Vesti
Društvo

Pojačano prisustvo policije za povratak na nastavu u „Ribnikaru“

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Danilo Stevandić izjavio je da će prisustvo policije u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, biti pojačano od ponedeljka kada ponovo počinje nastava koja je obustavljena nakon što su u toj ustanovi ubijeni devet učenika i radnik obezbeđenja.
Pojačano prisustvo policije za povratak na nastavu u „Ribnikaru“
OŠ "Vladislav Ribnikar", Beograd (Foto Tanjug/Vladimir Šporčić)

Stevandić je za Radio-televiziju Srbije rekao da će po smeni biti angažovano šest policajaca, odnosno po dva policajca opšte nadležnosti, kao i po dva službenika saobraćajne i kriminalističke policije.

Dodao je da će u svakoj smeni biti angažovane i starešine koje će svakodnevno obavljati kontrolu i više puta tokom dana obilaziti školu i policajce.

„Njihov zadatak, generalno svih školskih policajaca, je da sa direktorima škola usaglase bezbednosne prioritete i da pored preduzimanja mera na bezbednosnoj zaštiti učenika i škola, svoju pažnju usmere na rano otkrivanje mogućih rizika i pretnji“, rekao je Stevandić.

Govoreći o lažnim prijavama o postavljenim bombama u školama i fakultetima, državni sekretar je kazao da je tokom prošle nedelje bilo prijava u 337 škola i 16 drugih objekata.

Stevandić je naveo da je u toku operativni rad na otkrivanju onih koji su upućivali te lažne prijave, ali dodao da je za to potrebno vreme, jer su one došle sa telefona i mejl adresa iz inostranstva.

„U proteklih godinu danana, u 154 slučaja imali smo više desetina hiljada takvih lažnih dojava. Uspeli smo da otkrijemo četiri izvršioca, protiv tri su podignute krivične prijave, a za jednim je raspisana potraga“, rekao je on i dodao da su četiri dojave uputili maloletnici, odnosno deca do 14 godina koja nisu krivično odgovorna.

Državni sekretar MUP-a je naveo i da su građani do sada predali 32.427 komada oružja i eksplozivnih sredstava, kao i 1,3 miliona metaka.Ostale vesti

Gračanica: Skup podrške Srbima na severu
U centru Gračanice okupilo se oko hiljadu građana kako bi pružili podršku Srbima koji već sedmi dan protestuju u Zvečnu, Leposaviću i Zubinom Potoku. Direktorica Narodne biblioteke Brankica Kostić kazala je na skupu da "jednim glasom upućuju podršku kolegama, koji su izbačeni sa svojih radnih mesta". 
  • 02.06.2023
Dopis školama o zaključivanju ocena, celodnevnoj nastavi, završnom ispitu
Ministarstvo prosvete Republike Srbije uputilo je dopis školama u vezi sa zaključkom Vlade kojim se drugo polugodište školske 2022/23. godine za sve učenike osnovnih i srednjih škola u Srbiji završava 6. juna.
  • 02.06.2023
Zvečan: Profesori ušli u školu kako bi preuzeli dokumentaciju

Zaposleni u srednjoj školi u Zvečanu i direktor ove obrazovne institucije zatražili su jutros od KFOR-a da im omogući pristup objektu, a potom i preuzeli dokumentaciju učenika. Škola se nalazi u istoj zgradi u kojoj je i opština Zvečan, a koja je pod kontrolom KFOR-a.

  • 02.06.2023
Gračanica bez struje do 17 časova

Prema najavama iz КEDS-a, zbog planiranih radova na elektromreži danas, 2. juna, u Gračanici će biti prekinuto snabdevanje električnom energijom.

  • 02.06.2023
Kamen temeljac za nove kuće porodicama Parlić, Grbić i Maksimović
Ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić položio je kamen temeljac za izgradnju kuća porodicama Parlić, Grbić i Maksimović u Dobrotinu, Donjoj Gušterici i Sušici. Ministarstvo će finansirati radove čiji se se završetak očekuje za oko tri nedelje.  
  • 01.06.2023
Patrijarh apelovao na one koji imaju moć da razumeju da Srbi imaju pravo da žive u miru

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije je večeras u Beogradu apelovao „na one koji imaju silu i moć“ da razumeju da i Srbi na Kosovu imaju pravo da žive u miru.

  • 31.05.2023