Vesti
Društvo

Poetski karavan Vlaste Cenića u Velikoj Hoči

U organizaciji Doma kulture „Gračanica“ poznati pesnik i profesor srpskog jezika i književnosti Vlasta Cenić posetio je danas Veliku Hoču, gde je u OŠ "Svetozar Marković" recitovao stihove svojih pesama učenicima.

Poetski karavan Vlaste Cenića u Velikoj Hoči
Pesnik Vlasta Cenić u Velikoj Hoči (Foto: Radio Goraždevac)

Po završetku Književnog časa, pesnik je poručio mlađim naraštajima da neguju svoj dijalekat i da ga čuvaju od zaborava uz obećanje da će Veliku Hoču ponovo posetiti.

“Velika Hoča je petnaesta tačka, stanica, na mom putovanju, mnogo sam srećan, ja ovim svojim programom obeležavam ili objašnjavam i širim lepotu. I ako se dijalekat zove prizrensko - timočki treba biti u Prizrenu i okolini i celom tom području sve gore do Timoka pokazati čarobnu melodiju maternjeg jezika. Videli ste kako su deca od onih najmanjih do osmaka prihvatili ovo kazivanje, bilo im je lepo uživali su, prvi put im se niko nije podsmevao niko tom jeziku njihovih baka, deka pa i njih samih moramo priznati”, kazao je Vlasta.

Prema rečima pesnika njegov zadatak je zajedno sa publikom očuvanje maternjeg jezika.

“Mi učimo književni jezik i to je potrebno, na njemu se pišu i udžbenici, ali ne smemo narodni jezik da omalovažavamo kako mnogi čine, pogotovo u medijima. Moj zadatak sa publikom koju srećem, zajedno sa školama, bibliotekama i domovima kulture da navijamo za očuvanje maternjeg jezika jer naš narodni jezik je izvod iz matične knjige rođenih. Mi to moramo da nosimo sa sobom da pokazujemo svetu da ga štitimo, branimo, čuvamo. Naravno moramo obogaćivati taj jezik, ali one korene moramo sačuvati ako to zaboravimo iščupali smo nešto iz tog svog unutrašnjeg genetskog koda”, rekao je on.

Iz Velike Hoče pesnik Vlasta Cenić otišao je u Prizren, gde je sedamdesetih godina završio pedagošku školu.

,,Prizren je za sve nas značajan, carski grad. Za mene posebno jer sam ja dalekih sedamdesetih godina završio Višu pedagošku školu u Prizrenu i volim da mu se vratim. Bio sam pre par godina posle dužeg vremena i sad ću opet. To je neka tačka moje mladosti koja me nadahnjuje, koja kad mi je teško Bog pošalje u snovima da mi ojača duh da mi energiju da idem dalje. Prizren, Kaljaja, Bistrica odmah mi se pogled izbistri ili zamagli svejedno. Volim biti u Prizrenu, Kao što volim što sam bio juče u Gračanici, danas u Hoči kao što volim da vam opet dođem”, dodao je.

Vlasta Cenić je jedan od najpoznatijih dečjih pesnika na prizrensko-timočkom dijalektu. Njegova poezija odiše porodičnim i realističnim dogodovštinama sa dedom, babom, majkom, ocem, bratom, biljkama, životinjama… Njegova najpozantija dela su „Bate će se ženi”, „Selo sas jedan padež”, „Nemoj nikad reći, kraj je”, „Radnički voz”.Ostale vesti

Peti protest
Peti protest "Srbija protiv nasilja" održava se u Beogradu, tačno mesec dana od kada je 13-godišnjak ubio devet učenika i radnika obezbeđenja u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar". Građani se nalaze ispred Narodne skupštine, gde je postavljena bina odakle se okupljenima obraćaju govornici. Protest je počeo kompozicijom koju je komponovao ubijeni dečak u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar.
  • 03.06.2023
Lipljan, postavljena nova zastava SPC na zvonari

Trobojka Srpske pravoslavne crkve sa ocilima, kao i patrijaršijska zastava sa grbom, koja se postavlja samo u prazničnim danima, ponovo su od danas popodne postavljene na zvonaru crkve u Lipljanu odakle su zastavu nepoznati počinioci pre četiri dana strgli i odneli.

  • 03.06.2023
Zadušnice: Srbi u manjem broju posetili groblje u južnom delu Mitrovice
Danas su i Duhovske ili letnje zadušnice, koje po kalendaru Srpske pravoslavne crkve uvek padaju u subotu uoči Silaska Svetog duha na apostole.
  • 03.06.2023
Nabujala reka Janjevka, opštinske službe na terenu u Gornjoj i Donjoj Gušterici

Usled obilnih padavina koje su pogodile područje Gornje i Donje Gušterice došlo je do bujanja i na par lokacija i izlivanja reke Janjevke, navode iz Opštine Gračanice.

  • 02.06.2023
Štrpce: Skup podrške Srbima sa severa Kosova
Oko 1.000 meštana opštine Štrpce okupilo se na skupu podrške Srbima na severu Kosova i poručili im da se solidarišu sa njima i njihovim problemima.
  • 02.06.2023
Gračanica: Skup podrške Srbima na severu
U centru Gračanice okupilo se oko hiljadu građana kako bi pružili podršku Srbima koji već sedmi dan protestuju u Zvečnu, Leposaviću i Zubinom Potoku. Direktorica Narodne biblioteke Brankica Kostić kazala je na skupu da "jednim glasom upućuju podršku kolegama, koji su izbačeni sa svojih radnih mesta". 
  • 02.06.2023