Vesti
Društvo

Pojašnjeno koja roba u privatnom prtljagu ne podleže carinskim dažbinama

Carina Kosova je pojasnila kako je roba u privatnom prtljagu putnika regulisana Zakonom o carini i akcizama Kosova.
Pojašnjeno koja roba u privatnom prtljagu ne podleže carinskim dažbinama
Ilustracija (Foto Pixabay)

Na osnovu člana 45 Zakona o carini i akcizama Kosova, a u skladu sa članovima 46 do 49, dozvoljeno je oslobađanje od uvoznih dažbina robe koja se transportuje u ličnom prtljagu putnika koji dolaze iz druge države, pod uslovom da taj uvoz nije komercijalne prirode, objavila je Carina Kosova na Fejsbuku.

Pod ličnim prtljagom se podrazumeva ceo kofer (torba), koji putnik predočava carinskom organu prilikom dolaska na Kosovo, kao i svaki kofer koji je kasnije predočen ovom organu, pod uslovom da može da se dokaže da je registrovan tokom polaska putnika kao prateći prtljag kod kompanije koja ga je prevezla na Kosovo iz mesta polaska.

Bez obzira na član 112, prenosivi kontejneri u kojima se prevozi gorivo nisu deo ličnog prtljaga.

Uvoz nekomercijalne prirode podrazumeva robu slučajne prirode i sastoji se isključivo od artikala za ličnu upotrebu putnika, njihovih porodica ili robe namenjene poklonima, čija priroda i količina ne ostavljaju nikakvu sumnju da se uvoze u svrhu trgovine.

Oslobađanje pomenuto u članu 45 se primenjuje u zavisnosti od kvantitativnih ograničenja za putnike, pa je na Kosovo bez plaćanja carine dozvoljeno uneti: 200 cigareta ili 100 cigarilosa (cigarete koje teže najviše 3 grama svaka) ili 250 grama duvana za pušenje ili srazmernu mešavinu ovih različitih proizvoda.

Što se alkohola i alkoholnih pića tiče, dozvoljena su: destilovana i alkoholna pića sa procentom alkohola preko 22, nedenatalizovani etil alkohol od 70% i više, litar destilovanog alkoholnog pića i alkohola, kao i aperitivi na bazi vina ili alkohola, rum, sake ili slična alkoholna pića sa sadržajem alkohola do 22%, litar penušavog vina, vina i likera ili proporcionalna mešavina ovih različitih proizvoda, kao i dva litra negaziranih pića.

Bez carine se na Kosovo može uneti 50 mililitara (grama) parfema ili 0,25 litara toaletne vode.

Lekovi se mogu uneti samo u količini koja zadovoljava lične potrebe putnika.

Plaćanja carine za duvan i alkohol neće biti oslobođeni putnici mlađi od 17 godina.

Oslobađanja plaćanja dažbina shodno članu 45. dozvoljena su za vrednost robe do iznosa od 175 evra po putniku za robu koja nije navedena u članu 46.

Kada ukupna vrednost dva ili više artikala prelazi iznos od 175 evra, dozvoljeno je njihovo oslobađanje od carine kao da su oni uvezeni odvojeno.

Svi članovi su zasnovani na Zakonu o carini i akcizama Kosova br. 03/L-109.
Ostale vesti

U najnovijoj zajedničkoj studiji Međunarodne organizacije rada (MOR) i Dečjeg fonda Ujedinjenih nacija (UNICEF) objavljeno je da je širom sveta radno angažovano više od 160 miliona dece, što znači svako deseto dete uzrasta od pet do 17 godina.
  • 21.05.2022
Računi za struju po starim tarifama

Regulatorna kancelarija za energetiku (RUE) prihvatila je odluku kosovskog Apelacionog suda da suspenduje odluku o uvođenju novih tarifa za električnu energiju. Novi računi za struju će dolaziti po starim tarifama, koje su važile pre poskupljenja u februaru ove godine.

  • 21.05.2022
Školama na severu Kosova donacija od tri miliona dinara
Školama na severu Kosova danas je uručena donacija u vrednosti od oko tri miliona dinara, a koju je obezbedila Fondacija za decu i mlade "Gnezdo" Grada Beograda.
  • 20.05.2022
Jevtić sa Devenportom o rešavanju problema u opštini Štrpce
Šef misije OEBS-a na Кosovu, ambasador  Majkl Devenport posetio je danas opštinu Štrpce i tom prilikom se sastao sa predsednikom opštine Daliborom Jevtićem. 
  • 20.05.2022
Eparhija raško-prizrenska traži efikasnu vladavinu prava za SPC

Eparhija raško-prizrenska izražava duboku zabrinutost zbog nepoštovanja odluke Ustavnog suda u Prištini koji je 20. maja 2016. godine pravosnažno i konačno potvrdio vlasništvo manastira Visoki Dečani na prostoru od 24 hektara zemlje koja okružuje manastir.

  • 20.05.2022
Festival ’’Mirdita, Dobar dan’’ od 25. maja u Beogradu
Ovogodišnje, deveto izdanje festivala “Mirëdita, Dobar dan!” biće otvoreno u sredu, 25. maja u 18:00 časova izložbom “Sve naše suze”, a festivalski program trajaće do 28. maja na nekoliko lokacija u Beogradu, saopštili su danas organizatori.
  • 20.05.2022