Vesti
Društvo

Pojačana kontrola saobraćaja, auto mehaničari i vulkanizeri rade i za praznike

Na Kosovu će tokom predstojećih praznika biti pojačane kontrole saobraćaja. Kosovska policija neće tolerisati kršenje policijskog časa, niti vožnju pod dejstvom alkohola. Automehaničari i vulkanizeri su spremni da u svako doba vozačima izađu u susret.
Pojačana kontrola saobraćaja, auto mehaničari i vulkanizeri rade i za praznike
Kontrola saobraćaja (Foto aktivpress.com)

Raste broj saobraćajnih nezgoda

Na teritoriji opštine Gračanica u 2021. godini se, prema podacima Policije Kosova koji su dostavljeni RTV Kim, dogodila ukupno 181 saobraćajna nezgoda. Od toga su dve nezgode imale fatalne ishode, 81 lice je povređeno, a u 98 je pričinjena samo materijalna šeta.

U regionu Prištine je u periodu od januara do novembra 2021. godine u saobraćajnim nezgodama poginulo 20 lica. U istom periodu je u saobraćaju povređeno 4.368 ljudi, dok je registrovano 6.013 nezgoda sa pričinjenom materijalnom štetom.

Broj nastradalih je za 15 manji nego u istom periodu 2019. godine, ali se broj nezgoda sa povređenim licima i materijalnom štetom povećao za 471, odnosno 1.816.

Podaci za 2020. godinu nisu uzeti u obzir jer je saobraćaj duže vreme bio strogo ograničen zbog pandemije.

U prvih osam meseci 2021. godine na Kosovu se dogodilo 14.147 saobraćajnih nezgoda, 5.008 sa povređenim licima i 9.071 sa materijalnom štetom. Kosovska policija je objavila da je od januara do avgusta 2021. godine bilo 68 nesreća sa smrtnim ishodom, u kojima je život izgubilo 79 osoba.

"Saobraćajna jedinica Priština je, u okviru planirane zimske sezone, u završnoj fazi izrade operativnog plana čija je svrha pojačana kontrola saobraćaja i otkrivanje vozača koji upravljaju vozilima pod dejstvom alkohola", kazao je šef operative saobraćajne jedinice za region Prištine Sulejman Halili.

On je podsetio da je mera ograničenja kretanja (policijski čas) od ponoći do pet časova ujutru i dalje na snazi. Naveo je da neće biti tolerancije za kršenje policijskog časa zbog proslave Nove godine, a naročito ne za konzumaciju alkohola od strane ljudi za volanom.

"Zakonom o bezbednosti saobraćaja predviđene su zaštitne mere i mere kažnjavanja za vozače kod kojih se konsantuje prisustvo alkohola od pola do jednog promila novčanom kaznom od 200 evra, zabranom upravljanja motornim vozilom i oduzimanjem vozačke dozvole na tri meseca. Kod svih drugih vozača, kada količina alkohola u krvi prelazi 1,5 promila, oduzima se vozačka dozvola na 12 meseci i izriče naplatna kazna od 500 evra i tri negativna poena”, zaključio je Halili.

I zamenik direktora Kosovske policije za region Sever Besim Hoti naglašava da su protivepidemijske mere i dalje na snazi, te da će pripadnici kosovske policije tokom novogodišnjih praznika postupati prema njima.

"Kosovska policija će pojačati svoje prisustvo i angažovanje, posebno na potencijalnim mestima za slavlja i veselja. Dodatno angažovanje će trajati do pravoslavnog Božića, kako bi slavlja i sve ostale proslave protekle u najboljem mogućem redu", rekao je Hoti.

On je podsetio da o merama u borbi protiv koronavirusa ne odlučuje policija, već kosovska vlada.

"Ukoliko dođe do usvajanja novih mera, Kosovska policija će se voditi time", rekao je Hoti.

Policija nastavlja i sa kontrolom zimske opreme, koja je obavezna od 15. novembra.

"Malo je kažnjenih, jer su se vozači pripremili za zimsku sezonu. Inače, kazne za neposedovanje zimske opreme su 40 evra i isključivanje iz saobraćaja na regionalnim putevima gde je to saobraćajnim znakovima ukazano", rekao je Halili.

Auto mehaničari i vulkanizeri dostupni vozačima i za praznike

Vulkanizeri i auto mehaničari u Gračanici i Severnoj Mitrovici sa kojima smo razgovarali biće na raspolaganju vozačima tokom predstojećih praznika, ali i same novogodišnje noći.

"Radićemo u vreme novogodišnjih praznika po potrebi, pružaćemo usluge ljudima koji ostanu na putu, onoliko koliko je u našoj moći. Zamena zimskih guma još uvek traje", kazao je vlasnik vulkanizerske radnje "Miljan" u Gračanici Goran Milenković.

"Radimo zamenu guma, balansiranje, krpljenje, kao i pranje automobila. Sređujemo kvarove, menjamo delove, radimo dijagnostiku i sve ostalo što je potrebno. Tu smo za naše vozače ukoliko bude bilo potrebno", rekao je vlasnik auto perionice, vulkanizerske i automehaničarske radnje "Grof" u Severnoj Mitrovici Ibrahim Radončić.

Do proslave Nove godine ostalo je još nedelju dana. Operativni plan policije u koji je uključeno i dodatno pojačanje policijskih patrola, biće sproveden od katoličkog (25. decembar) do pravoslavnog Božića (7. januar).Ostale vesti

Kišne šahte na meti lopova

Duž puta Gračanica - Laplje Selo - Čaglavica otvorene su 34 slivne šahte koje, u stanju u kakvom su, predstavljaju opasnost za vozače na putu, ali i pešake. Nadležni obećavaju rešenje problema do kraja godine.

  • 25.11.2022
Lik Rite Ore na poštanskim markama
Pevačica Rita Ora, koja je rođena u Prištini, postala je deo riznice poštanskih maraka Pošte Kosova.
  • 25.11.2022
Žene nisu krive za nasilje koje trpe
Od januara do oktobra ove godine Policiji Kosova je prijavljeno 49 slučajeva seksualnog napada, a registrovana su i 73 slučaja seksualnog uznemiravanja. Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama koji se obeležava danas ujedno označava i početak kampanje UN Women “16 dana aktivizma” protiv rodno zasnovanog nasilja. Struka poručuje da žene moraju prepoznati i prijaviti nasilje kojem su izložene. 
  • 25.11.2022
Tri internet servisa prednjače u prikupljanju podataka o korisnicima
Stručnjaci kompanije Kasperski analizirali su podatke o servisima koji su najčešće prikupljali podatke o ponašanju na internetu i došli do zaključka da su Gugl, Meta i Critea tri servisa koji najviše prikupljaju podatke korisnika.
  • 25.11.2022
Tradicionalna jela Kosova i Metohije na Etno sajmu hrane i pića
Preko 300 proizvođača tradicionalnih prehrambenih proizvoda iz regiona Jugoistočne Evrope učestvuje na ovogodišnjem etno sajmu, koji je održava od 24. do 27. novembra u hali 3 Beogradskog sajma. Među izlagačima tradicionalne hrane je i Danijela Simonović iz Batusa koja predstavlja tradicionalnu hranu Kosova i Metohije.
  • 25.11.2022
Srbija najlošija u regionu po siromaštvu medija, govoru mržnje
Srbija je u toku 2021. godine imala najlošiji sistem informisanja u regionu od zemalja koji su obuhvaćeni godišnjim barometarom američke nevladine organizacije Ajreks (IREX). Srbija je najlošije ocenjena u indikatorima koji ocenjuju širenje mržnje uz pomoć medija i finansiranje medija.
  • 24.11.2022