva ili više artikala prelazi iznos od 175 evra, dozvoljeno je njihovo oslobađanje od carine kao da su oni uvezeni odvojeno.

Svi članovi su zasnovani na Zakonu o carini i akcizama Kosova br. 03/L-109.
Ostale vesti

Kosovska Mitrovica: Humanitarni bazar za lečenje Sare Prljinčević
U gradu na Ibru je organizovan celodnevni bazar radu prikupljanja novčanih sredstava za lečenje Sare Prljinčević (15) sa centralnog Kosova koja boluje od akutne limfoblasne leukemije.
  • 05.12.2022
Gračanica: Albanac pušta stoku na pašu na novom groblju
B.I. iz Gračanice koji je jutros obišao grob svoje majke na novom gračaničkom groblju na Padalištu zatekao je stado krava i koza, koje je prema njegovim rečima na pašu izveo Albanac, najverovatnije iz okolnih mesta.
  • 04.12.2022
PIK predlaže suspenziju četiri policajca u vezi sa ubistvom trudnice
Policijski inspektorat Kosova (PIK) predložio je suspenziju četiri policajca u vezi sa ubistvom trudnice u Prištini.
  • 03.12.2022
Rana detekcija i sistematski odgovor ključni problemi invalida

Rana detekcija i sistematski odgovor, ključni su problemi sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom, ocenjuje za Radio Kontakt Plus, šefica Kancelarije UNICEF-a za mitrovički region, Ivana Milosavljević, povodom Dana osoba sa invaliditetom.

  • 03.12.2022
Sudski savet Kosova odlučio da se sudije vrate na posao
Sudski savet Kosova (SSK) saopštio je da se sudije koje su odlučile da bojkotuju rad zbog odluke kosovske vlade o smanjenju plata, vraćaju na posao i da će učestvovati u komisijama i drugim grupama u kojima je učešće određeno važećim zakonodavstvom, ali da neće sarađivati sa Vladom Kosova.
  • 03.12.2022
Civilno društvo: Težak i loš položaj osoba sa invaliditetom
Međunarodni dan osoba sa invaliditetom ove godine obeležava se 3. decembra pod sloganom  "Transformativna rešenja za inkluzivni razvoj: uloga inovacija u pokretanju pristupačnog i pravednog sveta". Tim povodom, NVO Centar za afirmativne društvene akcije (CASA) i NVO Faktor organizuju dvomesečnu kampanju pod nazivom "Posmatrajte svet našim očima", kako bi ukazali na težak i veoma loš položaj osoba sa invaliditetom u kosovskom društvu.
  • 02.12.2022