Vesti
Društvo

Pojačana zaštita manastira Visoki Dečani

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić i iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić zahvalili su se KFOR-u što je pojačao zaštitu manastira.
Pojačana zaštita manastira Visoki Dečani
Manastir Visoki Dečani (Foto Kim)

Oni su zahvalnost izrazili komandantu KFOR-a Frančesku Paolu Filjiolu, čiji vojnici su pojačali zaštitu manastira nakon nedavnih ispisivanja grafita na manastirskoj imovini.

Đurić je u porti manastira Visoki Dečani izjavio da je došao ovde da zamoli i poruči sa ovog mesta onima koji u političkom smislu u Prištini nose najveću odgovornost, da ovu svetinju štite kao nešto svoje najsvetije.

“Ukoliko neko želi da sa Srbima sarađuje, ukoliko želi podršku srpske zajednice mora se prema srpskim svetinjama ophoditi sa uvažavanjem i poštovanjem, mora ih štiti i tretirati na način na koji se svetinje ove kategorije i ovog ranga štite”, poručio je Đurić.

On se zahvalio vojnicima italijanskog KFOR-a koji brinu o bezbednosti manastira istakavši da je ponosan što Srbi kao narod imaju ovakvu svetinju.

“I mi kao država srećni smo što imamo monahe koji se svakodnevno mole za nas ovde u Dečanima, za spas i opstanak našeg naroda ma gde se nalazio”, rekao je Đurić.

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić izjavio je da je veoma važna podrška naše države i da se nada da će vreme koje dolazi biti povoljnije, da će biti više mira, sigurnosti za naše ljude i bezbednosti za svetinje.

Janjić se zahvalio Đuriću na poseti koja je, kako je kazao, za monahe manastira Visoki Dečani veliko ohrabrenje koje im daje snage da ustraju u monaškom životu i na ovom prostoru.

Govoreći o bezbednosti manastira iguman Visokih Dečana je kazao da je bezbednost otežana, naročito posle najnovijih pretećih grafita koji su ispisani na manastirskim objektima i na dve kapije manastira 12. i 13. oktobra.

Janjić je ocenio da je reč o vrlo ozbiljnoj provokaciji koja nije izlovan slučaj, podsetivši da su imali preteće grafite i tokom aprila a da je manstir i oružano napadan prethodnih godina.

“KFOR je ozbiljno shvatio bezbednosne rizke i pojačao je svoje prisustvo i želeo bih da zahvalim zbog toga komandantu KFOR i njegovim vojnicima koji ulažu maksimalan trud da sačuvaju ovu svetinju”, istakao je Janjić.

On je naglasio da je prisustvo KFOR-a veoma važno i da se nada da će i kosovske institucije i lokalna opština shvatiti da manastir Visoki Dečani nije nikakva opasnost za albanski narod koji ovde živi nego da je ovo jedna tradicija i svetinja koja je od značaja za sve.

“Ovo je manastir koji treba da bude most koji nas povezuje i zbližava, jer uostalom sve nas je Bog stvorio i za sve nas na ovom prostoru ima dovoljno neba, hleba i vode da živimo mirno u razumevanju”, zaključio je Janjić.Ostale vesti

Skoro rešenje za Gračanku? Jalovište i dalje problem
Najveći ekološki problemi u opštini Gračanica godinama su isti. Meštanima Lapljeg sela poslednjih pet, gorući problem predstavlja zagađena reka Gračanka. Opštinsko odeljenje urbanizma, planiranja i zaštite životne sredine, odlučilo je da Međunarodni dan zaštite životne sredine, ipak obeleži sadnjom cveća u dvorištu Doma kulture u ovom selu.
  • 05.06.2020
U Gračanici formirano komunalno preduzeće
Opština Gračanica nedavno je oformila Javno komunalno preduzeće – Ekologija.
  • 05.06.2020
Ombudsman: Snažnije zalaganje za zaštitu životne sredine
Danas je Međunarodni dan zaštite životne sredine. Institucija Ombudsman upozorava da se Kosovo suočava sa problemima sa vodom, zagađenjem vazduha, upravljanje otpadom, kontrolom buke. „Svi ti ekološki problemi godinama ostaju u skoro istoj fazi“, ističe ombudsman.
  • 05.06.2020
Nakrivljena bandera opasnost po meštane, KEDS ne reaguje
U ulici Kralja Milutina u Gračanici, u blizini kuće porodice Stojković, još pre više od dvadeset dana se nakrivio električni stub koj preti da padne u dvorište. Ova bandera može da izazove veliku opasnost i ugrozi živote gračaničke porodice. Iz KEDS-a ne reaguju, iako su više puta obavešteni o problemu.
  • 05.06.2020
“Ponižavajuća poruka nove Vlade”

Nova vlada Kosova koja se danas sastala po prvi put, poslala je “ponižavajuću i degradirajuću poruku srpskoj zajednici”, time što za srpske novinare, nije obezbedila prevod, kaže Anđelka Ćup.

  • 04.06.2020
Dvadesetak kamiona ušlo na Kosovo sa

Više od 20 kamiona sa srpkom robom ušlo je na Kosovo i Metohiju sa dokumentacijom na kojoj je označena kosovska državnost, preneo je RTS-u Adriatik Staviljeci, portparol carinske službe u Prištini.

  • 04.06.2020