Vesti
Društvo

Pojačana zaštita manastira Visoki Dečani

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić i iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić zahvalili su se KFOR-u što je pojačao zaštitu manastira.
Pojačana zaštita manastira Visoki Dečani
Manastir Visoki Dečani (Foto Kim)

Oni su zahvalnost izrazili komandantu KFOR-a Frančesku Paolu Filjiolu, čiji vojnici su pojačali zaštitu manastira nakon nedavnih ispisivanja grafita na manastirskoj imovini.

Đurić je u porti manastira Visoki Dečani izjavio da je došao ovde da zamoli i poruči sa ovog mesta onima koji u političkom smislu u Prištini nose najveću odgovornost, da ovu svetinju štite kao nešto svoje najsvetije.

“Ukoliko neko želi da sa Srbima sarađuje, ukoliko želi podršku srpske zajednice mora se prema srpskim svetinjama ophoditi sa uvažavanjem i poštovanjem, mora ih štiti i tretirati na način na koji se svetinje ove kategorije i ovog ranga štite”, poručio je Đurić.

On se zahvalio vojnicima italijanskog KFOR-a koji brinu o bezbednosti manastira istakavši da je ponosan što Srbi kao narod imaju ovakvu svetinju.

“I mi kao država srećni smo što imamo monahe koji se svakodnevno mole za nas ovde u Dečanima, za spas i opstanak našeg naroda ma gde se nalazio”, rekao je Đurić.

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić izjavio je da je veoma važna podrška naše države i da se nada da će vreme koje dolazi biti povoljnije, da će biti više mira, sigurnosti za naše ljude i bezbednosti za svetinje.

Janjić se zahvalio Đuriću na poseti koja je, kako je kazao, za monahe manastira Visoki Dečani veliko ohrabrenje koje im daje snage da ustraju u monaškom životu i na ovom prostoru.

Govoreći o bezbednosti manastira iguman Visokih Dečana je kazao da je bezbednost otežana, naročito posle najnovijih pretećih grafita koji su ispisani na manastirskim objektima i na dve kapije manastira 12. i 13. oktobra.

Janjić je ocenio da je reč o vrlo ozbiljnoj provokaciji koja nije izlovan slučaj, podsetivši da su imali preteće grafite i tokom aprila a da je manstir i oružano napadan prethodnih godina.

“KFOR je ozbiljno shvatio bezbednosne rizke i pojačao je svoje prisustvo i želeo bih da zahvalim zbog toga komandantu KFOR i njegovim vojnicima koji ulažu maksimalan trud da sačuvaju ovu svetinju”, istakao je Janjić.

On je naglasio da je prisustvo KFOR-a veoma važno i da se nada da će i kosovske institucije i lokalna opština shvatiti da manastir Visoki Dečani nije nikakva opasnost za albanski narod koji ovde živi nego da je ovo jedna tradicija i svetinja koja je od značaja za sve.

“Ovo je manastir koji treba da bude most koji nas povezuje i zbližava, jer uostalom sve nas je Bog stvorio i za sve nas na ovom prostoru ima dovoljno neba, hleba i vode da živimo mirno u razumevanju”, zaključio je Janjić.Ostale vesti

Pomeranje sata umara i remeti san
Sat se u nedelju sa zimskog ponovo pomera na letnje računanje vremena, a četvrtina Nemaca kaže da su bar jednom posle takve promene imali zdravstvene probleme.
  • 23.03.2023
Raspisan 20. konkurs za Betinu fotografiju godine
Novinska agencija Beta raspisala je regionalni konkurs za najbolju medijsku fotografiju pod nazivom "Betina fotografija godine". Poziv je otvoren za profesionalne fotoreportere sa fotografijama snimljenim na prostoru jugoistočne Evrope u periodu od 1. juna 2022. do 28. februara 2023. godine.
  • 23.03.2023
Subvencije u cilju poboljšanja rada preduzeća na severu Kosova

Zahvaljujući subvencijama Kancelarije za Kosovo i Metohiju manastir Duboki Potok dobio je opremu za unapređenje manastirske ekonomije: kazane za proizvodnju rakije i cisterne za skladištenje, opremu za destileriju, stabilizator za rakiju, etiketirku i drugu neophodnu opremu za unapređenje proizvodnje.

  • 23.03.2023
U petak i subotu probni završni ispit za osnovce
Učenici osmog razreda osnovne škole polagaće u petak i subotu, 24. i 25. marta probni završni ispit, saopštilo je Ministarstvo prosvete.
  • 23.03.2023
Vladika Grigorije: Veliki problemi zahtevaju velike ljude koji će ih rešavati
"Oni koji nisu uspeli da do sada normalizuju život na Kosovu i Metohiji neće to uspeti ni sada, niti u budućnosti, ma o čemu se oni formalno dogovorili ili dogovarali. A to je ono što me kao čoveka najviše boli", kazao je u intervjuu za KoSSev vladika diseldorfsko-nemački Grigorije.
  • 22.03.2023
„Doručak sa gimnazijalcima“, prikupljanje novca za ekskurziju

Učenici i profesori prištinske Gimnazije sa sedištem u Lapljem Selu ponovo su pokrenuli akciju prikupljanja novca za svoje drugare čiji roditelji nisu u mogućnosti da plate matursku ekskurziju. U centru Gračanice, ispred opštine, postavili su štandove sa raznim i slatkišima, te napicima, od čije prodaje bi mogli da prikupe deo potrebnih sredstava.

  • 22.03.2023